Siirry sisältöön
Itsetuntemus ja itsensä arvostaminen lähtevät siitä, että löydät omat arvosi ja siten oman identiteettisi. Tässä jaksossa opit tunnistamaan ne ominaisuutesi, joista pidät ja joita arvostat ja jotka ansaitsevat hieman enemmän huomiotasi. Myös ne luonteenpiirteet, joita haluat kehittää, ovat osa sinua. Itsetunto vahvistuu itsetuntemuksesta. Mieti itsetuntemustasi avoimin mielin!

” Itsetuntemus on viisauden alku” – Sokrates

 

Tutkija ja psykologi Irena Makower (2018) kuvaa kirjassaan nuorten aikuisten itsetuntemuksen heikentyneen. Yhteiskunta vaatii suorituksia ja vaatimukset muuttuvat nopeasti. Sosiaalisessa mediassa jokainen voi tuotteistaa itse itsensä näyttämään siltä, että vaatimukset täyttyvät.  Nuoret yrittävät vastata ympäristön vaatimuksiin samalla, kun he tuntevat itse itseään yhä vähemmän. Identiteetti voi muuttua muiden mukaan. Psykoterapian ammattilaiset kuulevat lauseita kuten “En tiedä kuka olen”, “Onko tämä vaan minun pään sisällä?” ja “Ajattelenko väärin?” “En tiedä, mitä tunnen!” Ilman sisäistettyä identiteettiä olet altis toisten vaikutteille. Ilman luottamusta siihen, että tällainen olen, näin ajattelen ja tässä ovat minun arvoni, ihminen voi olla eksyksissä sen suhteen, miten hänen tulisi milloinkin toimia ja miksi.

Tässä jaksossa voit vahvistaa itsetuntemustasi. Jokaisella ihmisellä on taipumuksia, ominaisuuksia, taitoja ja vahvuuksia. Mitä sinun taipumuksesi ovat? Missä harrastuksessa voit yhä kehittyä? Mikä tekeminen ei oikein tunnu omanlaiselta? Mitä kaipaat elämääsi?

Itseluottamus kasvaa, kun tunnet ja arvostat ominaisuuksiasi ja kehität taipumuksiasi. Itseluottamus kasvaa myös siitä, että tunnistat ne ominaisuutesi joita tahtoisit kehittää. Esimerkiksi sosiaaliset taidot voivat olla heikot internet-aikakauden korostettua pelkkiä digitaalisia taitoja. Chat-työskentelyssäni nuorten aikuisten kanssa huomaan, että monet pitävät itsetunnon heikkoutta itsessään esteenä kaikelle, mitä haluavat!

Voisit myös ajatella asiaa päinvastoin. Kasvata itsetuntoasi, sosiaalisia taitojasi ja opi kehittämään niitä ominaisuuksiasi, joiden toivot vahvistuvan. Tunnista asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Kerro muillekin, mihin uskot ja mistä arvoistasi et ole valmis tinkimään. Silloin näet, että pääset kohti vahvempaa itsetuntoa.

Alla olevat harjoitukset antavat positiivista energiaa ajatuksillesi itsestäsi.

Esimerkki: 

HARJOITUS:

Pidä itsellesi puhe peilin edessä. Puhe sisältää pelkkiä kehuja. Et voi mennä överiksi! Anna mennä!

TEHTÄVÄ 1:

Kirjoita lista taipumuksistasi, hyvistä ominaisuuksistasi ja taidoistasi. Voit miettiä tekemisiäsi vuosia taaksepäin, vaikka koulu-ja harrastusaikoihin saakka. Olit varmasti jossakin hyvä! Ja olet tänäkin päivänä jossakin hyvä. Ota huomioon kaikki hyvät asiat. Esimerkiksi: “Osaan olla hyvä ystävä”. “Osaan olla ajoissa” ja “Olen ystävällinen.”  Kasvata listaa sitä mukaa, kun mieleen tulee uutta.

TEHTÄVÄ 2:

Kirjoita lista niistä puolista itsessäsi, jotka mielestäsi kaipaavat kehittämistä. Esimerkiksi jos kirjoitat “Annan helposti periksi” tai  “Ujous estää löytämästä ystäviä”, suhtaudu niihin kuin esteisiin, jotka kyllä voit oppia kiertämään. Vaikeuksiin voi suhtautua kuin pulmiin, jotka voi muuttaa tavoitteiksi vaikkapa näin: “Vaikka tekee mieli luovuttaa, jatkan silti” tai “Etsin keinoja löytää kavereita ujoudesta huolimatta.” Mieti, millä pienillä askeleilla voisit alkaa muuttaa asioita parempaan suuntaan sinulle itsellesi. Aivan pienet ensiaskeleet riittävät.

 

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua ajanvarauschatissa nuorille aikuisille

Voit mennä asiantuntijan päivystyschattiin anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...