Hur förbereder jag mig för första gången?
Undersökningar visar att ungefär hälften av alla 18-åringar inte ännu har varit med om sitt första samlag. Andra sexuella erfarenheter och första gånger kan ha ägt rum redan lite tidigare. Den första gången kan ske planerat med den man är ihop med eller spontant som ett engångsligg. I båda fallen minskar nervositeten i allmänhet om man känner sig trygg med den andra.
Känslan av trygghet i sex uppstår ofta av att dialogen med partnern fungerar och att båda kan ge uttryck för sina känslor och tankar kring den första gången. Om du kan lita på att du blir hörd och respekterad är det också lättare att njuta av det sexuella umgänget.
”Det är således viktigt att alla parter har lust till sex och deltar av egen fri vilja. Den sexuella lusten underlättar också upphetsningen och det är sannolikare att sexet känns skönt.”
Då du har och lär dig ha sex de första gångerna kan du känna dig osäker och fumlig. Du kan till och med vara nervös dig och vara osäker om du har tillräckliga kunskaper. Då kan det hjälpa att komma ihåg att man får vara oerfaren i fråga om sex och att det är något man behöver öva på. Sannolikt förväntar sig inte heller din partner skicklighet, utan att du är hänsynsfull och genuint närvarande i situationen.
Preventivmetoden är bra att ordna med redan innan den första gången. Att använda preventivmedel frigör dina tankar att bättre njuta av sexet när du slipper fundera på och oroa dig för följderna av oskyddat sex. Kondomen är ofta den billigaste och lättillgängligaste preventivmetoden och den kan också klippas upp till en slicklapp som skyddar vid oralsex. Här kan du läsa mer om slicklappar. Det är också bra att köpa glidmedel, åtminstone om du planerar vaginal- eller analsamlag.
Första gången går inte alltid enligt planerna. Det är mänskligt eftersom det handlar om människor som känner och tänker. Samlaget kan göra ont, erektionen kan slakna, ejakulationen kan komma fort eller kondomen kan gå sönder. Du och din partner klarar dock många överraskande situationer med hjälp av medkänsla för er själva och varandra, och genom att tillsammans fundera ut hur ni ska lösa det. Med varm och vänlig humor kommer man ofta långt. Ibland kan det hända att man behöver utomstående hjälp om de egna råden inte räcker. Här kan du läsa mer om sex (Decibel.fi).
Uppdaterad 15.03.2023
Skribenter: Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar