Siirry sisältöön
Tavallisimpia pelkoja ovat epäonnistumisen pelko ja pelko siitä, ettei olekaan pidetty (Makower 2018). On vaikea olla ahdistumatta, kun pelkää toisten reaktioita. Pelot heikentävät itsetuntoa ja mielialaa. Pelkojen tunnistaminen ja pelottavien kokemusten käsitteleminen auttaa tunnistamaan ahdistuksen lähteet. Monet pelot ovat sosiaalisen jännittämisen taustalla. Pelot kuuluvat elämään, mutta ne eivät saa estää elämästä siten, kuin haluaisi.

 

“Viha on pelon seuraus” – Cyril Connolly

Arkuus, ujous sekä pelko siitä, että tulee toisten arvostelemaksi,  pysäyttävät monen nuoren aikuisen haaveet seurustelusta tai vaikkapa työelämään osallistumisesta. Sosiaalinen jännittäminen voi muuttua negatiivisiksi tunteiksi heitä kohtaan, jotka ovat seurassa luontevia ja pärjääviä. Ehkä sinäkin haluaisit solmia uusia ihmissuhteita? Olisi hyvä totutella siihen, että yrittäminen on pääasia, ei onnistuminen. Kaikki toiminta vaatii harjoittelua ja uusia kokeiluja. Kaikki ihmiset eivät tule kavereiksi tai seurusteleviksi pareiksi. Siksi ponnistelu kuuluu asiaan. Muista palkita itseäsi jokaisesta kerrasta, kun voitit itsesi ja vaikkapa juttelit, vaikka ahdisti asettaa itsensä alttiiksi.

Anna itsellesi arvostusta yrittämisestä, ja kokeile uudelleen uusissa olosuhteissa, uusien ihmisten kanssa. Vaikeuksien ja torjunnan kestäminen vahvistaa itsetuntoasi.

Esimerkki: 

HARJOITUS: Tee lista elämääsi  jarruttavista asioista, joita pelkäät – ja ehkä jopa vihaat? Esimerkiksi: “Vihaan epäonnistumista ja siksi en yritä mitään uutta” tai “Pelkään satuttaa toista ihmistä, siksi en voi erota” tai  ” Vihaan pettymyksiä ja siksi en pyydä ihastustani ulos”.  Tämä on vaikea tehtävä ja vaatii paljon rehellistä pohdintaa. Voit tehdä harjoituksen myös asiantuntijan kanssa,  esimerkiksi Väestöliiton maksuttomissa chateissa. Asiantuntija ohjaa sinua kysymyksin tunnistamaan pelkosi ja auttaa sinua kapuamaan pelkojen yli.

 

TEHTÄVÄ 1: 

Mieti, mitkä pelot olivat esteenä sille,  mitä halusit tehdä menneellä viikolla? Mitä tilannetta välttelit, jotta et joutuisi  itsellesi vaativaan  tilanteeseen? Tee suunnitelma näiden tilanteiden harjoittelemiseksi kotona ti kaverin kanssa.

TEHTÄVÄ 2:

Myös ujot ja hiljaiset löytävät kyllä paikkansa maailmassa! Lue tai kuuntele rohkaiseva klassikkokirja Cain, Susan (2012): Hiljaiset: Introverttien manifesti. WSOY

TEHTÄVÄ 2: Tee testi menettämisen pelosta parisuhteessa

ITSEHOITOA SINULLE:

Tee sosiaalisen jännittämisen omahoito-ohjelma täällä.

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua ajanvarauschatissa nuorille aikuisille

Voit mennä asiantuntijan päivystyschattiin anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...