Siirry sisältöön

3. seksuaalisuuden porras: Vanhempien ihailu

Julkaistu 05.10.2018 - Väestöliitto
Lapset tunnustavat rakkautensa läheiselle aikuiselle. On tärkeää, että vanhempi tukee lapsen rakkauden ilmaisua ja tukee lapsen ilmaisemaa tunnetta. Lapsen tulee saada säilyttää käsityksensä itsestään viehättävänä ja oikeanlaisena.
Tuottanut Väestöliitto

Leikki-ikäisillä ja alakouluikäisillä lapsilla (3–9-vuotiaat) on suunnattomasti rakkautta, jota he jakavat ympärillään oleville ihmisille, eläimille, leluille ja jopa kiville tai puille. Lapsi etsii rakkaudelleen turvallista ja erityistä kohdetta, jolle sitä voisi osoittaa. Usein se on oma vanhempi.

Lapsi ottaa ympäristöstä mallia, miten osoittaa rakkautta. Hän ymmärtää, että “naimisiin” mennään, että voisi aina olla yhdessä. Lapsesta tuntuu, että hän haluaa omistaa rakkaan aikuisen ihan kokonaan ja aina. Tällöin tulee selkeämpi vaihe, jolloin joku läheinen aikuinen on lapsen rakkauden kohteena.

Isin kanssa naimisiin

Leikki-ikäisenä suuri osa lapsista rakastuu jompaankumpaan vanhempaansa. Lapsi voi rakastua samaa tai eri sukupuolta olevaan vanhempaan. Tällä ei ole merkitystä tulevan seksuaalisen suuntautumisen kanssa. Lapsi ihailee ja rakastaa läheistä upeaa aikuista. Hän tavoittelee läheisyyttä ja rakkauden tunnetta, ei aikuisten maailman kaltaista rakkaussuhdetta.

Rakastumisen kohde saattaa hyvin olla joku muu aikuinen kuin oma vanhempi. Lapsi kuitenkin valitsee rakkautensa kohteeksi sellaisen aikuisen, jota hän pitää tuttuna, ihailtuna, upeana ja turvallisena.

Lapsi saattaa olla myös mustasukkainen. Hän ei siedä muiden välisiä hellyydenosoituksia, hän haluaa olla itse rakkauden keskipiste. Lapsi keimailee rakkautensa kohteelle ja on mielellään syli- ja halausleikeissä tämän kanssa. Lapsi on valmis täysin omistautumaan rakastetulleen. Hän saattaa pyytää tätä menemään naimisiin kanssaan. Vanhemman tai muun ihaillun aikuisen tehtävänä on olla tämän suuren rakkauden arvoinen.

Olen myös tietoisesti pyrkinyt siihen, että lapset oppivat pitämään erilaisia perheitä luontevana. Esimerkkinä keskustelu, joka on taannoin perheessämme käyty: “Äiti, meen isona sit sun kanssa naimisiin. – Taidat rakastaa äitiä kovasti, se on ihanaa. Mutta tiedätkö ettei omien vanhempien kanssa voi mennä naimisiin. – Eikö? No meen sit Helmin kanssa. Tai äiti, voinko mennä Jarnon kanssa naimisiin? Voiko pojatkin mennä naimisiin? – Kyllä voi aikuisena, jos molemmat niin haluaa. (vanhemman vastaus)

Onko sukupuolella väliä

Lapsi saattaa kysellä sukupuoleen ja kehoon liittyvistä asioista. Lapset usein leikkivät tyttönä tai poikana – miehenä tai naisena – olemista, ja samalla kuvaavat ajatuksiaan näiden sukupuolten rooleista ja tavoista. Lapsi leikkii myös rosvona, poliisina, koirana tai myrskynä olemista.

Välillä leikitään vastakkaista sukupuolta. Lapsi tutustuu kummankin sukupuolen asioihin pukeutumisessa ja roolileikeissä. Samoin leikitään joskus lasten saamista tai tutkimusleikkejä. Leikeissä tutustutaan erilaisiin kehoihin ja pohditaan erilaisia kehoja. Osa lapsista kokee, että haluaa olla toista sukupuolta. Myös näistä tunteista ja ajatuksista saa aina puhua.

Lapsen rakkauden ilmaisuihin ja esimerkiksi naimisiinmeno suunnitelmiin kannattaa suhtautua asiallisesti. Näin hänen kokemuksensa vahvistuu, että hän on oikeanlainen ja viehättävä. Hänelle voi kertoa, että hän on mainio kumppani joskus tulevaisuudessa. Lapsena ei vielä mennä naimisiin kuin leikisti, mutta oma perhe on aina lasta varten rakastava ja turvallinen tuki.

Mitä opetetaan?

Aikuisen tehtävä on tukea lapsen rakastumista. On ihanaa, että lapsi on rakastunut, koska rakastuminen tuntuu hyvältä ja vahvistaa. On tärkeää, että lapsi saa kokemuksen, että hänen tunteensa on hyväksytty ja oikeanlainen. Lapselle rakentuu ensimmäisistä rakastumisista ja vanhempien palautteesta käsitys siitä, millaisena tulevaisuuden parisuhteen osapuolena vanhemmat hänet näkevät.

Rakkauteen voi liittyä voimakas omistamisen halu

Lapsi toivoisi, että voisi omistaa kokonaan itselle rakastetun ihmisen. Hän saattaa tuntea mustasukkaisuutta, kun on pakko jakaa jotain niin ihanaa. Tämän vuoksi kannattaakin jo tässä vaiheessa opettaa järjen käyttöä rakkauden tunteen rinnalla. Kaikkea ei voi saada tai omistaa, mitä rakastaa, luopuminen tästä haaveesta voi olla kirvelevä pettymys.

Vastarakkautta ei voi hallita, sen saa lahjana

Äiti tai isä ei voi mennä naimisiin lapsensa kanssa. Aikuinen rakastaa toista aikuista omalla, erityisellä tavalla. Ulkopuolisuuden tunne ja vallan puuttuminen on loukkaavaa, mutta sen kanssa voi elää, läheisten tuella. Vaikka rakastettua ei voi omistaa, häntä voi rakastaa, ja jo se on ihanaa.

Lapsi oppii sukupuoliroolit

Sukupuoliin liittyvät arvostukset, säännöt ja ennakkoluulot eli rooliodotukset omaksutaan varhain. On hyvin tärkeää, että kummastakin sukupuolesta puhutaan arvostaen ja että sukupuolen ja sukupuoliroolin kyseenalaistaminen tai sillä leikittely on sallittua.

Lasta pitää aina suojata

Suojaaminen on aikuisten vastuulla. Lapsi saa olla rajaton ja avoin hellyyden ja rakkauden kaipuussaan. Aikuiset vastaavat rajoista ja siitä, ettei lapsen koskemattomuutta loukata, eikä häntä esimerkiksi hyväksikäytetä.

Lähteenä käytetty myös: Seksuaalisuuden portaat. Korteniemi-Poikela E ja Cacciatore R. Opetushallitus 2015.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...