Turvataidot ja oma keho
Kun lapselle opetetaan ja hänen kanssaan harjoitellaan keinoja toimia ikävässä tilanteessa, lapsi saa tiedon ja taidon. Se antaa myös turvaa: minun vanhempani tietää, miten pitää toimia.
Omassa kehossa on arvokkaat omat paikat. Ne jotka ovat uikkareiden alla. Omien paikkojen nimeämisestä voi tehdä lapsen kanssa hauskan leikin. Lapselle voi opettaa: ”Oma Keho Ikioma!” Ikiomiin, eli uimapuvun alla oleviin yksityisiin paikkoihin ei kukaan saa koskettaa ilman hyvää syytä ja lapsen lupaa. Mikään kosketus ei saa jättää kurjaa oloa eikä se saa olla salaisuus.
Kaikkeen koskettamiseen täytyy aina liittyä turvallisuus ja tasavertaisuus. Tämä tarkoittaa, ettei kukaan saa koskaan vaatia, painostaa tai pakottaa johonkin kosketukseen tai kehon katsomiseen. Kenenkään kehosta ei myöskään sanota rumasti. Jokaisen oma keho on omanlainen ja yhtä arvokas.
Lapsi tarvitsee tiedon, että on olemassa ikäviä tilanteita. Lapsi tarvitsee etenkin ohjeet mitä silloin pitää tehdä. Liikenteessäkin pitää varoa – niin myös joskus ihmisten kanssa. Mutta vaikka on vaaroja, on myös keinoja suojata itseä ja vältellä vaaroja.
Jos jokin tilanne tuntuu pelottavalta tai joku aikuinen tai lapsi koskettaa kurjasti, täytyy lapsen heti sanoa kovalla äänellä EI, lähteä saman tien pois tilanteesta, eikä jäädä kuuntelemaan selityksiä. Tämän jälkeen tulee välittömästi kertoa tapauksesta jollekin aikuiselle, johon lapsi luottaa.
Lapselle on tärkeätä opettaa ja sanoittaa, että jos jokin tilanne alkaa tuntua vaaralliselta, kurjalta tai pelottavalta ei tarvitse tällöin käyttäytyä kiltisti. Tällöin omaa tunnetta saa ja tulee uskoa. Omaa kehoa saa jokainen suojata.
Lapselle tulee opettaa turvataitoja jo ihan pienestä pitäen. Kun turvataidoista on lapsen kanssa puhuttu ja niitä harjoiteltu ennakkoon, pystyy lapsi tarvittaessa helpommin tunnistamaan oudon tilanteen ja osaa toimia vaaditulla tavalla. Lapsi saattaa tällöin muistaa tärkeät sanat: ”Nyt pitää sanoa ei, lähteä heti pois ja kertoa turvalliselle aikuiselle!”
Tehtävä 1: