Tutkitaan tunteita seksikäyttäytymisen taustalla
Tunteiden tunnistaminen
Toiset syövät suklaata ollessaan stressaantuneita, toiset upottautuvat Netflixin maailmaan, kun kohtaavat hankalia tunteita. Joskus sooloseksistä muodostuu tapa, jolla sietää tai kontrolloida tunteita tai elämässä tapahtuvia negatiivisia, epämiellyttäviä tilanteita ja tapahtumia.
Meistä kaikki käsittelee tunteita eri tavalla. Ja vaikka huomaisikin tekevänsä sooloseksiä useita kertoja päivässä, se ei itsessään vielä tarkoita sitä, että asiaan liittyisi ongelmia. On myös tavallista, että jos tuntee stressiä, pitäisi lukea esimerkiksi kokeisiin, on ollut riitaa jonkun kanssa tai on vaikka yksinäinen olo, sooloseksi voi olla tapa, jolla haluaa rentouttaa kehoa ja mieltä.
Jos mietit omaa suhdettasi sooloseksiin, osa hyvinvoivaa seksuaalisuutta käsittää myös sen, että voi pohtia sekä tiedostaa omia tapoja, tarpeita ja tottumuksia.
Tehtävä 1: Millainen merkitys sooloseksillä on sinulle? Millainen olo sinulla on sooloseksin jälkeen? Millaisista asioista pidät omassa sooloseksissä? Onko jotain, mitä muuttaisit tai haluaisit lisätä?
Taustalla olevat tunnetilat
Mihin tunteisiin sinä haet helpotusta sooloseksistä? Tapahtuuko sooloseksi paikassa ja tilanteissa, joissa toivot sen tapahtuvan vai ajaako sinua ensisijaisesti jokin haastava tunne, johon etsit helpotusta sooloseksillä? Koetko, että sooloseksi on sinulle seksuaalista hyvinvointia ja itsetuntoa lisäävä asia?
Jos herää huoli omasta seksikäyttäytymisestä, on tärkeää tunnistaa tunteet käyttäytymisen taustalla. Seksuaalisuuden teemoissa meissä elää monenlaisia ajatuksia, uskomuksia, myyttejä ja tabuja, koska olemme voineet kuvitella tai luulla, että jokin tunne tai käytös esimerkiksi runkkaukseen liittyen on yksi ja ainoa oikea tapa toteuttaa omaa seksuaalisuutta.
Tehtävä 2: Tunnistatko alla olevia tunteita ennen, kun runkkaat? Jos et tunnista mitään tunteita, mieti miten sinä tyypillisesti toimit, kun sinä koet alla olevia tunteita.
Stressi Yksinäisyys Tylsisyys Ilo Ahdistus Riittämättömyys
Panetus Hauskanpito Alakuloisuus Tyhjyyden tunne
Surullisuus Self-care Viha Itsemyötätunto
Hätä Turhautuminen Tarve tuntea olo hyväksytyksi
Halu nauttia Levottomuus Torjuttu olo
Jokin muu tunne, mikä?
Kun olet tunnistanut taustalla vaikuttavia tunteita, voit pohtia minkälaiseen käyttäytymiseen tunteet sinua yllyttävät. Sooloseksi voi olla yksi käyttäytymisyllyke, mutta tunne voi yllyttää myös muunlaiseen käyttäytymiseen. Joskus voi auttaa, kun tunnistaa tunteet käyttäytymisen taustalla. Silloin voi löytää joustavuutta siihen, millä tavalla reagoi tunteeseen.
Tehtävä 3: Kun tunnistat itsessäsi käyttäytymisyllykkeen sooloseksiin, liittyykö siihen jotakin seuraavista:
- Seksitoimintaa edeltää jokin ikävä tunnetila (yksinäisyys, turhautuneisuus, ahdistus, yksinäisyys, aggressio, surullisuus, stressi)
- Seksitoiminta liittyy johonkin laukaisevaan tekijään (kuten riitaan jonkun kanssa, sinut on ymmärretty väärin, olet saanut pakit)
- Seksitoimintaa edeltää jokin ajatusvääristymä (esim. olen ansainnut tämän, tämä on viimeinen kerta)
- Seksitoimintaa edeltää valmistelu eli alat järjestelemään elämääsi/ arkeasi siten että seksiin liittyvä toiminta olisi mahdollista, esim. perut tapaamisia, valehtelet läheisillesi
Kun tunnistat ärsykkeen seksikäyttäytymiseen, pohdi liittyykö siihen jotakin edellä mainituista. Haluatko oikeasti seksiä ja/ tai läheisyyttä vai tarvitsetko oikeasti jotakin muuta, esimerkiksi juttuseuraa, stressinpurkua, liikuntaa, hyvän aterian kokkaamista. Mieti, miten sinä voisit sanoa oikealle seksihalulle kyllä, mutta ärsykkeelle, joka ei oikeasti liity seksihaluun vaan kumpuaa jostakin muusta, ei.