Siirry sisältöön
Ilman suuntaa nuori ihminen voi jäädä ajelehtimaan. Hän voi kokea merkityksen puutetta ja irrallisuutta, jopa silloin, kun kaikki näyttäisi olevan hyvin. Unelmoimalla ja uskomalla itseensä ihminen voi löytää itselleen oikean suunnan ja sitoutua siihen. Unelmointi on mielikuvituksessa tapahtuvaa suunnittelua, ja unelmat voivat muuttua tosiksi, kun niiden eteen aletaan toimia. Uskalla unelmoida, kuuntele unelmiasi ja anna niille tilaa.

 

“Jos unelmoit vähän, saavutat vähän. Jos unelmoit paljon, saavutat paljon”  – Andy Warhol

Unelmat kannattelevat ihmistä ja auttavat löytämään suunnan. On ihan ok haaveilla myös ihan pienistä ja tavallisista asioista, mutta pyrkimyksessä unelmien saavuttamiseen on aivan erityistä lumovoimaa.  Riittävä pyrkimys eteenpäin vahvistaa itsetuntoa. Ylitätkö vai alitatko sinä omat haaveesi?  Ponnisteletko liikaa vai päästätkö itsesi aivan liian helpolla?

Joskus unelmointi ja tavallinen arjen suorittaminen voivat mennä keskenään sekaisin. Kun mietit pyrkimyksiäsi, mieti, tuottavatko ne sinulle iloa? Entä mikä toimintasi ei tunnu tuottavan tulosta? Ovatko pyrkimyksesi arvojesi mukaisia?

Vaikka tulevaisuus näyttää nuoren silmissä olevan todella kaukana, voit pilkkoa sen pieniksi tavoitteiksi. Mitä haluat saavuttaa vaikka puolen vuoden päästä?

Pohdi hetki sitä, ovatko läheisesi ja kaverisi sinua kannustavia vai sinun kehittymistäsi jarruttavia henkilöitä. Jos joku vähättelee unelmiasi tai kykyäsi saavuttaa niitä, voi olla hyvä ajatus laajentaa kaveripiiriä.  Voit jakaa maailmasi heidän kanssaan,  joilla on samanlaisia ajatuksia kuin sinulla.

Esimerkki:

 

HARJOITUS:

Kirjota huimapäinen kuvaus itsestäsi ja elämästäsi viiden vuoden päästä. Kuvittele, missä asut, kuka tai keitä kanssasi asuu, mitä teet työksesi ja mitä harrastat! Kirjoita, miten vietät vapaa-aikaasi ja keitä ovat kaverisi. Kirjoita, kuin kaikki haluamasi olisi mahdollista! Tämä on ajatusharjoitus, jolla sysäät syrjään ajatukset “en minä kuitenkaan pysty”  ja annat unelmien ja mielikuvituksen viedä!

TEHTÄVÄ:

Ketä sinä ihailet? Kenen elämäntarina sinua kiinnostaa? Lainaa kirjastosta hänen elämäkertansa. Huomaat, miten tavallista on tuntea nuorena epävarmuutta ja miten oman polun löytäminen ei ole lähes kenellekään itsestään selvää.

 

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua ajanvarauschatissa nuorille aikuisille

Voit mennä asiantuntijan päivystysvastaanotolle anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...