Siirry sisältöön
Tarvitset vahvaa itsetuntoa myös parisuhteessa. Jotta voisit hyvin ja suhde olisi tasavertainen, sinun äänesi ja sinun tahtosi tulee päästä kuuluviin. Tässä jaksossa saat apua sen miettimiseen, annatko omalle itsellesi liian vähän tilaa suhteessasi? Myönnytkö ja joustatko liikaa itsesi kustannuksella?

“Every breath feels like the rarest air,

when you’re not sure if he wants to be there”  – Taylor Swift

 

On helppoa antaa kaikki päätäntävalta toiselle, jos koet itsesi epävarmaksi parisuhteessa. Ehkä pelkäät suhteen loppumista yli kaiken. Voit ehkä ajatella, että olemalla mahdollisimman myöntyväinen ja kiltti, suhde jatkuu ja voi hyvin. On mahdollista että noudatat lapsuudenkodista tai aikaisemmista suhteistasi tuttua kaavaa, jossa yksi käyttää valtaa ja toinen nöyrtyy. Ehkä pelkäät, että et riitä.

Riittämättömyyden tunne parisuhteessa on jatkuva ääni jossain pään sisällä joka sanoo, ettet ole tarpeeksi. Sitä uskoo tosi helposti ja sen seurauksena koet että pitää olla jotenkin extra hyvä kumppani, jotta voisit kompensoida sitä omaa riittämättömyyttä. Tää manifestoituu omien rajojen rikkomisena toisen vuoksi,  ja omista haluista ja suunnitelmista joustamisena, koska koet tarpeen miellyttää toista. Sen kyllä tiedostaa jollain tasolla, kuinka paljon uhraat toisen ihmisen takia, mut se ääni saa aina suostuteltua jatkamaan samalla linjalla siinä pelossa että toinen huomaa kuinka “huono” itse olet. – Anonyymi, opiskelija 23 v

Intiimissä suhteessa loputon joustaminen ja konfliktin välttely ei ole hyvä strategia. Kumppani  saattaa alkaa käyttää sitä hyväkseen esimerkiksi syyllistämällä sinua, jotta saisi tahtonsa läpi.

Parhaiten voivat suhteet, joissa molemmat toimivat itsetuntoisesti. Siispä tunnista, että pelkkä miellyttäminen  ja myöntyväisyys eivät riitä pitämään yllä hyvää suhdetta.  Itsesi ja tahtosi puolustaminen ja omien päätösten itsenäinen tekeminen kannattelevat suhdetta paljon paremmin kohti onnellisuutta.

Siispä pidä kohtuudella kiinni suhteista lapsuudenperheeseen ja läheisiin. Tee asioita jotka tuovat hyvää oloa – esimerkiksi harrastaminen, liikunta ja ystävät. Huolehdi siitä, että suhde ei ala rajoittamaan sinua tai toimintaasi. Ole rehellinen itsellesi ja muille siitä, miten voit suhteessasi. Pyydä ja ota vastaan tukea matalalla kynnyksellä.

 

Omasta kokemuksesta  se johtuu, että ei voi olla oma itsensä seurustelusuhteessa. Ja se taas johtuu halusta miellyttää toista, mikä puolestaan juontaa juurensa todella huonosta itsetunnosta. Jos on ollut lapsena ja teininä se,  johon kukaan ei koskaan ollut ihastunut kun taas muilla luokkalaisilla riitti kilpakosijoita ja poikaystäviä, usko siihen että joku voisi joskus olla itsestä kiinnostunut, on niin olematon että haluaa pitää kynsin hampain kiinni ensimmäisestä vähänkään viehättävästä ihmisestä joka osoittaa minkäänlaista halua sua kohtaan. Ei uskalla sanoa ei mihinkään, tekee kaikkensa jotta kumppani tai kumppaniehdokas olisi tyytyväinen, koska sehän olis hirvein asia maailmassa, jos tämän kiinnostus lopahtaa sen takia ettei anna makuuhuoneessa aina kun toinen pyytää. On niin vakuuttunut että on jotenkin huono tai vaikeasti rakastettava, joten täytyy pitää huoli siitä, ettei tää ainoa romanttinen “mahdollisuus” pääse käsistä. – Anonyymi, 23 v, opiskelija

 

Kutsun oman tahdon osoituksia suhteessa “parisuhteen itsepuolustustaidoiksi”. Voit kehittää itsepuolustustaitojasi suhteessa. Opeta toiselle omalla toiminnallasi, miten sinua saa kohdella, esimerkiksi näin:

TEHTÄVÄ 1: 

Teillä on ollut ikävä riita, ja kumppanisi aloittaa tapansa mukaan mykkäkoulun. Yleensä nöyrryt, pyydät anteeksi ja olet mieliksi, kunnes hän alkaa taas puhua. Tällä kertaa päätätkin  kehittää itsepuolustustaitojasi suhteessa. Pakkaat tavarasi ja lähdet kaverille tai sukulaisille. Anna kumppanisi mököttää seinille! Sinä palaat kun haluat ja jos haluat. Toista.

PS. Älä tee tätä tehtävää väkivaltaisessa suhteessa. Väkivaltaisessa suhteessa tilanne on toinen, ja tarvitset apua. Ota yhteys maksuttomaan Nollalinjaan 080 005 005 ja pyydä auttamaan sinua turvasuunnitelman laadinnassa.

TEHTÄVÄ 2:

Avoin keskustelu parisuhteen laadusta auttaa avaamaan ongelmakohtia ja käsittämään kummankin puolen. Tehkää yhdessä keskustelutehtävä pareille.

TEHTÄVÄ 3: Tee testi Oletko miellyttäjä parisuhteessasi?

TEHTÄVÄ 4: Testaa parisuhdetaitosi täällä.

TEHTÄVÄ 5: Löydät nuorten parisuhdekurssin täältä.

 

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua maksutta 45 min suhdechatissa

Voit mennä asiantuntijan maksuttomaan päivystyschattiin anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Onko sinulla kysyttävää seksistä tai seksuaalisuudesta? Saat maksutonta asiantuntijan neuvontaa täältä.

Päivystävän ja maksuttoman Väestöliiton seksuaalineuvontachatin löydät täältä.

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ulkokehän Miehet

Tukea ulkopuolisuutta ja osattomuutta kokeville nuorille aikuisille miehille. Hanke vahvistaa osallistujien yleistä hyvinvointia, arjen...

Työelämätesti vastasairastuneelle

Työelämätestissä kartoitetaan suuntaa antavasti, tulisiko sinun ottaa MS-tautiin sairastumisesi puheeksi työpaikallasi. Alla esitetään joukko...

Kehitä sosiaalisia taitojasi - tehtävä nuorille aikuisille

Olet ehkä introvertti, mutta haluaisit lisää itseluottamusta sosiaalisiin tilanteisiin. Voit kehittää sosiaalisia taitojasi tunnistamalla esteet...