Kehosuhde
Muutokset synnyttäjän kehossa tapahtuvat lopulta aika lyhyen ajanjakson aikana. On tavallista, ettei mieli pysy aina muutosten mukana ja se haastaa suhdetta omaan muuttuneeseen kehoon. Muuttunutta kehoaan voi harjoitella hyväksymään omaan tahtiin. Usein tähän tarvitaan aikaa, kärsivällisyyttä ja myötätuntoa. Suhde omaan kehoon on ennen kaikkea matka, johon kuuluu erilaisia vaiheita elämänkaaren aikana.
Usein liitämme kehon eri osiin erilaisia tunteita. Toisista kehonosista voi olla helpompi pitää kuin toisista. Kaikilla on kehonosia, joita voi olla vaikeampi hyväksyä tai katsoa myötätuntoisesti. Synnytyksen jälkeen kehoa kohtaan voi olla monenlaisia tunteita. Feminiinisemmät kehon piirteet synnytyksen jälkeen voivat olla jollekin ylpeyden aihe, joku suhtautuu niihin neutraalisti ja toisia ne voivat vihastuttaa. Kaikenlaisia tunteita on oikeus kokea.
Joskus voi olla odotuksia siitä, miltä kehon pitäisi tuntua tai näyttää synnytyksen jälkeen. On hyvä pysähtyä pohtimaan mistä nämä ihanteet, uskomukset tai ajatukset tulevat? Ovatko ne peräisin kommenteista, joita olet kuullut synnyttäneiden kehoista? Tai mahdollisesti sosiaalisesta mediasta? Mitä ajattelisit itsestäsi ilman niitä ihanteita, joita kehoa kohtaan tulee ulkoa päin?
Jos oma keho ei ole jostain syystä omien ihanteiden mukainen synnytyksen jälkeen, voi tämä herättää häpeää omasta kehosta sekä johtaa itsesyytöksiin. Tällaiset tunteet voivat heijastua myös seksuaaliseen haluun. Seksuaalisuudessa olemme hyvin paljaita ja haavoittuvaisia. Jos ei ole hyvä olla omissa nahoissaan, voi olla vaikea sallia itselleen nautintoa tai päästää toista ihmistä lähelle. Voisiko harjoitella katsomaan kehoaan myötätuntoisemmin? Mitä tarvitsisit, että voisit suhtautua ymmärtäväisemmin ja hyväksyvämmin omaa kehoa kohtaan muuttuneessa elämäntilanteessa?
Kehosuhteen tukemiseen ja rakentamiseen tarvitaan myös voimaannuttavia ihmissuhteita. Jos saa osakseen hyväksyviä tai ihailevia katseita sekä kauniita sanoja, vähentävät ne häpeää sekä auttavat sopeutumaan muutoksiin. Jokainen ihminen ja keho ansaitsee tulla hyväksytyksi ehdoitta.
Pohdintatehtävä: Millainen on minun kehosuhteeni?
Pohdi vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Millaisia tunteita minulla on kehoani kohtaan? Niin positiiviset kuin haastavat tunteet ovat sallittuja vastauksessa.
- Mitkä asiat ovat muuttuneet?
- Mitä tarvitsisin, että voisin hyväksyä kehoni sekä itseni paremmin? Muista, ettei tarvitse hyväksyä itseä täydellisesti.
- Pohdi, millainen olen juuri nyt? Onko jokin piirre itsessäsi, josta pidät?
- Millaisia ajatuksia liität kehon eri osiin? Voi esimerkiksi olla neutraaleja kehon osia, osia joista pidät, tai osia, joita voi olla vaikea hyväksyä tai katsoa myötätuntoisesti.
- Mistä voisit olla kehossasi ylpeä? Jos koet liian vaikeaksi pohtia ylpeyden aiheita, voit pohtia neutraalimminkin, mikä on kehossani ok tai siedettävää?
Lähteet: Minna Martin, Mielelläni kehossani; Katariina Meskanen, Rakas keho.
Väestöliiton asiantuntijoiden kokemuksia seksuaalineuvonta -ja terapiatyöstä 2018-2022