Siirry sisältöön
Ilman suuntaa voit jäädä ajelehtimaan. Ehkä koet merkityksen puutetta tai irrallisuutta, vaikka kaikki näyttäisi olevan hyvin. Unelmoimalla voit löytää itsellesi suunnan. Unelmointi on mielikuvituksessa tapahtuvaa suunnittelua, ja unelmat voivat muuttua tosiksi. Uskalla unelmoida, kuuntele unelmiasi ja anna niille tilaa. Anna unelmiesi myös muuttua.

“Maybe this is wishful thinking,

probably mindless dreaming” – Taylor Swift

Unelmat kannattelevat ihmistä ja auttavat löytämään suunnan. On ihan ok haaveilla myös ihan pienistä ja tavallisista asioista, mutta pyrkimyksessä unelmien saavuttamiseen on aivan erityistä voimaa.  Riittävä pyrkimys eteenpäin vahvistaa itsetuntoa. Ylitätkö vai alitatko sinä omat haaveesi?  Ponnisteletko liikaa vai päästätkö itsesi aivan liian helpolla?

Joskus unelmointi ja tavallinen arjen suorittaminen voivat mennä keskenään sekaisin. Kun mietit pyrkimyksiäsi, mieti, tuottavatko ne sinulle iloa? Entä mikä toimintasi ei tunnu tuottavan tulosta? Ovatko pyrkimyksesi arvojesi mukaisia? Kopioitko muita?

Unelmointi on mulle vähän kaksipiippuinen juttu. Se on omalla tavallaan tosi ihanaa, koska päiväunissa sä voit olla kuka vain ja missä tahansa. Mut niistä herätessä todellisuus ja oikee elämä painaa päälle ja yhtäkkiä siitä kivasta unelmasta on tullut hirvee taakka, koska tietää ettei sitä oikein voi saavuttaa. Mietin useesti, et pitäiskö mun sit unelmoida jostain realistisemmasta asiasta vaihteeks. Mut ne ei oo niitä unelmia, jotka sytyttäis samalla tavalla. Joten sitä alkaa vähän pelkäämään. Ei oikein uskalla sanoa ääneen sitä mitä haluaa, koska tietää itekin miten typerältä se kuulostaa, ja kohta ei uskalla enää sanoa sitä edes oman pään sisällä. Unelmiin on aina kiva kadota hetkeksi, mut niistä takaisin palaaminen voi olla tosi uuvuttavaa.  – Anonyymi, 23 v, opiskelija

Vaikka tulevaisuus näyttää nuoren silmissä olevan todella kaukana, voit pilkkoa sen pieniksi tavoitteiksi. Mitä haluat saavuttaa vaikka puolen vuoden päästä?

Pohdi hetki sitä, ovatko läheisesi ja kaverisi sinua kannustavia vai sinun kehittymistäsi jarruttavia henkilöitä. Jos lähipiiri vähättelee unelmiasi tai kykyäsi saavuttaa niitä, voi olla hyvä ajatus laajentaa kaveripiiriä.  Voitte unelmoida ja suunnitella yhdessä, kun kavereilla on saman tyyppisiä ajatuksia kuin sinulla.

HARJOITUS:

Kirjota huimapäinen kuvaus itsestäsi ja elämästäsi viiden vuoden päästä. Kuvittele, missä asut, kuka tai keitä kanssasi asuu, mitä teet työksesi ja mitä harrastat! Kirjoita, miten vietät vapaa-aikaasi ja keitä ovat kaverisi. Kirjoita, kuin kaikki haluamasi olisi mahdollista! Tämä on ajatusharjoitus, jolla sysäät syrjään ajatukset “en minä kuitenkaan pysty”  ja annat unelmien ja mielikuvituksen viedä!

TEHTÄVÄ 1:

Ketä sinä ihailet? Kenen elämäntarina sinua kiinnostaa? Lainaa kirjastosta hänen elämäkertansa. Huomaat, miten tavallista on tuntea nuorena epävarmuutta ja miten oman polun löytäminen ei ole lähes kenellekään itsestään selvää.

TEHTÄVÄ 2:

Tutustu Nyyti ry:n hienoon tietopakettiin unelmista ja unelmien merkityksestä täällä.

MAKSUTONTA KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Voit saada maksutonta keskustelutukea Väestöliiton asiantuntijalta varaamalla chat-ajan täältä tai hakeutumalla anonyymiin päivystyschatiin juttelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Päivystyschat on avoinna ma klo 10- 12 ja to klo 17-19.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...

Luontohengähdys

Luontohengähdys-hanke tarjoaa luontotoimintaa yli 50-vuotiaille hengityssairautta sairastaville Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueilla.