Siirry sisältöön
Ympäristön paineet voivat johtaa täydellisyyden tavoitteluun. Silloin ihmisen toiminta perustuu virheen pelkäämiseen ja tarpeeseen tulla kaikkien hyväksymäksi. Myös ihmisen oma henkilöhistoria ja temperamentti määrittävät sitä tapaa, jolla ihminen suhtautuu itseensä. Voit rohkaista itseäsi vaikeassa tilanteessa, tai sitten voit olla ankara ja tuomitseva itseäsi kohtaan. Mieti hetki omaa sisäistä puhettasi. Voisitko kyseenalaistaa sen ja kokeilla uudestaan?

 

“Kun muutat sisäisen puheen itsestäsi, muutat elämäsi” – Bruce Lee

Täydellisyyttä tavoittelevan ihmisen on vaikea hyväksyä sitä, että aina kaikki ei voi mennä oikein, kaikkea ei voi suunnitella ja kaikesta ei voi tietää lopputulosta. Täydellisyyden tavoittelija ajautuu helposti miellyttämään muita ihmisiä. Ankara itsekriittisyys pakottaa mukautumaan joskus mahdottomiin, itselle asetettuihin vaatimuksiin. Perfektionismiin taipuvaiset nuoret aikuiset kokevat hyvin henkilökohtaisesti elämän jokaisen käänteen, joka ei tuota toivottua tulosta. On vaikea vakuuttaa heidät siitä, että onnistumiset ja epäonnistumiset ovat normaalia elämää.  Antaisitko kuitenkin mahdollisuuden tälle näkökulman vaihdolle?

Älä soimaa itseäsi. Älä anna itsesi tai kenenkään muunkaan puhua sinusta vähättelevästi. Olet ainutlaatuinen, olet Sinä! Ei voi olla tarkoituksenmukaista, että kaikki onnistuisivat aina kaikessa?  Lisäksi osa meistä “kukkii myöhään” eli sinun onnistumisesi ovat ehkä vasta edessä. Älä siis ole niin ankara itsellesi. Tässä jaksossa kannustamme hellittämään itsekriittisyydestä ja täydellisyyden tavoittelusta.  Antaisitko itsellesi kiitosta ja rohkaisua ihan pienistäkin asioista?

 

Esimerkki: 

 

HARJOITUS:

Ajattele tilannetta, jossa viimeksi koit pettymyksen. Esimerkiksi et saanut hakemaasi työpaikkaa, tai et vielä päässyt opiskelemaan unelmiesi alaa, tai kiva ihastuksesi ei lähtenyt deitille.  Mieti, miten puhuit silloin itsellesi? Häpäisitkö, syyllistitkö, haukuitko itseäsi? Puhu itsellesi asiasta uudelleen, mutta rohkaisevasti ja myötätunnolla. Aina on uusi mahdollisuus, ja jokainen päivä on uusi päivä.

TEHTÄVÄ 1 :

Onko itsekritiikistä hyötyä? Ei! Lue tai kuuntele Grandell, Ronnie (2018): Irti itsekritiikistä. Tammi.

TEHTÄVÄ 2:

Osoita myötätuntoa itsellesi. Kiittele itseäsi sinnikkyydestä ja siitä, miten pärjäät. Lue tai kuuntele Grandell, Ronnie (2015): Itsemyötätunto. Tammi.

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua ajanvarauschatissa nuorille aikuisille

Voit mennä asiantuntijan päivystysvastaanotolle anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...