Siirry sisältöön

Voiko asiattomilta yhteydenotoilta suojautua?

Julkaistu 06.03.2020 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Mitä ovat asiattomat yhteydenotot netissä? Mitä on grooming ja mistä sen tunnistaa? Voiko siltä suojata lasta?

Asiattomien yhteydenottojen mahdollisuus on olemassa, vaikka kuinka pyrkisi rajaamaan tietoja, joita itsestä näkyy somessa.

Groomingilla tarkoitetaan lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin. Grooming on moniulotteinen ilmiö, jossa lasta pyritään houkuttelemaan näennäisesti vapaaehtoiseen kanssakäymiseen, jonka päämääränä on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa joko verkossa tai kasvokkain fyysisessä kontaktissa. Grooming muuttuu ilmiönä jatkuvasti. Tekijä saattaa pyrkiä luomaan lapseen luottamuksellisen suhteen ja esimerkiksi ujuttaa seksuaalissävytteistä sisältöä osaksi arkipäiväistä keskustelua tai vaatia lapselta alastonkuvia itselleen. Yhteydenpito voi olla luonteeltaan myös suoraa ja nopeaa seksuaalista kommentointia.

Lasta voidaan myös kiristää esimerkiksi lapsen itsensä ottamilla seksuaalissävytteisillä kuvilla tai videoilla. Kiristämisen tavoitteena on saada lapsi esimerkiksi lähettämään lisää  alastonkuvia, tekemään seksuaalisia tekoja tai pitämään yhteydenpito salaisena.

Lasta voi suojella groomingilta olemalla kiinnostunut siitä, mitä lapsi vapaa-ajallaan tekee, ottamalla turvataidot osaksi arjen keskusteluja ja opastamalla lasta toimimaan turvallisesti verkossa. Lapsen on luontevaa kertoa mahdollisista pulmatilanteista, jos hän juttelee aikuiselle arjestaan muutoinkin. Huoltajan ja lapsen välinen turvallinen vuorovaikutussuhde on parasta lapsen suojelua.

Lapset tarvitsevat heidän ikä- ja kehitystasoonsa sopivaa tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaalisestä häirinnästä, houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta. Yksi tärkeä teema on myös itsemääräämisoikeus. Se tarkoittaa lapsen oikeutta päättää itseään koskevista asioista ja mahdollisuudesta kieltäytyä milloin ja missä tilanteessa tahansa. Esimerkiksi tilanteessa, jossa lapsi on lähettänyt itsestään yhden kuvan, lapsella ei ole mitään velvollisuutta lähettää enää toista.

Lapsen kanssa on hyvä jutella myös siitä, mitä tietoja ja millaisia kuvia lapsi netissä jakaa. On tärkeää kehottaa lasta olemaan tarkkana ja kertomaan aina aikuiselle tuntemattomien viesteistä. Jos lapsi on saanut asiattomia yhteydenottoja, hän voi kokea siitä syyllisyyttä ja häpeää. Lapselle onkin hyvä korostaa, ettei lapsi ole koskaan syyllinen kokemaansa seksuaaliseen häirintään tai houkutteluun.

Tehtävät

Neuvoja kiristystilanteeseen netissä

Mitä, jos lasta kiristetään netissä?
  • Tutustu alla oleviin ohjeisiin, miten toimia, jos lapsi on joutunut kiristyksen uhriksi.

1. Älä jaa enempää materiaalia. Älä maksa mitään.
2. Etsi apua, et ole yksin.
3. Tallenna todisteet, älä poista mitään.
4. Lopeta keskustelu, estä kiristäjä.
5. Tee rikosilmoitus poliisille.

  • Käykää ohjeet ikätasoisesti läpi myös lapsen kanssa. On tärkeää, että myös lapsi ymmärtää, että apua on saatavissa ja että aikuinen tietää, miten hankalassa tilanteessa tulee toimia, jos sellaiseen joskus joudutaan

Tehtävä 24

    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.
Tehtävät

Millaiset kommentit ja kehut ovat ok?

Keskustelkaa yhdessä lapsen kanssa siitä, millaisia kuvia omaan profiiliin voi laittaa sosiaalisessa mediassa ja kuka ne voi nähdä.

Tehtävä 25

  • Keskustelkaa

    Missä rajoissa ulkonäön kommentointi on sallittua? Kuka ulkonäköä saa kommentoida ja millä tavalla? Mitä jos joku kehu tuntuu hämmentävältä tai aiheuttaa epämiellyttäviä tunteita? Entäs, jos joku pyytää lasta lähettämään itsestään kuvia? Millaisista asioista lapsi voi yrittää tunnistaa asiattomat yhteydenotot somessa? Keskustelkaa lapsen kanssa siitä, mikä on normaalia, todellista ja toista kunnioittavaa käytöstä.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Kokeile myös Ylen sivuilla olevaa chat bottia (klikkaa tästä). Mitä sanoisit nuorelle, joka kertoo seksuaalisesta ahdistelusta?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...