Siirry sisältöön
Ennen oli vain ”luonto ja tikanpoika” -menetelmä, jolla opittiin seksuaalisuuden biologinen puoli. Se oli usein karu tapa oppia seksuaalisuudesta. Siinä oli paljon tietämättömyyteen liittyviä riskejä, kun asiat opittiin kuiskutusten perusteella, humalaisten jorinoista tai ”kantapään kautta”. Silloin oli suurempi riski tulla hyväksikäytetyksi, saada tauti tai tulla suunnittelematta raskaaksi.

Nykyisin ajatellaan, että jo paljon tätä ennen on tärkeää opettaa ihmisyyteen liittyvistä arvoista, kuten tasa-arvosta, kunnioittavasta asenteesta, käytöstavoista kehoon liittyen ja jokaisen oikeuksista.

Myös omia tunteita on hyvä kuunnella ja ymmärtää. Sitä kaikkea tarjoaa Kehotunnekasvatus. Salamyhkäisyys ja puhumattomuus ovat nekin ”seksuaalikasvatusta”, mutta ne opettavat vain häpeämään asiaa. Ne synnyttävät enemmän kysymyksiä, kuin antavat vastauksia.

Tutustu Seksuaalisuuden portaisiin, jossa näet lapsen ja nuoren kehityksen tunteiden portaina. Voit kuunnella pikkuportaiden videot, esimerkiksi juuri sen ikäisen kehitysvaihe, kuin oma lapsenlapsesi juuri nyt on.

Raisa Cacciatore , Asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Pohdittavaa

  • Kuuntele Seksuaalisuuden portaiden videot ja muistele, miten aikanaan oma kehityksesi meni.
  • Saitko mielestäsi oikeanlaista tukea ja neuvoja omilla Seksuaalisuuden portaillasi?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä vulvallisen henkilön ejakulaatio ja squirttaaminen tarkoittaa?

Vulvallisen henkilön ejakulaatio ja squirttaaminen ovat fysiologisia ilmiöitä, jotka voivat tapahtua kiihottumisen ja orgasmin yhteydessä. Niiden...

Ensimmäinen seksikerta

Ensimmäinen seksikerta. Mitä kaikkea voi ekalla kerralla tapahtua ja miten niihin voi varautua ennakolta?

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.