Mentorointitapaamisten eteneminen
Ensimmäinen mentorointitapaaminen
Ennen ensimmäistä tapaamista aktorin ja mentorin on hyvä miettiä etukäteen, omia tavoitteitaan ja odotuksiaan mentorointiprosessin suhteen.
Miettikää, mikä olisi mentorointitapaamiseen sopiva paikka sijainnin, ympäristön ja budjetin mukaan. Kertokaa myös rohkeasti toisillenne, mikäli tapaamispaikka ei miellytä.
Ensimmäisessä mentorointitapaamisessa voi esimerkiksi käydä ensin vapaasti kuulumisia läpi ja sitten siirtyä konkreettiseen sisältöön kuten CV:n läpikäymiseen.
Kartoittakaa kysymyksiä ja toiveita, joita aktorilla on. Ensimmäiseen paritapaamisen ei kannata ladata liikaa odotuksia, sillä varsinainen mentorointiprosessi vasta alkaa tästä. Onnistunut ensimmäinen tapaaminen voi herättää aktorille ja mentorille enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.
Ensimmäisen tapaamisen aikana tulee myös sopia seuraavasta tai muutamasta seuraavasta tapaamisajankohdasta.
Mentorointitapaamisten aiheita
Mentorointiparit sopivat keskenään tapaamiset oman aikataulunsa mukaisesti. Aktori valmistautuu jokaiseen tapaamiseen yhdessä sovittujen tavoitteiden mukaisesti. Mentorointipari voi vapaasti valita keskustelujen aiheet. Alla kuvaus aiheista, jotka on hyvä käydä läpi aktorin ammatillisten tavoitteiden pohjalta. Aiheiden sisällöt esitellään seuraavassa jaksossa:
- Aiempi koulutus ja työkokemus
- Oman ammatillisen osaamisen esittely
- Kieli ja ammattisanasto
- Tutkinnon rinnastaminen Suomessa
- Tämänhetkinen tilanne – työllistymiseen liittyvät mahdollisuudet, haasteet ja eri vaihtoehdot
- Työnhaku – urasuunnittelu, hakemusten kirjoittaminen ja haastattelu
- Elämäntilanne – perhe, työ ja ura
- Tulevaisuuden visioita ja tavoitteita