Vad är sexuella trakasserier?
Med sexuella trakasserier menar man verbalt, ickeverbalt eller fysiskt beteende som den som utsätts för det, inte vill vara med om. Hit hör till exempel sexuellt insinuerande gester eller miner, prat med sexuell underton, oanständiga skämt eller förslag samt intima påpekanden eller frågor om kroppen, klädseln eller privatlivet, som oavsiktligt eller de facto kränker den andras psykiska eller fysiska integritet. Om den som utsätts för handlingar av det här slaget är yngre än gränsen för sexuell myndighetsålder, kan det uppfylla kännetecknen för sexuellt utnyttjande. Läs mer om sexuell myndighetsålder i vår artikel.
Sexuella trakasserier kan förekomma i olika situationer, till exempel på fritiden, i hobbysammanhang, i skolan, på arbetspraktik, på arbetsplatsen, hemma, på offentliga platser eller i kollektivtrafiken. De som trakasserar en annan sexuellt kan vara av alla kön, minderåriga, fullvuxna, bekanta eller obekanta. Förövarna kan trakassera personer som är av samma eller av annat kön.
Sexuella trakasserier är fråga om maktutövning. Den utsatta upplever ofta stämningen som hotfull, fientlig, nedtryckande, förringande, förnedrande eller ångestframkallande. Trakasseraren försöker ofta vifta bort allvaret i handlingen genom att säga att det var ett skämt, eller avsett som humoristiskt. Om den utsatta konstaterar att de sexuella trakasserierna känts kränkande, kan det hända att förövaren stämplar offret som en torrboll som saknar humor, eller hävdar att de inte förstår att det bara är på lek.
Sexuella trakasserier är inte direkt kriminaliserade i den finska strafflagen. Det betyder att beteckningen ”sexuella trakasserier” inte finns i strafflagen. Strafflagen förbjuder dock beröring på ett sätt som kränker den utsattas sexuella självbestämmanderätt och från och med 2023 är även sexuellt antastande, även annat än beröring, straffbart. Det kan vara fråga om t.ex. att ge fräcka förslag eller skicka sexuella bilder utan samtycke av mottagaren. Beroende på situation kan handlingen uppfylla kännetecknen för sexuellt antastande eller sexuellt utnyttjande.
Om någon gör sig skyldig till sexuella trakasserier till exempel på arbetsplatsen, kan man ingripa i hens beteende med grund i diskriminerings- eller jämställdhetslagen. De innehåller ett lagrum som gäller uttryckligen sexuella trakasserier.
Om du utsätts eller har utsatts för sexuella trakasserier:
- Berätta om det som hänt för en pålitlig vuxen, till exempel dina föräldrar eller någon annan närstående, så att du inte behöver hantera saken ensam.
- Sök samtalshjälp hos till exempel av skolhälsovårdaren, skolkuratorn eller -psykologen, en ungdomsarbetare eller en församlingsarbetare.
- På www.unginfo.fi kan du hitta tjänster som erbjuder samtalsstöd för unga på svenska.
- Gör en polisanmälan.
Skribenter:
Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar
Uppdaterad 15.03.2023