Kielellinen erityisvaikeus
Tämän kurssin aikaisempi jakso (2) käsittelee kielen normatiivista kehitystä. Muista, että jokainen lapsi kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa eikä oman, monikielisessä ympäristössä kasvavan lapsen puheen kehitystä pidä verrata naapurin tai ystävien lapsiin.
Jos sinua mietityttää lapsesi puheen kehitys ota asia rohkeasti puheeksi päiväkodissa ja neuvolassa. Keskustelu ammattilaisen kanssa voi olla helpompaa, jos olet kirjannut huomioitasi lapsen puheesta ja kommunikaatiotaidoista niillä kielillä, joita suomen- tai ruotsinkielisen ammattilaisen on vaikea arvioida. Myös monikielisellä lapsella voi olla kehityksellinen kielihäiriö. Tällöin vaikeus on kaikissa lapsen käyttämissä kielissä, joskin se voi näyttäytyä hieman eri tavoin eri kielissä.
Kehityksellinen kielihäiriö tarkoittaa kielen kehityksen häiriötä, joka vaikuttaa laaja-alaisesti toimintakykyyn, osallistumiseen ja vuorovaikutukseen. Vanhemmat eivät aina huomaa puheen ymmärtämisen vaikeutta arjessa, sillä lapsen kanssa on totuttu toimimaan perheelle sopivalla tavalla. Lapsen hoitoympäristön huomiot lapsen puheen kehityksestä on syytä huomioida arvioitaessa tilannetta ja tukitoimien tartvetta.
Tukitoimet on hyvä aloittaa heti, kun tarvetta ilmenee. Usein tarkempi diagnooosi voidaan tehdä vasta noin neljävuotiaalle lapselle. Tukitoimien tavoitteena on parantaa lapsen toiminta- ja kommunikaatiovalmiuksia, sekä auttaa niin vanhempia kotona kuin aikuisia mm. päivähoidossa ymmärtämään ja auttamaan lasta.
Katso Aivoliitto ry:n video kehitykellisestä kielihäiriöstä.