Siirry sisältöön
Moni nuori aikuinen on hyvin altis ulkopuolisille vaikutteille. Sosiaalinen media luo mielikuvaa, millaista kaiken pitäisi olla. Voi tuntua vaikealta löytää kaiken hälyn keskeltä oma tahto ja omat ajatukset. Ahdistuneisuus on lisääntynyt nuorten keskuudessa, ja kaoottisista ajatuksista on vaikea löytää omat aikomukset. Tässä jaksossa etsimme sinulle omaa ääntä ja omia toiveita vertailematta muihin!

 

“I’ve had a hard time adjusting,

my wheels were shiny, now they’re rusting”   – Taylor Swift

 

Liian moni miettii mitä “pitäisi” tehdä ja “mitä muut tekevät”. “Miltä tämä näyttää?” “Mitä muut sanovat?” “Mitä kaikki nyt ajattelevat?” Nyt eletään sosiaalisen median aiheuttamaa vertailun aikaa, joka ei vie itsetuntoasi eteenpäin vaan taaksepäin. Jossakin joku tekee aina kiinnostavampia ja hienompia juttuja. Professori Jonathan Haid on tutkinut älypuhelin-sukupolvea ja väittää, että älypuhelimeen perustuva lapsuus on synnyttänyt ahdistuneen sukupolven (2024). Sosiaalisen median luomat mielikuvat asettavat odotuksia ja luovat uusia normeja, joihin nuoret yrittävät sopeutua.

Some-tauko voisi tehdä todella hyvää, kun käännät katseesi sisäänpäin ja vietät aikaa ajatellen ja harjoitellen uusia taitoja tämän kurssin aikana.

Some on vääristänyt tosi taidokkaasti mun kuvaa  “normaalista” elämästä. Influensserien ja muiden oman elämänsä julkkisten My Day -vlogit, “My 5 to 9 after my 9 to 5” -videot ja filtteröidyt kuvat saa oman elämän näyttämään epäonnistuneelta ja väärältä. Sitä alkaa miettii, miksei itse ole niin ahkera, että kävisi salilla 8 tunnin työpäivän jälkeen ja sitten vielä laittaisi kunnon gourmet safkat. Tai miten somejulkkiksilla on varaa kaikkeen hienouteen mitä videoilla näkyy, kun niiden vlogit antaa ymmärtää, ettei ne tee minkäänlaisia oikeita töitä. Sitä alkaa kyseenalaistaa omia tavoitteita ja miettiä, että niiden pitäis näyttää samalta kuin kaikkien muiden ihan vaa, koska niille altistuu niin paljon. Oon ehkä vielä sitä sukupolvea, joka osaa vähän ees kattoa Facetunen läpi, mut jos se on ainoo mitä somessa näkee, sitä alkaa uskomaan, että se on aitoa ja “normaalia. – Anonyymi, 23 v, opiskelija

Tämän jakson tarkoitus on, että löydät omasta sisimmästäsi sinun oman tahtosi. “Muut” huolehtikoon itsestään! Älä anna itsesi tulla riippuvaiseksi toisten mielipiteistä tai päätöksistä. Sometauko auttaa antamaan tilaa omille ajatuksille. Sinä vastaat omasta elämästäsi ja toiset omastaan.

 

TEHTÄVÄ 1:  Tutustu Mielenterveystalon itsetunto – ja identiteettipulmien omahoito-ohjelmaan täällä!

 

HARJOITUS 1:

Jos et tiedä mitä tehdä, tee jotain. Jokainen kokemus avaa uusia ovia ja tuo uusia ideoita. Tee aloite johonkin uuteen asiaan jo tänään.

HARJOITUS 2:

Ota tauko sosiaalisesta mediasta ja ala harrastaa pitkiä kävelylenkkejä tai meditointia.  Moni filosofi, kirjailija ja matemaatikko on ratkaissut ongelmansa kävelemällä tai rauhoittumalla vain olemaan ilman ajatuksia. Liikkeessä ja luonnossa tai sisäiseen hiljaisuuteesi keskittyessä on helpompaa antaa uusien ajatusten virrata sinussa.  Älä luovuta, ennen kuin keksit itsellesi seuraavan, pienen askeleen omaa tahtoasi kohti.

HARJOITUS 3: Mitä ikinä päätöksesi onkin, kerro se itsellesi peilin edessä: “Minä tahdon ajaa ajokortin” tai “Minä tahdon muuttaa” tai “Minä tahdon opiskelemaan” tai “Minä tahdon toisen työn”. Mitä tahansa sinä tahdot, se on alku matkallasi parempaan itsetuntoon. Hoe sitä itsellesi. Joskus itsekseen puhuminen on oikein hyvä juttu!

 

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua 45 min suhdechatissaajanvarauschatissa nuorille aikuisille

Voit mennä asiantuntijan päivystyschattiin anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ulkokehän Miehet

Tukea ulkopuolisuutta ja osattomuutta kokeville nuorille aikuisille miehille. Hanke vahvistaa osallistujien yleistä hyvinvointia, arjen...

Työelämätesti vastasairastuneelle

Työelämätestissä kartoitetaan suuntaa antavasti, tulisiko sinun ottaa MS-tautiin sairastumisesi puheeksi työpaikallasi. Alla esitetään joukko...

Kehitä sosiaalisia taitojasi - tehtävä nuorille aikuisille

Olet ehkä introvertti, mutta haluaisit lisää itseluottamusta sosiaalisiin tilanteisiin. Voit kehittää sosiaalisia taitojasi tunnistamalla esteet...