Gå till innehållet

Är du oroad över coronaviruset?

09.04.2020 klo 11:15 - Producerat av Befolkningsförbundet
Symptomen på coronavirussmitta kan påminna om en förkylning såsom rinnande näsa, ont i halsen och feber. Särskilt äldre människor och personer med bassjukdomar såsom hjärtsjukdomar, astma eller diabetes är särskilt utsatta. För dem kan viruset orsaka allvarliga problem såsom andnöd eller lunginflammation. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar att försöka stoppa spridningen av viruset.

Det är viktigt att vi lyckas bromsa coronavirusets spridning både för att skydda utsatta riskgrupper och för att trygga hälsovårdens resurser att kunna erbjuda vård åt dem som behöver det mest – både med tanke på vårdplatserna och på att de som arbetar inom hälsovården hålls friska.

Hur kan jag skydda mig och andra?

  • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Torka händerna ordentligt efteråt. Var noggrann med handhygienen särskilt du vistats utomhus, före du äter eller hanterar mat, efter toalettbesök och när du hostat eller snutit dig.
  • Skaka inte hand och undvik annan fysisk beröring när du träffar andra.
  • Skydda munnen och näsan med en näsduk eller armvecket när du hostar eller nyser.
  • Undvik all onödig kontakt med andra såsom offentliga sammankomster, restaurangbesök eller de butiksbesök som inte är nödvändiga. Bjud inte hem eller hälsa på hos andra, håll kontakt per telefon istället.

Stanna hemma och vila om du upplever symptom som feber, rinnande näsa eller ont i halsen. Ta kontakt med hälsovården ifall du har allvarliga symptom som andnöd.

Barn kan delta i småbarnspedagogiken eller i närundervisning i skolans årskurser 1-3, men myndigheterna rekommenderar att barnen stannar hemma i alla lägen det är möjligt, för att minska smittorisken. Följ barnträdgårdarnas och skolornas instruktioner.

För mer information, följ med anvisningarna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) och andra myndigheter.

THL:s sida Aktuellt om coronaviruset COVID-19

THL:s svar på vanliga frågor om COVID-19

THL:s anvisningar för åtgärder vid fall av COVID-19

Länk till statsrådets information om coronaviruset

 

Behöver du tala med någon?

Samtalsstöd på svenska erbjuds av bland annat

Pojkarnas telefon (Befolkningsförbundet)

Ärligt talat -chatten (UngInfo Luckan)

Svenskspråkiga kristelefonen (Mieli – Psykisk Hälsa Finland rf)

 

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Ämnesområdena:  Välmående och hälsa

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Att fira jul innebär en risk att göra någon ledsen – låt oss ge alla julfred!

Julen är förknippad med många trevliga och efterlängtade inslag, men den sociala samvaron i juletid kan få en del att ta illa upp. Läs artikeln...

Självhjälpskurs i levnadskonst

Välkommen att lära dig nyttig levnadskonst! Kursen i levnadskonst vänder sig till dig som funderar på frågor om välmående och att orka i...