Vad betyder samtycke i sex?
Alla har sexuell självbestämmanderätt. Alla är skyldiga att respektera andras sexuella gränser, och deras vilja samt önskemål när det gäller de egna gränserna. Någon som är mycket berusad, illamående, sover eller har slocknat kan inte ge sitt samtycke till sex. Sex utan samtycke är våldtäkt och olagligt. Sedan strafflagen uppdaterades 2023 behövs uttryckligen ett tydligt samtycke innan eventuellt samlag inleds. Samtycket behöver uttryckas verbalt, t.ex. säga “ja”, eller annars visas genom aktivt deltagande av fri vilja i samlaget. Ingens klädsel är heller en signal om sexuell villighet eller ovillighet.
Om du vill ha sex med en annan människa ska du fråga om saken. Ett bra sätt att ta upp saken är att berätta för den andra om sina känslor och sin lust till sex. Du kan föra saken på tal genom att fråga: Har du lust? Vill du ha sex? Får jag kyssa dig? Hurdant sex tycker du om? Får jag röra dig? Vill du röra mig?
Beroende på situationen kan svaret vara ja, nej, jag vet inte eller inte nu – genom att fråga ser vi till att var och ens sexuella gränser blir synliga. Det är viktigt att respektera våra egna och andras gränser och att tjata sig fram till sex är inte okej. Sex som inleds på grund av på tryckningar, t.ex. upprepat tjat, är inte sex med samtycke eftersom den enas gränser inte blivit respekterade.
Det väsentliga i samtycke är att de som har sex har ett samförstånd om hurdana sexhandlingar som utförs, om de utförs, och på vilket sätt. Samtycket kan klarna naturligt eller till och med av sig självt, men om du blir osäker på om din partner vill samma saker som du när ni har sex – fråga och försäkra dig.
”Att säkerställa samtycket handlar sist och slutligen om att fråga, svara, att sätta ord på tankar och känslor och att berätta vad som känns bra och vad som inte gör det.”
Det är speciellt viktigt att kommunicera när:
- Sexhandlingar är något nytt, eller ganska nytt.
- De som har sex inte känner varandra särskilt bra.
- Man ändrar sättet för att utföra sex. Om till exempel oralsex känns bra betyder det inte automatiskt att det är okej att gå över till vaginalt samlag.
- Man byter ställning.
- Man vill lugga, daska, knipa eller klämma på någon kroppsdel eller några kroppsdelar.
- Man kommer överens om man ska använda prevention eller inte.
- Man provar på nya former för sex, som bindningslekar, sexleksaker eller rollekar.
- Man tittar på porr: då behövs samtycke från alla som är med och tittar, också till vilken typ av porr man tittar på.
Det är inte alltid lätt att tala om sina begär, för genom att berätta om sig själv avslöjar man samtidigt något mycket intimt. Eftersom vi inte kan läsa tankar är det enda sättet att ta reda på varandras begär och önskemål att kommunicera.
Var och en har rätt att säga nej till sex
Att du har fått samtycke en gång betyder inte automatiskt att det går att ha sex också nästa gång. Det behövs samtycke till varje sexuell handling (till exempel kyssar, smekningar, oralsex, smeksex, vaginalt samlag, samlag i, eller smekningar av, anus).
”Även om ni har haft smeksex eller analsex förra gången betyder det inte automatiskt att det blir likadant också nästa gång.”
Om du har sexerfarenheter som får dig att fundera på om dina sexuella gränser har överskridits eller om du själv överskridit din partners gränser, ska du inte bli ensam med dina tankar. Du kan komma med och samtala till exempel i Befolkningsförbundets sexrådgivningschatt för unga.
Du har alltid rätt att ta tillbaka ditt samtycke, oberoende hur långt en situation kan ha framskridit, och du behöver inte heller ha någon speciell orsak. Du kan säga nej till sex i vilket skede som helst. Också när,
- ni har kommit överens på förhand om att ha sex
- ni har klätt av er
- ni har skaffat prevention eller redan tagit den i bruk
- ni redan har sex
- något sätt att ha sex eller någon ställning inte känns bra eller gör ont
- du ändrar dig utan desto vidare orsak.
Uppdaterad 16.03.2023
Skribenter: Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar
Källor:
Bloggtext av Befolkningsförbundets ungdomsarbetsgrupp (på finska): Lupa koskea – mikä on suostumus.
Lang Jennifer: Consent – the new rules of sexual education, 2018, Althea press, USA