Siirry sisältöön
Tavallisimpia pelkoja ovat epäonnistumisen pelko ja pelko siitä, ettei olekaan pidetty (Makower 2018). On vaikea olla ahdistumatta, kun pelkää toisten reaktioita. Pelot heikentävät itsetuntoa ja mielialaa. Pelkojen tunnistaminen ja pelottavien kokemusten käsitteleminen auttaa tunnistamaan ahdistuksen lähteet. Pelot kuuluvat elämään, mutta ne eivät saa estää sinua yrittämästä tehdä sitä, mitä haluaisit.

“I was a flight risk, with a fear of falling” – Taylor Swift

Arkuus, ujous sekä pelko siitä, että tulee toisten arvostelemaksi,  pysäyttävät monen nuoren aikuisen haaveet seurustelusta, harrastuksista tai työelämään osallistumisesta. Sosiaalinen jännittäminen voi muuttua negatiivisiksi tunteiksi heitä kohtaan, jotka ovat seurassa luontevia ja pärjääviä. Ehkä sinäkin haluaisit solmia uusia ihmissuhteita? Käydä töissä tai opiskelemassa ilman ahdistusta  ja pelkoja?

Olisi hyvä totutella siihen, että yrittäminen on pääasia, ei onnistuminen. Kaikki toiminta vaatii harjoittelua ja uusia kokeiluja. Kaikki ihmiset eivät tule kavereiksi tai seurusteleviksi pareiksi. Päämäärien saavuttaminen vaatii monta yritystä ja erehdystä. Siksi ponnistelu kuuluu asiaan. Muista palkita itseäsi jokaisesta kerrasta, kun voitit itsesi ja vaikkapa juttelit jollekin tai vaikka teit työpaikkahakemuksen ahdistuksesta huolimatta.

Parempi kysymys olis ehkä mitkä asiat ei aiheuta pelkoja. Mikä tahansa pelko saa aikaan kunnon ahdistuksen, jos sen miettimiseen käyttää liikaa aikaa. Yksin jääminen – on se sitten romanttisesti tai platonisesti – , läheisten kuolema, oma kuolema, aikuistuminen, suurten päätösten tekeminen, oma tulevaisuus… Lista on äärettömän pitkä. Kaikkia noita ei onneksi mieti päivittäin, mutta välillä vaan joutuu siihen ajatusten syöksykierteeseen, ja pian sitä huomaa käyvänsä läpi kaikkia mahdollisia pelkoja samaan aikaan. Aivan sama miten realistisia tai akuutteja ne sillä hetkellä on.

Samalla kokee selittämätöntä vihaa jotain hyväitsetuntoista pärjääjää kohtaan, ihan kuin hän olisi loukannut jotenkin henkilökohtaisesti. Sitten ymmärtää, mistä tää viha kumpuaa ja se muuttuu hetkeksi aikaa katkeruudeksi. Se alkaa sit kuitenkin hävettää, kuinka lapsellisesti sitä heijastaa omia epävarmuuksia toiseen ihmiseen. – Anonyymi, 23 v, opiskelija

Isot päätökset ovat pelottavia, mutta ne eivät ole lopullisia. Voit vaihtaa ammattia, opiskelemaasi alaa tai paikkakuntaa. Rohkaistu kokeilemaan, mikä sinusta tuntuu hyvältä. Joskus myös seurustelusuhde vaihtuu toiseen tai työkaverit toisiin työkavereihin. Anna itsellesi arvostusta muutosten sietämisestä ja kokeile uudelleen uusissa olosuhteissa, uusien ihmisten kanssa. Vaikeuksien kestäminen vahvistaa itsetuntoasi.

HARJOITUS:

Tee lista elämääsi  jarruttavista asioista, joita pelkäät – ja ehkä jopa vihaat? Esimerkiksi: “Vihaan epäonnistumista ja siksi en yritä mitään uutta” tai “Pelkään satuttaa toista ihmistä, siksi en voi erota” tai  ” Vihaan pettymyksiä ja siksi en pyydä ihastustani ulos”.  Tämä on vaikea tehtävä ja vaatii paljon rehellistä pohdintaa. Voit tehdä harjoituksen myös asiantuntijan kanssa,  esimerkiksi Väestöliiton maksuttomissa chateissa. Asiantuntija ohjaa sinua kysymyksin tunnistamaan pelkosi ja auttaa sinua kapuamaan pelkojen yli.

TEHTÄVÄ 1:

Mieti, mitkä pelot olivat esteenä sille,  mitä halusit tehdä menneellä viikolla? Mitä tilannetta välttelit, jotta et joutuisi  itsellesi vaativaan  tilanteeseen? Tee suunnitelma näiden tilanteiden harjoittelemiseksi itseksesi, kaverin tai asiantuntijan kanssa chatissa.

TEHTÄVÄ 2:

Myös ujot ja hiljaiset löytävät paikkansa maailmassa! Lue tai kuuntele rohkaiseva klassikkokirja Cain, Susan (2012): Hiljaiset: Introverttien manifesti. WSOY

TEHTÄVÄ 3:

Tee Mielenterveystalon sosiaalisen jännittämisen omahoito-ohjelma täällä.

TEHTÄVÄ 4:

Tee Mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelma täällä.

TEHTÄVÄ 5:

Tutustu Nyyti ry:n hienoon tietopakettiin sosiaalisesta jännittämisestä täällä.

MAKSUTONTA KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Voit saada maksutonta keskustelutukea Väestöliiton asiantuntijalta varaamalla chat-ajan täältä tai hakeutumalla anonyymiin päivystyschatiin juttelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Päivystyschat on avoinna ma klo 10- 12 ja to klo 17-19.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Astman omahoidon ABC - Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät Astman omahoidon ABC -hankkeen usein kysytyt kysymykset -osion vastauksineen. Kysymyksiin ovat vastanneet hankkeen...

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...