Siirry sisältöön
Itsetuntemus ja itsensä arvostaminen lähtevät siitä, että löydät omat arvosi ja oman identiteettisi. Tässä jaksossa opit tunnistamaan ne ominaisuutesi, joista pidät ja joita arvostat ja jotka ansaitsevat hieman enemmän huomiotasi. Myös ne luonteenpiirteet, joita haluat kehittää, ovat osa sinua. Itsetunto vahvistuu itsetuntemuksesta. Mieti itsetuntemustasi avoimin mielin!

“How can a person know everything at eighteen, but nothing at twenty-two?” – Taylor Swift

Tutkija ja psykologi Irena Makower (2018) kuvaa kirjassaan nuorten aikuisten itsetuntemuksen heikentyneen. Yhteiskunta vaatii suorituksia ja vaatimukset muuttuvat nopeasti. Sosiaalisessa mediassa jokainen voi tuotteistaa itsensä näyttämään tietynlaiselta.  Nuoret yrittävät vastata ympäristön vaatimuksiin samalla, kun he tuntevat itse itseään yhä vähemmän. Identiteetti voi muuttua tilanteen mukaan. Psykoterapian ammattilaiset kuulevat lauseita kuten “En tiedä kuka olen”, “Onko tämä vaan minun pään sisällä?” ja “Ajattelenko väärin?” “En tiedä, mitä tunnen!” Tämä epävarmuus heijastuu  ammatinvalintaan ja opiskeluun:

Tuntuu siltä, et aika loppuu kesken. Että pitäis heti tietää mitä haluaa tehdä koko loppuelämän ajan ja on jotenkin huonompi, kun ei tiedä. Monilla tuntuu olevan joku selkee suunta ja päämäärä elämällä, kun taas ite menee vähän virran mukana ja toivoo parasta. Totta kai on vaikea tietää mitä haluaa ja mitä ei, jos ei koskaan kokeile, mut kokeileminen voi olla tosi pelottavaa eikä sekään aina oo helppoa. Entä sit kun kokeilee jotain ja tajuaa, ettei tää ole mulle, mut ei voi lopettaa kesken, koska ei tiedä mitä tekisi sen sijaan? Vanhemmat ja muut sanoo että pitää vaa luottaa tulevaan, mutta tunne siitä, että on väärässä paikassa voi olla niin ahdistava, ettei sitä voi jättää huomiotta.  – Anonyymi, 23 v, opiskelija

Itseluottamus kasvaa, kun löydät sen, mitä toivot, mitä haluat tehdä ja mitä et. Itseluottamus kasvaa myös siitä, että tunnistat ne puolet itsessäsi, joita tahtoisit kehittää. Esimerkiksi toisille ihmisille puhuminen ja aloitteiden tekeminen kohdatessa voivat vaatia vahvistamista, koska netin kautta kommunikointi on paljon helpompaa ja tuttua.

Kehitä tämän kurssin avulla ominaisuuksiasi, joiden toivot vahvistuvan. Tunnista asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä ja toisaalta, mikä työ tai opiskelu ei ole sinun juttusi. Tunnista myös hyvät ja vähemmän hyvät ihmissuhteet. Kerro muillekin, mihin uskot ja mistä arvoistasi et ole valmis tinkimään. Silloin näet, että pääset kohti vahvempaa itsetuntoa.

Tässä jaksossa voit vahvistaa itsetuntemustasi. Jokaisella ihmisellä on taipumuksia, ominaisuuksia, taitoja ja vahvuuksia.  Mitä sinun taipumuksesi ovat? Missä harrastuksessa voit yhä kehittyä? Mikä tekeminen tai mitkä ihmissuhteet eivät oikein tunnu omanlaisilta? Mitä kaipaat elämääsi?

Alla olevat harjoitukset antavat positiivista energiaa ajatuksillesi itsestäsi ja mahdollisuuksistasi löytää oma juttusi.

HARJOITUS:

Pidä itsellesi puhe peilin edessä. Puhe sisältää pelkkiä kehuja itsellesi ja sille, mitä opiskelet tai teet työksesi. Et voi mennä överiksi! Anna mennä!

TEHTÄVÄ 1:

Kirjoita lista taipumuksistasi, hyvistä ominaisuuksistasi ja taidoistasi. Voit miettiä tekemisiäsi vuosia taaksepäin, vaikka koulu- ja harrastusaikoihin saakka. Olit varmasti jossakin hyvä! Ja olet tänäkin päivänä jossakin hyvä. Ota huomioon kaikki hyvät asiat. Esimerkiksi: “Osaan olla hyvä ystävä”. “Osaan olla ajoissa” ja “Olen ystävällinen.”  Kasvata listaa sitä mukaa, kun mieleen tulee uutta.

TEHTÄVÄ 2:

Kirjoita lista niistä puolista itsessäsi, jotka mielestäsi kaipaavat kehittämistä. Esimerkiksi jos kirjoitat “Annan helposti periksi” tai  “Ujous estää löytämästä ystäviä”, suhtaudu niihin kuin esteisiin, jotka kyllä voit oppia kiertämään. Vaikeuksiin voit suhtautua kuin pulmiin, jotka voi muuttaa tavoitteiksi vaikkapa näin: “Vaikka tekee mieli luovuttaa, jatkan silti” tai “Etsin keinoja löytää kavereita ujoudesta huolimatta.” Mieti, millä pienillä askeleilla voisit alkaa kehittää asioita parempaan suuntaan sinulle itsellesi. Aivan pienet ensiaskeleet riittävät.

TEHTÄVÄ 3:

Vahvistaaksesi itsetuntemustasi, pohdi sinulle merkityksellisiä asioita täällä. (Linkki avautuu uuteen selaimen välilehteen)

MAKSUTONTA KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Voit saada maksutonta keskustelutukea Väestöliiton asiantuntijalta varaamalla chat-ajan täältä tai hakeutumalla anonyymiin päivystyschatiin juttelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Päivystyschat on avoinna ma klo 10- 12 ja to klo 17-19.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Astman omahoidon ABC - Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät Astman omahoidon ABC -hankkeen usein kysytyt kysymykset -osion vastauksineen. Kysymyksiin ovat vastanneet hankkeen...

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...