Siirry sisältöön

Yhteinen tutkimusmatka digiin

Julkaistu 06.03.2020 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Minkä ikäinen lapsi voi omistaa digilaitteen tai käyttää nettiä? Mitä varten digilaite oikeastaan hankitaan? Mitä kaikkea netin ja sosiaalisen median avulla voi tehdä?

Oman laitteen saaminen on tärkeä vaihe lapsen elämässä. Sen äärelle on hyvä pysähtyä tutkailemaan erilaisia tapoja käyttää laitetta ja sen sisältämiä ominaisuuksia.  

Sovelluksia voi ladata omaan digilaitteeseen melko huoletta ja parhaimmassa tapauksessa ne voivat ohjata liikuntaharrastusten äärelle, auttaa löytämään tietoa, tehostaa yhteydenpitoa ystäviin tai tarjota kehittävää viihdettä. Pahimmassa tilanteessa sovellukset imaisevat kaiken vapaa-ajan ja vaikuttavat negatiivisesti kasvokkain tapahtuvaan läsnäoloon muiden ihmisten kanssa. 

Äppi, apsi, sovellus… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Seuraavissa tehtävissä opitte kunkin perheenjäsenen tärkeimmästä sovelluksesta ja kuulette, mihin tarkoitukseen jokainen sovelluksiaan käyttää.

Tehtävät

Lempparisovellus

Montako sovellusta puhelimista löytyy? Tarvitaanko niitä kaikkia? Mitä sovellusta teillä käytetään eniten?

Tehtävä 8

  • 1) Miten monta mobiilisovellusta?

    Aloittakaa arvaamalla, paljonko kullakin teistä on sovelluksia puhelimessaan ja laskekaa oikea sovellusten määrä sen jälkeen. Menivätkö arvaukset lähelle? Yllättikö sovellusten määrä? Entä oliko kenenkään puhelimessa ladattuna sovelluksia, joita ei käytä juuri koskaan?
  • 2) Vaan mikä on niistä mieluisin?

    Tämän jälkeen jokainen perheenjäsen valitsee, mikä sovellus on itselle mieluisin ja kertoo vuorollaan muille, mikä sovelluksessa on parasta sekä mihin tarkoitukseen ja millaisissa tilanteissa sovellusta käyttää.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.
Tehtävät

Viimeisimmät mediasisällöt

Netti tarjoaa loputtomasti monenlaista mediasisältöä. Seuraavaksi pääsette jakamaan lapsen kanssa toisillenne uusimmat ja kiinnostavimmat löydöksenne.
  1. Kertokaa ja keskustelkaa yhdessä ensin siitä, mitä olette viimeksi löytäneet, lukeneet tai nähneet netissä.
  2. Entä onko kenenkään eteen tullut koskaan epämiellyttävää sisältöä? Anna lasten aloittaa. Muista, että on suuri ja tärkeä luottamuksen osoitus, jos lapsi kertoo aikuiselle joskus löytäneensä sellaista sisältöä, joka hänestä on tuntunut oudolta tai epämiellyttävältä.

Lapsen löydöksiin kannattaa reagoida rauhallisesti ja kertoa selkeästi, että Internetissä on myös paljon sellaista sisältöä, jota ei ole tarkoitettu lapsille. Jos lapsi päätyy sellaisille sivuille, niiltä kannattaakin siirtyä suoraan pois.

Myös aikuiset voivat kertoa esimerkiksi lukemistaan ikävistä uutisista, jotka toivat epämiellyttävän olon.

Tehtävä 9

    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...