Siirry sisältöön
Monet mainokset ja elokuvat tuntuvat tunkeilevilta aikuisistakin. Eleet ja asut ovat ehkä härnäävän tai yliampuvan seksuaalisia. Seksiin liittyvää sisältöä tulee pyytämättä ja yllättäen, vaikkapa radiosta. Se voi ärsyttää. Mieluummin ei mitään lisää enää tähän seksitulvaan, ajattelee moni.

Lapset tarvitsevatkin ihan muunlaista tietoa. He tarvitsevat Kehotunnekasvatusta vastapainoksi, eli ikätasoista, vahvistavaa ja terveyttä edistävää tietoa suojakseen.

Mitä enemmän hämmentävää ja haitallista tietoa on, sitä tärkeämpää olisi, että lapsi saisi turvalliselta ja tutulta aikuiselta tietoa omista rajoista ja ettei kaikkea tarvitse katsoa ja uskoa. Ikätasoinen tieto vahvistaa.

Lapsetkin liikkuvat somessa, missä on hauskaa ja oikeaa tietoa, mutta myös riskinsä. Kehotunnekasvatuksen tavoitteena on, ettei ketään lasta hyväksikäytettäisi tai kiusattaisi.

Kun turvallinen aikuinen vastaa lapsen kysymyksiin, lapsi oppii, että aikuiselta voi aina kysyä ja hänelle voi myös kertoa huolensa.

Pohdittavaa

  • Miten voit itse toimia, että lapsi uskaltaisi kertoa sinulle myös hämmentävistä asioista?
  • Mitä turvataitoja voisit opettaa lapselle, jotta hän osaisi toimia oikein verkossa?

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä seurusteluväkivalta on?

Seurusteluväkivalta on yleistä, mutta moni nuori ei välttämättä tunnista olevansa väkivaltaisessa suhteessa, koska vallankäyttö on usein...

Milloin murrosikä on viivästynyt?

Oman murrosiän odottaminen voi joskus tuntua pitkältä. Jos murrosikä ei tunnu alkavan samaan aikaan kuin muilla ikätovereilla, se voi herättää...

Miten ja milloin puhun nuorelle seksuaalisuudesta? 

Tällä luennolla Kumitan asiantuntija antaa vinkkejä murrosikäisten vanhemmille, kun seksuaalisuudesta puhuminen oman nuoren kanssa pohdituttaa.