Siirry sisältöön
Hyödynnä leikkiä monipuolisesti.
Tehtävät

Leikkiä kaikilla kielillä

Toimiva vuorovaikutus on lapsen tunne-elämän ja puheen kehitykselle tärkeää. Sanoja, lauserakenteita ja keskustelutaitoa harjoitellaan joka päivä arkisissa tilanteissa. Monikielisessä perheessä suunnitelmallinen, kaikkien lapsen kasvuympäristön kielten huomioiminen on avain monikielitaitoon. Tee joka päivä monenlaisia kielen oppimista ja puheeen kehitystä edistäviä asioita.

Leikkiä voi hyödyntää monin tavoin vuorottelun harjoitteluun, sanavaraston laajentamiseen, ajan ja paikan määreiden oppimiseen, lajitteluun ja luokitteluun – ihan kaikkeen!

Tässä muutamia esimerkkejä päivittäisiin puheen kehitystä tukeviin leikkihetkiin. Kokeile toteuttaa ainakin yksi kielileikkihetki päivässä. Näitä kielileikkejä voi leikkiä lapsen kanssa tavallisen arkisen puuhastelun lomassa.

Vuorotteluleikki:

Vuorottelua voi leikkiä jo pienen vauvan kanssa. Vuorottelu on harjoitusta tulevalle keskustelulle.

Käytä hyväksesi tilannetta, jossa annat lapselle jotain (lelun, ruokalautasen, vaatteen jne.). Puhu ääneen: “Ota lelu” ja kun lapsi ottaa lelun käteen, pyydä sitä takaisin: “Anna lelu”.

Nimeämisleikki, sanavaraston laajentaminen: 

Toista lapselle sanoja. Kun lapsi sanoo sanan, vahvista muistijälkeä toistamalla sama sana uudestaan.

Jos lapsi nimeää sanan eri kielellä kuin sinä, toista sama sana omalla kielläsi. Voit myös haastaa lapsen opettamaan sinulle sanan toisella perheen/ ympäristön kielellä.

Lauserakenteet: 

Käytä puheessasi kuvailevia (adjektiiveja) ja vertailevia määreitä sekä toimintaa ilmaisevia sanoja (verbejä).

Monikielisessä perheessä on tärkeää laajentaa kaikkien lapsen käytössä olevien kielten sanastoa.

  • kaunis, punainen, suuri jne.
  • pieni, pienempi, pienin jne.
  • katsoo, juoksee, hyppää

Lorut, runot, tarinat ja sadut: 

Keksikää lapsen kanssa yhdessä tarina.  Lapsi saa iän ja taitojensa mukaan osallistua tarinan juonen kehittelyyn yhdessä sinun kanssasi. Tarinaa voi jatkokehittää myös toista kieltä puhuvan aikuisen kanssa niin, että kerrotte aikuiselle mitä tarinassa on tähän mennessä tapahtunut ja erikielinen aikuinen jatkaa lapsen kanssa tarinointia heille yhteisellä kielellä.

Laula lapsen kanssa, lue ääneen satuja, loruja ja ruoja. Samaa kirjaa voi “lukea” lapselle kaikilla perheen kielillä vaikka käännöskappaletta ei olisikaan käytössä.

Merja-Maaria Turunen , Lastenpsykiatrian erikoislääkäri -
Kaija Puura , Lastenpsykiatrian dosentti, ylilääkäri -
Tuottanut Väestöliitto

Miettikää yhdessä, mikä on teidän perheenne mieluisin  sana- tai kielileikki. Antakaa leikille oma nimi, vaikka “Meidän perheen eläinten äänien arvausleikki” tai “Meidän perheen sanaselitysleikki”.

Pyydä lasta opettamaan perheenne leikki vierailulle tuleville ystäville ja sukulaisille. Kannusta lasta käyttämään kulloinkin tarvittavaa kieltä samalla kun hän, tai te yhdessä opetatte leikkiä muille.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...