Puheeksi ottaminen
Omaan kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista tulee puhua lapsille, sillä ne ovat ihmisille tärkeitä asioita. Lapsi tutustuu kehoonsa ja opettelee pitämään siitä huolta monin eri tavoin. Kannattaa puhua kehosta ja seksuaalisuudesta avoimesti, sallivassa sävyssä, lapselle ymmärrettävällä tavalla. Näin lapsi uskaltaa myös kysyä, kun ei ymmärrä.
Jokainen vanhempi valitsee omat sanansa ja tapansa puhua. On parasta valita sellaiset sanat jotka ovat luontevia ja sopivia itselle ja omassa perheessä. Kuitenkin kannattaa kertoa myös yleisimmät sanat (pimppi, peppu, pippeli), jotta lapset ymmärtävät muita lapsia ja aikuisia.
- Tutustu kirjasarjaan Onnikujan kaverukset. Lukemalla nämä kolme kirjaa kerrot lapselle kaikki tärkeät kehotunnekasvatuksen aiheet. Ensimmäinen osa kertoo ystävyydestä ja tykkäämisestä, toinen osa kehosta ja kolmas eri tavoista saada lapsi. Kirja on myös lainattavissa kirjastossa.
Monet vanhemmat sanovat, että haluavat itse päättää lapsensa seksuaalikasvatuksesta ja tarjota oikeat tiedot, arvot ja asenteet. Tämä on ensisijaista jokaisen lapsen kasvatuksessa. Päivähoidossa lapset juttelevat keskenään näistä asioista ja kouluikäiset ja nuoret saattavat näyttää pienillekin netin ihmeitä. Myös media ja muu ympäristö tuo teemoja esiin. Kuinka näissä tilanteissa autat lasta ymmärtämään näkemäänsä ja kuulemaansa?
Tehtävä 1:
- Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksen piirissä tai päivähoidossa, ota puheeksi ammattilaisten kanssa, miten he käsittelevät tätä aihetta lasten kanssa ja miten sinä toivot että siitä puhutaan sinun lapsellesi.