Siirry sisältöön
Mikä on se kokemasi ydinloukkaus, joka aina vain nousee pintaan pienimmänkin riidan kohdalla? Monet kumppanit kantavat ydinloukkausta sisällään pitkään, vaikka haluaisivat unohtaa ja antaa anteeksi. Alla tehtäviä pareille ydinloukkauksen käsittelemiseksi.

Parisuhteet eivät ole täydellisiä. Jossain vaiheessa yksi tai molemmat kumppaneista ovat loukanneet syvästi toisiaan tietämättään tai tahtomattaan, ehkä ymmärtämättömyyttään. Loukatulle asia voi olla niin satuttava, niin suuri asia, että voidaan puhua ydinloukkauksesta, jota hän kantaa mielessään. Ydinloukkaus voi olla mennyt uskottomuus, tai valehtelu, tai vaikkapa se, että lasta ei hankittu. Ydinloukkaus voi olla yksin jäämisen kokemus lasta hoitaessa, terveyshuolissa tai työttömyydessä. Jokaisella loukatulla on omat syynsä.

Vinkki: Kummankin kokemus loukatuksi tulemisesta on yhtä tärkeä, eikä niitä voi vertailla.  Ei ole suuria ja pieniä syitä loukkaantua. Jokainen loukkaus on käsittelemisen arvoinen.

Ydinloukkaukset jäävät usein käsittelemättä, sillä tapaus on niin suuri ja niin helposti syyllistävä, että kumppani helposti vain puolustautuu, mitätöi aiheen tai ei halua kuulla sanoja, jotka hän kokee syytöksiksi. Tämä saa toisen tuntemaan itsensä entistä loukatummaksi. On tavallista, että parit lakaisevat ydinloukkauksen maton alle, koska ydinloukkauksesta puhuminen saa ison ja ratkaisemattoman riidan leimahtamaan joka kerta.

Tehtävät

Käsittele loukkaantumisen tunnetta kumppanisi kanssa

Puhekoulu pareille, tehtävä 3. On inhimillistä loukkaantua. Jotkut loukkaukset eivät unohdu edes ajan kanssa, ellei niitä käsitellä. Voisitteko kumppanin kanssa jutella tunteistanne ja kuulla toistenne tuntoja loukkaavista tapahtumista?

Kerro loukkaavasta kokemuksestasi kumppanille, joka sitoutuu kuuntelemaan kaksi minuuttia. Puhu vain omasta tunteestasi, älä syytä häntä. Kuvaa miltä se tuntui. Mikä loukkasi sinua? Miten yritit selviytyä loukkauksesta? Mikä sinua nyt auttaisi antamaan anteeksi? Millainen olo tapauksesta jäi? Kuunneltuaan kumppani vastaa sinulle, mutta hän ei selittele eikä puolustele tekemisiään tai tilannetta vaan kertaa, mitä sinä olet sanonut ja kertoo, että hän kuulee ja ymmärtää nyt sinun kokemuksesi.

Osat vaihtuvat. Nyt kumppanisi kertoo loukkaavasta kokemuksestaan ja sinä sitoudut kuuntelemaan kaksi minuuttia. Lopuksi toistat hänen kertomansa esimerkiksi näin: ”Kuulen, että sinä koit itsesi hylätyksi lapsettomuushoitojen aikaan.” Ota vastaan hänen kokemuksensa.  Älä kiistä hänen kokemustaan ja tunteitaan.

Tällä harjoituksella kumpikin tulee kuulluksi ja kummankaan kokemusta ei selitellä pois.  Kuulluksi tuleminen poistaa yksinäisyyden tunnetta ja vahvistaa sopuisuutta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua ja työkaluja suhteisiin nuorille aikuisille

Väestöliiton asiantuntija tukee alle 29-vuotiaita deittailussa, suhteissa ja parisuhdeongelmissa

Keskusteluapua ja työkaluja suhteisiin nuorille aikuisille

Väestöliiton asiantuntija tukee alle 29-vuotiaita deittailussa, suhteissa ja parisuhdeongelmissa

Keskusteluapua ja työkaluja suhteisiin nuorille aikuisille

Väestöliiton asiantuntija tukee alle 29-vuotiaita deittailussa, suhteissa ja parisuhdeongelmissa