Siirry sisältöön

Kauan pitää panna?

Julkaistu 09.01.2019 - Väestöliitto
Hässimistoiveet vaihtelee tyypistä ja tilanteesta toiseen. Yhdynnän ja muunkin seksin kestosta kannattaa osapuolten sopia yhdessä. Jatketaan niin kauan kuin se tuntuu hyvältä, pystyy tai ehtii ja tehdään sitten jotain muuta.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Panemiskestojen suhteen ei ole mitään ajallista yleistä ohjenuoraa. Yksilöiden keskuudessa on toivomuksia ja rajoitteita – sekä jonkun verran myyttejä ja väärinkäsityksiä siitä, että pidempään olisi aina parempi. Joskus lakanoiden välissä viihdytään pitkäänkin jos aika sallii. Välillä voi pitää tarpeellisia taukoja, käydä vessassa tai jääkaapilla. Toisinaan tehokas pikapano on se kaikin tavoin passelein ja paras vaihtoehto.

Seksi on paljon muuta kuin yhdyntä ja jos sitä tehdään sekkari kaulassa voi olla vaikeaa määritellä, milloin hauskuus alkaa ja kello pistetään käyntiin. Yhdyntöjen kestoista (laskettuna sisään työntymisestä siemensyöksyyn) on kuitenkin yritetty kerätä tietoa vaikka harva oikeasti haluaa pitää hekumahetkenä ajastinta mukanaan. Eräässä australialaisen Queenslandin yliopistolla tehdyssä tutkimuksessa 500 paria kuitenkin pyydettiin näin tekemään neljän viikon ajan. Yhdyntöjen kesto vaihteli 33 sekunnista 44 minuuttiin. Mediaani oli 5,4 minuuttia – tämä tarkoittaa että puolet pareista nussi keskimäärin sitä lyhemmän ajan ja puolet keskimäärin sitä pidemmän ajan.

Toisessa amerikkalaisessa tutkimuksessa pyydettiin seksuaalineuvonnan asiantuntijoita arvioimaan työkokemuksensa perusteella, miten pitkään asiakkaat keskimäärin haluaisivat yhdynnän kestävän. 3–7 minuutin verran pidettiin ”riittävänä” ja 7–13 minuutin verran ”toivottavana”. 1–2 minuuttia pidettiin ”liian lyhyenä” ja 10–30 minuuttia taasen liian pitkänä.

Itsensä vertaaminen keskiarvoon voi olla mielenkiintoista muttei välttämättä kovin tärkeää. Jotkut tykkäävät pidemmästä, jotkut lyhemmästä. Parhaalta tuntuva kesto riippuu mieltymyksistä, kunnosta, taipumuksista ja olosuhteista. Kun ei enää huvita tai tunnu hyvältä, vaihtakaa sitä mitä teette, tai lopettakaa. Jos toinen tulee tyydytetyksi nopeammin, toinen voi jatkaa yhdynnän jälkeen nautinnon tuottamista jollain toisella tapaa. Jotta homma toimisi pidemmän päälle, kannattaa etsiä ratkaisuja, jotka miellyttävät kaikkia osapuolia.

Seksi ei aina johda orgasmiin eli laukeamiseen – joskus laukeamisen liiallinen tavoitteleminen muodostuu sen saavuttamisen esteeksi. Ei kannata tehdä seksistä suorittamista: ottakaa rennosti ja kokeilkaa yhdessä, kertoen mistä nautitte ja mistä ette.

 

Lähteet

https://theconversation.com/health-check-how-long-does-sex-normally-last-56432
https://news.psu.edu/story/189340/2008/03/31/research/good-sexual-intercourse-lasts-minutes-not-hours-therapists-say

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...