Det går att frigöra sig från skammens makt
Skammen uppstår när kontakten bryts. Den kan ta sig uttryck i att man börjar rodna, svettas, blir paralyserad, ledsen eller till och med ursinnig. I still face-undersökningar om det tidiga samspelet har det upptäckts att till och med ett spädbarn kan känna skam om föräldern slutar att reagera på dess signaler. Om ett spädbarn upprepade gånger försöker väcka en reaktion hos sin vårdare utan framgång slutar det till sist att försöka. För att klara detta måste spädbarnet bryta kontakten till sina egna behov.
I flera generationer har barn blivit tillsagda att gå och skämmas för sig själva om de inte har uppfyllt de vuxnas förväntningar. Om barnen förstår att de har gjort någonting fel, kan de känna skuld som lättar när de ändrar sitt agerande. Men barn som upplever att felet ligger hos dem själva börjar skämmas för hurdana de är.
Också vuxna känner skam när någon vänder bort blicken och låtsas som ingenting. Skam är en övergripande känsla av oduglighet som rubbar vår självkänsla och uppfattningen om vårt eget värde. Skammen gör att man lätt förnekar sig själv för att duga för någon annan. När man skyddar sig från smärtsam skam kan detta samtidigt leda till att man framhäver sig själv genom att förminska andra.
Skammen minskar vid kontakt
Liksom skammen uppstår när kontakten bryts, minskar den vid kontakt. Behovet av interaktion är ett av människans grundläggande behov genom hela livet. Därför är till exempel interaktionsproblem den vanligaste anledningen till att man söker hjälp hos kyrkans familjerådgivning. För att uppnå ett positivt resultat inom psykoterapin är den viktigaste faktorn dessutom att terapeuten och klienten har en god samarbetsrelation.
Isolera dig inte med din skam. Försök att hitta meningsfulla, vänliga och trygga kontakter i ditt liv. Skammens makt kan brytas av en okänd förbipasserandes leende, en expedits vänliga ord eller en halvbekants glada hälsning. Om du har en människa i ditt liv som lyssnar på dig, rör vid dig eller tittar på dig på ett tryggt sätt, sök dig till hens sällskap.
Tro på de accepterande signaler du får och agera enligt det. Möt andras blickar, besvara leenden och vänlighet på samma sätt. En enda positiv relation, om än avlägsen eller formell, kan minska skammens makt. Tilliten till andra och dig själv är ömsesidigt stärkande.
Du kan hitta en vän på nära håll
Finns det något som du inte vill att man ska veta om dig? Visste du att de mest privata sakerna i allmänhet är mycket vanliga? Alla har ibland skamkänslor och många så ofta att de lider av det. Skulle du våga prata med någon om skammen?
Personer som kräver mycket av sig själv vill att andra ska veta så lite som möjligt om dem, endast hur starka de är. Men samtidigt stänger de dörren till den medkänsla som andra skulle kunna visa. Försök att lätta på skammens börda och våga lita på någon trygg person. Genom att berätta mer om dig själv öppnar du också dörren för större empati.
Du kan också själv lära dig att bli en trygg person för dig själv. Har du sådana stunder där du upplever att du är för tillbakadragen eller döljer något som är viktigt för dig? Det finns olika sätt att ta upp sådant som är viktigt för dig. I trygga människorelationer finns det utrymme också för dina tankar och behov. Du kan först öva ensam på olika sätt att uttrycka dig, sedan i tryggt sällskap och senare alltid vid behov.
Om du var god vän till dig själv, vad skulle du säga till dig? Om du inte kommer på något att säga, kan du säga så här: ”Jag är på din sida, (ditt namn). ”Jag älskar dig, (ditt namn). Allt är okej.” Samtidigt kan du korsa armarna över bröstet så att du när du pratar kan omfamna dig själv med ömma smekningar.
Fly inte från dina skamkänslor
Det är mänskligt att känna skam och det hjälper oss att ta hänsyn till våra egna och varandras fysiska och psykiska gränser. En fungerande skam hjälper oss att vara trygga och visa respekt mot varandra. Fly alltså inte från dina skamkänslor, utan bekanta dig med dem och låt dem rinna av dig i trygghet. En sund skam skyddar livet och står inte i vägen för det.
Mer om ämnet:
Video: Still face experiment Dr Edward Tronick https://youtu.be/IeHcsFqK7So
Häpeä psyykkisen lamaannuksen aiheuttajana (duodecimlehti.fi)