Siirry sisältöön

Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään™ -verkkokurssin tukimateriaalipankki

Julkaistu 19.12.2024 - Tuottanut Väestöliitto
Tervetuloa Viisi askelta -verkkokurssin tukimateriaalipankkiin! Tältä sivulta löydät ohjeita, työkaluja ja materiaaleja, joiden avulla voit syventää kurssin teemoja ja tuoda opit käytäntöön. Olitpa kurssin osallistuja, ohjaaja tai työyhteisön kehittäjä, tämä tukipaketti auttaa sinua hyödyntämään Viisi askelta -metodologiaa entistä monipuolisemmin.

Alla löydät tärkeää mentoroinnin tukimateriaalia, jotka tarjoavat konkreettisia ohjeita ja vinkkejä työyhteisöjen kehittämiseen ja yksilöiden tukemiseen. Materiaalit ovat ladattavissa sivun alalaidasta klikkaamalla. Materiaalit täydentyvät Q1/2025 aikana.

Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään™ -verkkokurssin esittely
Tämä esitysmateriaali tarjoaa kattavan katsauksen Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään™ -verkkokurssiin, joka on kehitetty osana Mielihyvin duunissa -hanketta. Kurssi on suunnattu työuran alkuvaiheessa oleville nuorille ja sen tavoitteena on tukea heidän psyko-sosiaalista hyvinvointiaan sekä työelämävalmiuksiaan. Kurssin sisältö on kehitetty nuorten toiveiden pohjalta ja se yhdistää uusinta oppimissuunnittelua, digipedagogiikkaa sekä terapia-alan menetelmiä. Materiaali sisältää tietoa kurssin rakenteesta, kohderyhmistä ja hyödyntämismahdollisuuksista työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Se toimii erinomaisena apuvälineenä nuorten hyvinvoinnin tukemisessa, niin itsenäisesti kuin ohjatusti. Tämä maksuton digitaalinen ”self-help”-kurssi tarjoaa konkreettisia työkaluja itsetuntemuksen lisäämiseen ja työelämässä jaksamisen tukemiseen, sekä antaa työnantajille välineitä nuorten mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.

5 askelta tasapainoisempaan työelämään – Sisällysluettelo
Tämä materiaalipankin koonti antaa kattavan yleiskuvan verkkokurssin sisällöistä ja teemoista. Sisällysluettelosta löydät jokaisen viiden osa-alueen (Työhyvinvointi, Keho, Mieli, Ihmissuhteet ja Työkyvyn ylläpitäminen) keskeiset oppimistehtävät, videot, pohdintatehtävät ja testit. Materiaali tarjoaa selkeän rakenteen kurssin läpikäyntiin sekä auttaa hahmottamaan, miten eri osa-alueet tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia työelämässä.

Mentorin rooli
Tämä materiaali tarjoaa tiiviin katsauksen mentorin rooliin ja sen merkitykseen työyhteisössä. Liite käsittelee mentorin keskeisiä tehtäviä, vastuita ja taitoja, joita tarvitaan nuorten työntekijöiden tukemiseen sekä organisaation hyvinvoinnin edistämiseen. Materiaali antaa selkeitä suuntaviivoja siitä, miten mentori voi tukea uusien työntekijöiden sopeutumista ja ammatillista kehittymistä, sekä luoda turvallisen ja kannustavan oppimisympäristön.

Mentorin manuaali: Turvallisen tilan luominen
Tämä materiaali tarjoaa ohjeita ja käytännön vinkkejä turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin rakentamiseen mentoroinnissa. Opit, kuinka luoda tilaa, jossa osallistujat voivat jakaa avoimesti ja oppia toisiltaan.

Mentorin manuaali: Voimavarakeskeinen ja dialoginen työote
Voimavarakeskeinen ja dialoginen työote muodostavat pohjan mentoroinnille ja ohjaustyölle, jossa korostetaan yksilön kykyä löytää omat vahvuutensa ja ratkaisunsa. Tämä lähestymistapa kannustaa keskittymään siihen, mikä jo toimii, ja hyödyntämään olemassa olevia voimavaroja tavoitteiden saavuttamiseksi. Dialogisuuden kautta luodaan tasavertainen ja kunnioittava keskusteluympäristö, jossa ohjattava on oman elämänsä asiantuntija. Materiaalista saat konkreettisia periaatteita ja työkaluja, joiden avulla voit tukea yksilöitä ja ryhmiä tehokkaasti työelämän eri tilanteissa.

Mentorin manuaali: Kysymyspatteristo mentorin tueksi
Tämä kattava kysymyspatteristo on suunniteltu tukemaan mentoreita Mielihyvin duunissa -mentorointiohjelman aikana. Erilaiset kysymystyypit, kuten avoimet, reflektiiviset, itsearviointi-, ratkaisukeskeiset, tulevaisuuteen suuntaavat ja vahvistavat kysymykset, auttavat mentoroitavia pohtimaan omaa työhyvinvointiaan, kehityspolkuaan ja ammatillisia tavoitteitaan. Kysymyspatteristo toimii mentorille käytännön työkaluna ja inspiraation lähteenä, auttaen ohjaamaan keskusteluja ja tukemaan mentoroitavaa matkallaan kohti tasapainoisempaa työelämää.

Mentorin manuaali: Ohjeistuksia haastaviin tilanteisiin
Tässä manuaalissa käydään läpi menetelmiä ja lähestymistapoja haastavien tilanteiden käsittelemiseksi mentoroinnissa. Saat konkreettisia työkaluja esimerkiksi konfliktien hallintaan ja tukena olemiseen silloin, kun keskusteluissa nousee esiin vaikeita aiheita.

Lataa materiaalit sivun alalaidasta ja ota seuraava askel Viisi askelta -metodologian hyödyntämisessä!

Jos et ole vielä käynyt läpi Viisi askelta -verkkokurssia, suosittelemme tutustumaan siihen tästä linkistä.

Verkkokurssin esittely

Verkkokurssin sisällysluettelo

Mentorin rooli

Mentorin manuaali: Turvalisen tilan luominen

Mentorin manuaali: Voimavarakeskeinen ja Dialoginen työote

Mentorin manuaali: Kysymyspatteristo

Mentorin manuaali: Ohjeistuksia haastaviin tilanteisiin

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Astman omahoidon ABC - Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät Astman omahoidon ABC -hankkeen usein kysytyt kysymykset -osion vastauksineen. Kysymyksiin ovat vastanneet hankkeen...

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...