Siirry sisältöön
Omat rajat auttavat itsetunnon vahvistamisessa. Ne lujittavat kestämään ristiriitoja. Omat rajat vahvistavat identiteettiä ja nostavat omanarvontuntoa. Ehkä liika kiltteys on häivyttänyt sinun rajasi? Tai suhde, joka ei kannustanut sinua lujaan itsetuntoon ja itsenäisyyteen? Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa rakentaa tai palauttaa ennalleen omia rajoja.

 

“A friend to all is a friend to none” – Taylor Swift

Halu välttää konfliktia ja tarve saada hyväksyntää tekevät vaikeaksi itsensä ilmaisemisen ja erityisesti sanan ”ei”.  Ihmisestä voi tulla rajaton. Tässä jaksossa kannustamme pitämään yllä omat rajat suhteessa muihin ihmisiin ja toisten vaatimuksiin. Rajat vahvistavat itsearvostusta ja itsetuntoa, koska sinä itse päätät mitä teet ja milloin. Rajat merkitsevät, että tehtäväsi maailmassa ei ole muiden miellyttäminen, vaan itsesi  toteuttaminen. Harjoittelemalla rohkaistut kertomaan oman, poikkeavan mielipiteesi. Mutta mistä voimaa asettaa rajoja?

Tunnista asiat tai henkilöt , jotka saavat sinut tuntemaan syyllisyyttä omista rajoistasi.  Mihin sinun omassa menneisyydessäsi syyllisyydentuntosi perustuu?

Ehkä ei oo koskaan oppinut pitämään rajoistaan kiinni. Ehkä se tuntuu vieraalta, koska se on uutta eikä tiedä mistä aloittaa. Mitä jos läheiset ei ymmärrä, kun yrittää aloittaa rajojen asettamisen ja siitä seuraa riita, jonka jälkeen rajojen asettaminen tuntuu entistä haastavammalta? Rajojen asettamisen vaikeuden pohjalla on mun liiallinen halu ja taipumus miellyttää muita. Harvoin tulee ees mieleen, että vois kieltäytyä jostain tai vetää selkeän rajan, kun joku tahallaan tai vahingossa loukkaa. – Anonyymi, 23 v, opiskelija

 

Voit pohtia ihmisiä tai tilanteita, jotka ovat vaikeuttaneet itsesi puolustamista ja omien rajojen asettamista. Käsityksen syveneminen rajattomuudestasi ja sen syistä auttavat sinua rajojen asettamisessa ja uuden alun rakentamisessa.

Riittävän harjoittelun jälkeen osaat sanoa “ei” ilman syyllisyyttä ja sanot “kyllä” vain siksi, että itse haluat. Voit yllättyä – alun hämmästyksen ja protestien jälkeen läheisesi hyväksyvät rajasi!

HARJOITUS:

Opettele peilin edessä sanomaan napakasti ja päättäväisesti “ei”. Et ole kenellekään selitysvelvollinen, ja selitykset vain laimentavat päätöstäsi. Opettele sanomaan, “Ei, en pääse tänään” ja “Ei, en ole vapaa viikonloppuna” tai “En pääse käymään.” Monet nuoret aikuiset kuvaavat valtavaa helpotuksen tunnetta ja vahvistunutta itsetuntoa kun he oppivat käyttämään sanaa “ei”. Sinun ei aina tarvitse olla ehdoton – vain silloin, kun niin itse päätät.

TEHTÄVÄ: Lue artikkeli Sinä tarvitset rajat

 

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua 45 min suhdechatissa

Voit mennä asiantuntijan päivystyschattiin anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ulkokehän Miehet

Tukea ulkopuolisuutta ja osattomuutta kokeville nuorille aikuisille miehille. Hanke vahvistaa osallistujien yleistä hyvinvointia, arjen...

Työelämätesti vastasairastuneelle

Työelämätestissä kartoitetaan suuntaa antavasti, tulisiko sinun ottaa MS-tautiin sairastumisesi puheeksi työpaikallasi. Alla esitetään joukko...

Kehitä sosiaalisia taitojasi - tehtävä nuorille aikuisille

Olet ehkä introvertti, mutta haluaisit lisää itseluottamusta sosiaalisiin tilanteisiin. Voit kehittää sosiaalisia taitojasi tunnistamalla esteet...