Siirry sisältöön
Tässä jaksossa saat tietoa itsemyötätunnosta ja siitä, miksi omiin tunteisiin kannattaa suhtautua avoimen hyväksyvästi. Sairastuminen saattaa laittaa elämän uusiksi epätoivotuilla tavoilla. Uusi ja epävarma tilanne nostattaa monenlaisia ajatuksia ja tunteita pintaan, eikä aiemmat tunteiden säätelykeinot välttämättä ole käytössä. Itsemyötätunto ja omien tunteiden hyväksyminen ovat mielen työkaluja, joiden avulla sinun on mahdollista olla itsellesi läsnä ja tukena myös olosuhteiden muuttuessa.

Edellisessä jaksossa sinulla oli mahdollisuus pysähtyä itsellesi tärkeiden asioiden äärelle, tunnistaa omia arvojasi ja tehdä suunnitelmia omien arvojesi mukaisen elämän vahvistamiseksi. Toivottavasti jakso auttoi sinua matkalla kohti omannäköisempää elämää. 

Tämän jakson aiheet:

  • Itsemyötätunto
  • Oman kokemuksen hyväksyminen
  • Oman kokemuksen arvostaminen
  • Avoimuus tunteille

______________________________________________________________________________________________________________

 

Itsemyötätunto -omalla puolella olemista

Itsemyötätunto on ymmärtävää ja lämmintä suhtautumista itseen. Se on oman kokemuksen todesta ottamista ja arvostamista sekä taito, jota jokaisen on mahdollista oppia. Tiivistetysti itsemyötätunto rakentuu kahdesta osasta:

  1. oman kokemuksen huomaamisesta ja tunnistamisesta
  2. ymmärtävästä, kunnioittavasta ja lämpimästä vastauksesta tuohon kokemukseen

Myötätuntoinen suhtautuminen itseen voi tuntua aluksi vaikealta, pelottavalta, turhaltakin. Usein herää ymmärrettäviä huolia, joiden mukaan itsemyötätunnon vahvistaminen johtaisi itsekkyyteen, laiskuuteen tai vastuuttomuuteen. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Itsemyötätuntoisen suhtautumisen on havaittu lisäävän sinnikkyyttä, tyytyväisyyttä elämään, sopeutumistaitoja sekä uskoa ja toivoa tulevaisuuteen.

Paras tapa selvittää itsemyötätunnon vaikutuksia itselle on kokeilla sitä omakohtaisesti. Tämän jakson harjoitusten avulla sinun on mahdollista oppia tunnistamaan tapoja, joilla puhut itsellesi sekä halutessasi muuttaa noita tapoja ymmärtäväisemmiksi ja itseäsi kannattelevammiksi. Tämä voi toimia apuna esimerkiksi haastavien ja ikävien asioiden kohtaamisessa sekä oman itsen rauhoittamisessa.

______________________________________________________________________________________________________________

Tehtävät

Myötätuntoisen kirjeen kirjoittaminen itselle

Puhumme usein itsellemme ankarammin ja vaativammin kuin muille ihmisille ympärillämme. Ymmärtävä ja lämmin suhtautuminen omaan itseen parantaa hyvinvointia ja auttaa jaksamaan. Tässä harjoituksessa pääset vahvistamaan näitä taitoja itsemyötätuntoisen kirjoittamisen muodossa.

Kirjoita itsellesi myötätuntoinen kirje. Ajatuksena on kirjoittaa itselle samalla tavalla kuin kirjoittaisit parhaalle ystävällesi. Näin sinun on mahdollista asettua oman itsesi rinnalle, oman itsesi kuuntelijaksi ja tukijaksi. Alla on muutama vinkki, joiden kautta sinun voi olla helpompi kirjoittaa tästä näkökulmasta.

Kun kirjoitat kirjettä itsellesi, asetu sen minän puolesi (tai hyvän ystävän) asemaan,

  • joka on viisas ja ymmärtäväinen;
  • joka on kohdannut monia vaikeuksia elämässä,
  • josta heijastuu ymmärrys ja hyväksyntä kärsimystäsi kohtaan

Kun kirjoitat kirjettä itsellesi huomioi, että:

  • siitä välittyy ymmärrys omaa kipuasi kohtaan
  • se ei sisällä arvostelua tai “sinun pitäisi” -ohjeita
  • se viestii lämpöä, ymmärrystä ja välittämistä

Voit käyttää apuna alla olevia lauseen alkuja, tai muotoilla kirjeen täysin luovasti omalla tavallasi.

Hei, (oma nimi)

  • Tiedän, että olet viime aikoina… ei siis ihme, että…
  • Tuollainen reaktio on täysin luonnollista, kun…
  • Olet ollut rohkea ja kohdannut…
  • Sinulla on juuri nyt vaikeita tunteita, kuten…. ja ajatuksia, kuten…
  • Olet joutunut aikaisemminkin….  Muistatko, miten silloin oli apua siitä, kun…
  • Yritä tässä tilanteessa muistaa, että…

Kun kirje on valmis, tallenna se. Laita se sivuun muutamaksi päiväksi tai viikoksi. Sopivana hetkenä kaiva se uudestaan esiin ja lue, mitä kirjoitit. Palauta mieleesi, mitä se toi esiin, kun tarkastelit tilannettasi itsemyötätunnosta käsin.

 

Avoimuus tunteille -itsen kuuntelemista

Tunteiden hyväksynnän voi ajatella olevan itsensä kunnioittamista, vilpittömyyttä ja lempeyttä omaa kokemusta ja itseä kohtaan. Avoin ja hyväksyvä suhtautuminen omia tunteita kohtaan mahdollistaa itsen kokonaisvaltaisen kohtaamisen ja auttamisen. Tunteet kertovat täyttyneistä ja täyttymättä jääneistä tarpeista. Kun oppii tunnistamaan ja hyväksymään kaikenlaisia tunteita, saa käyttöönsä myös sen tärkeän tiedon, jota tunteet pyrkivät välittämään.

Suhtaudumme omiin epämiellyttäviltä tuntuviin tunteisiimme usein kielteisesti. Saatamme pyrkiä ohittamaan ja tukahduttamaan ”negatiivisiksi” leimaamme tunteet täysin. Pyrkimys poistaa vaikealta tuntuva tunne kuormittamasta kuitenkin lisää tutkimusten mukaan pahaa oloa pitkällä tähtäimellä, joten myös vaikeiden tunteiden hyväksyminen kannattaa. Tunteet haluavat tulla kuulluksi ja voimistuvat usein, jos ne eivät saa huomiotamme. Alla kuvatut H.A.T.O -askeleet ovat yksi tapa vahvistaa omia tunnetaitoja.

Yksi tapa olla tunteiden kanssa: H.A.T.O. -askeleet

  1. Huomaa ja nimeä tunne, joka on läsnä; missä kohdassa kehoa? Miltä se tuntuu? Totea hiljaa esimerkiksi: “huomaan nyt ahdistusta”.
  2. Anna sille lupa olla, ei tarvitse pitää siitä tai haluta sitä; voit silti todeta: “saat olla nyt siinä”.
  3. Tee sille tilaa; hengitä sitä kohti, avaa sisimpäsi ja salli sen olla juuri niin kuin se on, sekä tulla ja mennä vapaasti.
  4. Osoita sille arvostustasi; jokainen tunne tuo arvokasta tietoa: pohdi, mikä on tämän tunteen viesti? Mistä tärkeästä se muistuttaa? Muista, että tunteet ovat myös viisaita viestintuojia.

Pietikäinen, Arto. Tunteiden kanssa sinuksi, Koronasta kuntoon -sarjan luentotallenne (2022)

______________________________________________________________________________________________________________

Entä jos koronataudin jälkeiset oireet haittaavat työssäkäyntiä? Seuraavassa jaksosta esiteltävät työhön paluun tuki sekä työn muokkaus tuovat lisätietoa, joka voi auttaa tilanteesi hahmottamisessa.

______________________________________________________________________________________________________________

Anna palautetta ja osallistu halutessasi tuotepalkintojen arvontaan!

Voit antaa palautetta Koronasta kuntoon -avoimesta verkkokurssista täältä: Koronasta kuntoon -avoimen verkkokurssin palautelomake

______________________________________________________________________________________________________________

Tämä avoimen verkkokurssin jakso on tuotettu osana Koronasta kuntoon -hanketta.

Koronasta kuntoon -verkkokurssit ja vertaistoiminta tarjoavat tietoa ja tukea pitkittyneestä koronataudista toipuville aikuisille. Koronasta kuntoon -hanke ei tarjoa hoitoa, kuntoutusta tai terapiaa. Jokainen osallistuja huolehtii omasta hoitosuhteestaan terveydenhuoltoon.

Hanketta hallinnoi Filha ry ja hankejärjestökumppanina toimii Hengitysliitto ry. Hanke toimii STEA-avustuksella vuosina 2022–2024. Sisältöjä kehitetään yhdessä toimintaan osallistuvien kanssa. Lisätietoja: Koronasta kuntoon – Filha

______________________________________________________________________________________________________________

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ulkokehän Miehet

Tukea ulkopuolisuutta ja osattomuutta kokeville nuorille aikuisille miehille. Hanke vahvistaa osallistujien yleistä hyvinvointia, arjen...

Työelämätesti vastasairastuneelle

Työelämätestissä kartoitetaan suuntaa antavasti, tulisiko sinun ottaa MS-tautiin sairastumisesi puheeksi työpaikallasi. Alla esitetään joukko...

Kehitä sosiaalisia taitojasi - tehtävä nuorille aikuisille

Olet ehkä introvertti, mutta haluaisit lisää itseluottamusta sosiaalisiin tilanteisiin. Voit kehittää sosiaalisia taitojasi tunnistamalla esteet...