Siirry sisältöön

Onko jälkiehkäisystä apua kuukautiskierron loppuvaiheessa?

ID 299660

Hei, otin jälkiehkäisyn kierron loppuvaiheessa varmuuden vuoksi. Kuinka suuri mahdollisuus minulla on silti tulla raskaaksi, sillä jälkiehkäisy ei kai vaikuta ovulaation loppuvaiheessa?

Asiantuntija vastaa

11.10.2023 klo 13:24 , Väestöliitto

Hei! Kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan

Pohdit kysymyksessäsi jälkiehkäisyn tehoamista kuukautiskierron loppuvaiheessa ja raskauden mahdollisuutta.

On totta, että jälkiehkäisytabletin teho perustuu nimenomaan ovulaation siirtämiseen tai ovulaation estämiseen. Mitä nopeammin jälkiehkäisyn ehtii ottaa suojaamattoman yhdynnän jälkeen, sitä tehokkaampi jälkiehkäisypillerin vaikutus on.  Jos ovulaatio on ehtinyt olla ennen tabletin ottamista, niin tabletti ei siinä tapauksessa voi estää tai siirtää tätä aikaisemmin ollutta ovulaatiota. Voit lukea jälkiehkäisystä tarkemmin täältä. 

On kuitenkin hyvin mahdollista, että omassa kuukautiskierrossa on muutoksia ja vaihteluja. Oma ovulaatioaika on voinut esimerkiksi stressin vuoksi viivästyä. Jälkiehkäisyn ottaminen on tästä syystä järkevää, vaikka oma oletus olisi, että ovulaatio olisi voinut tapahtua aikaisemmin.

Raskauden alkaminen on todennäköistä, jos yhdynnässä on ollut ennen ovulaatiota tai korkeintaan päivä ovulaation jälkeen. Munasolu ei säily irtoamisen jälkeen hedelmöittymiskykyisenä pitkään, mutta siittiöt voivat selvitä kehossasi yhdynnän jälkeen jopa lähes viikon ajan. Voit lukea raskauden mahdollisuudesta lisää täältä.

Jälkiehkäisytabletin ottaminen voi vaikuttaa kuukautisvuodon alkamisen ajankohtaan ja muuttaa kuukautiskiertoasi, mutta jos kuukautisesti ovat yli viikon myöhässä, niin suosittelen raskaustestin tekemistä. Raskaustestin tekemisestä löydät tietoa täältä.

On myös tärkeää käyttää luotettavaa ehkäisyä kuukautisten alkamiseen saakka, sekä pohtia mikä ehkäisy voisi sopia sinulle jatkossa. Ehkäisyn valintaan löydät vinkkejä täältä.

Toivottavasti vastauksesta oli apua pohdintoihisi. Voit halutessasi tulla keskustelemaan aiheesta myös Väestöliiton maksuttomaan seksuaalineuvontachattiin. Seksuaalineuvontachatin löydät täältä.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...