Siirry sisältöön
Raskaus kestää keskimäärin noin 40 viikkoa. Noiden viikkojen aikana vauva kehittyy kohdun suojissa kahdesta sukusolusta kokonaiseksi valmiiksi ihmiseksi.

Raskauden kestoa mitataan raskausviikoilla. Raskaus kestää tavallisesti noin 40 viikkoa. Raskausviikkojen laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä. Silloin hedelmöittyvä munasolu alkaa kypsymään irrotakseen ovulaatiossa. Ovulaation jälkeen siittiösolu hedelmöittää munasolun jolloin raskaus alkaa. Tästä opitkin jo edellisessä jaksossa.

Hedelmöittynyt munasolu kulkeutuu kohtuun noin viisi vuorokautta hedelmöittymisen jälkeen, ja kiinnittyy kohdun limakalvolle noin kaksi vuorokautta myöhemmin. Hedelmöityshetkestä on tässä kohtaa kulunut noin viikko, ja edellisten kuukautisten alkamisesta noin 3 viikkoa. Istukkahormonin, eli koriongonadotropiinin (hCG) tuotanto käynnistyy alkion kiinnittymisestä  kohdun limakalvolle. Raskaustesti perustuu tämän hormonin määrän mittaamiseen.

Raskaustestin voi tehdä aina kun epäilee olevansa raskaana. Raskaustesti ei kuitenkaan pysty osoittamaan raskautta alkaneeksi ennen kuin istukkahormonia erittyy riittävästi. Istukkahormonin määrä lisääntyy päivä päivältä, jolloin myös raskaustestin kyky mitata hormonin määrää lisääntyy. Raskaustestit ovat kuitenkin herkkiä, ja voivat näyttää positiivista tulosta (=raskaana) jo kaksi viikkoa hedelmöitymisen jälkeen. Verikokeella mitattuna raskauden alkamisen voi saada selville jo noin 12 vuorokautta ovulaatiosta, eli jo ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt edes alkaa. Mikäli raskaustesti on negatiivinen (=ei raskaana), mutta kuukautisia ei kuulu, voi testin tehdä uudelleen jälleen noin viikon kuluttua. Raskauden voi varmentaa myös ultraäänitutkimuksella. Emättimen kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella voi nähdä jo viidennellä raskausviikolla (eli noin kaksi-kolme viikkoa ovulaation jälkeen) muutaman millimetrin mittaisen alkion, jonka keskiosassa näkyy sykkivä sydän pienenä värinänä.

Raskaustestit ovat helppoja tehdä itse kotona pienestä määrästä virtsaa. Raskaustestejä voi ostaa apteekeista ja monista ruokakaupoista. Niiden hinta on edullisimmillaan noin neljä euroa. Kouluterveydenhoitajaltakin voi kysyä apua raskaustestiä varten. Kotitestien lisäksi raskauden alkamisen voi selvittää omalla terveysasemalla. Raskaustestin tekemisestä voi lukea lisää tämän linkin kautta.

Ensimmäinen merkki raskaudesta on yleensä kuukautisten pois jääminen. Kuukautiskierron ollessa noin 28 vuorokautta pitkä, on kuukautisten jäädessä pois raskaus edennyt noin raskausviikolle 4, eli alkion lasketaan olevan noin 4 viikkoa vanha. Raskaudesta voi seurata jo alkuvaiheissa muitakin merkkejä kuukautisten poisjäännin lisäksi. Odottaja voi kokea raskausajan väsymystä, rintojen pingotusta ja aristusta, aamupahoinvointia ja hajujen muuttumista epämiellyttäviksi. Odottaja saattaa myös huomata alavatsalla painontunnetta tai nipistelyjä. Myös virtsaamisen tarve voi olla tiheästi ja valkovuodon määrä voi lisääntyä. Kaikilla ei kuitenkaan ole kuukautisten poisjäännin lisäksi muita oireita raskaudesta.

Syntyvästä lapsesta käytetään raskauden aikana nimitystä alkio tai sikiö. Alkio kuvaa vauvaa raskauden alkuvaiheessa, ennen raskausviikkoa 11. Raskausviikosta 11 eteenpäin käytetään vauvasta termiä sikiö aina synnytykseen saakka.

Raskaus jaetaan tyypillisesti kolmeen osaan. Näillä kolmella osalla on sikiön kehityksen kannalta erilaiset tehtävänsä. Ensimmäisessä kolmanneksessa kehittyy kaikki tärkeät elimet ja rakenteet. Toisella kolmanneksella sikiö kasvaa ja elintoiminnot kehittyvät. Toisen kolmanneksen loppupuolella sikiö saavuttaa valmiudet kohdun ulkopuoliseen elämään, mutta keuhkojen kypsyys ei ole vielä riittävää omaan hengitystoimintaan, vaan vauva tarvitsee hengitykseen tukea mikäli syntyy toisen raskauskolmanneksen loppupuolella. Viimeisellä kolmanneksella sikiö kolminkertaistaa painonsa. Sikiölle kertyy rasvaa, mikä on tärkeää vastasyntyneen lämmönsäätelyn vuoksi. Myös keuhkot kykenevät tuottamaan surfaktanttia, mikä on välttämätöntä hengittämiselle. Raskauden kulkuun voit tutustua seuraavassa kuvassa.

Raskaus päättyy synnytykseen. Synnytys voi tapahtua emättimen kautta (alatiesynnytys) tai sektiolla, eli leikkaussalissa tehdyssä keisarileikkauksessa. Synnytystapaan vaikuttaa moni asia, kuten vauvan ja synnyttäjän vointi sekä synnyttäjän pelot ja toiveet. Synnytysvaihtoehdoista voi lukea lisää Terveyskylän sivuilta.

Uuden ihmisen kasvaminen kohdun suojassa vaikuttaa väistämättä odottajan vartaloon ja mieleen. Raskauden aikana oireet ja tuntemukset voivat vaihdella laidasta laitaan. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista raskautta, sillä me jokainen koemme asiat omalla tavallamme. Mielen myllerrys on tavallista raskauden aikana. Muutokset ja tuntemukset ovat yksilöllisiä, ja eri raskauksissa samallakin ihmisellä erilaisia. Toisinaan raskaus sujuu helposti, mutta joskus se saattaa tuntua todella raskaalta. Muista, että raskauden kulkua seurataan tiiviisti neuvolassa ja neuvolan terveydenhoitajan puoleen voi kääntyä kaikissa vauvaan, tulevaan vanhemmuuteen, raskauteen tai sen herättämiin tuntemuksiin liittyvissä asioissa.

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.