Siirry sisältöön
Pidän sinusta hirveästi, mutta.....

Rakkaus katsoo toisen virheitä sormien läpi. Vaikka hyväksyt kumppanisi tekemiset, virheet ja ärsyttävät piirteet (niitä on meillä kaikilla), ominaisuudet saattavat silti aiheuttaa harmia. Vaikka hyväksyt kumppanisi erilaisuuden, sen sanoittaminen voi olla todella helpottavaa. Et voi muuttaa toista ihmistä. Hän ei muutu, koska sinä haluat. Kun saat sanottua ääneen mikä sinua harmittaa, sanat puhdistavat ilmaa. Ehkä kumppanisi muuttaa toimintaansa tai sitten ei.

Parisuhteissa siedetään hyvin paljon erilaisia arvoja, tapoja ja ajatuksia. Kaksi ihmistä tuo luonnollisestikin parisuhteeseen kaksi erilaista persoonaa. Voitte olla sitoutuneista ja rakastuneita, vaikka suuri osa asioista välillänne olisi ratkaisemattomia. Käänny asiantuntijan puoleen, jos haluat keskustella suhteesi ilmiöistä. Saat tukea ja näkökulmia Väestöliiton chatista ihmissuhteiden tukemiseksi.

Vinkki: Haluatko saada hyvällä lisää hyvää suhteeseenne? Häikäisty siitä, mikä on kumppanissasi hyvää, ja koeta olla näkemättä ja kuulematta sitä, mitä et hänessä siedä.

Terveellä pohjalla olevassa suhteessa kohtelu on asiallista ja kohtuullista, vaikka riitaa ja eripuraa välillä tuleekin. On normaalia, että tunteet vaihtelevat arjessa. Joskus kaipaat lämmintä syliä ja joskus taas omaa tilaa, eikä kumppani tätä aina ymmärrä. Hyvillä parisuhdetaidoilla ja puhumisella  turhautuminen teidän kahden erilaisuuteen muuttuu hyviksi sanoiksi ja teoiksi.  https://www.hyvakysymys.fi/testi/testaa-parisuhdetaitosi/#/

Tehtävät

Erilaisuuden hyväksyminen

Miten voit ajatella niin eri tavalla kuin minä?

Puhekoulu pareille, tehtävä 5. Erilaisuuden hyväksyminen on jokaisen parisuhteen haaste. Avoimuus auttaa. Sano suoraan, mikä kumppanin toiminnassa harmittaa. Sano se lämmöllä, sillä rakentava vuorovaikutus toimii aina paremmin kuin tuomitseva tai arvosteleva vuorovaikutus. Sano vaikka näin: ” Voitaisiinko tehdä sellainen sääntö, että kumpikin tiskaa omat tiskit tai laittaa ne tiskikoneeseen aina saman tien? Tiskien kertyminen   pöydälle ja tiskialtaaseen saa minut kiukkuiseksi ja haluaisin olla hyvällä tuulella kotona.” Ihminen menee aina mielihyvää kohti. Kun toiminnan muuttaminen aiheuttaa mielihyvää, se tapahtuu todennäköisemmin.

Aina erilaisuutta ei voi hyväksyä, mutta silloin, kun molemmat tahtovat erilaisuudestaan päästä harmoniseen yhteisymmärrykseen, harjoitus kannattaa!

Tehtävät

Pidä omat rajat parisuhteessa

Erilaisuuden hyväksyminen ei aina ole oikein. Suhteessa ei tule olla mitään alistavia ja väheksyviä piirteitä. Aseta rajat, ja vältä kaltoinkohtelu suhteessasi.

Tarvitset parisuhteessa omat rajat. Mieti, mitkä ovat sinun rajasi. Esimerkiksi listaa asiat, jotka eivät koskaan ole suhteessa OK:

  • väkivalta
  • nimittely, halveksivat sanat
  • eristäminen, rajoittaminen, kontrollointi
  • “kivettyminen” eli kieltäytyminen kommunikoimasta

Kysy myös kumppaniltasi, mitkä ovat hänen rajansa. Käykää keskustelu, voivatko molemmat kunnioittaa toistensa rajoja?

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua suhteista ja deittailusta alle 29 -vuotiaille

Väestöliiton asiantuntija tukee sinua, nuori aikuinen, ihmissuhteissa, seurustelussa ja deittailussa

Keskusteluapua suhteista ja deittailusta alle 29 -vuotiaille

Väestöliiton asiantuntija tukee sinua, nuori aikuinen, ihmissuhteissa, seurustelussa ja deittailussa

Keskusteluapua suhteista ja deittailusta alle 29 -vuotiaille

Väestöliiton asiantuntija tukee sinua, nuori aikuinen, ihmissuhteissa, seurustelussa ja deittailussa