Siirry sisältöön

Kortsu, mitä jos se menee rikki?

Julkaistu 30.04.2020 - Väestöliitto
Oikein käytettynä kondomi on hyvä suoja seksitaudeilta emätin- tai anaaliyhdynnässä ja suuseksissä. Emätinyhdynnässä kondomi suojaa myös ei-toivotulta raskaudelta. Kondomi voi kuitenkin rikkoutua seksitilanteessa.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Näin voi käydä, jos kondomi on mennyt vanhaksi, sitä on säilytetty väärin tai siihen on osunut terävä kynsi tai esine. Kondomi voi myös rikkoutua, jos sen ja peniksen väliin on jäänyt ilmaa tai jos se venyy seksissä kitkan takia. On tärkeää käyttää itselle sopivan kokoista kondomia. Liian iso kondomi voi liukua seksissä paikoiltaan.

Jos kondomi rikkoutuu seksin aikana, seksi on ollut suojaamatonta. Jos seksiä halutaan jatkaa, rikkoutunut kondomi pitää poistaa ja laittaa uusi tilalle.

Suojaamattomassa seksissä on riski saada tai välittää seksitauti. Jos epäilee tartuntaa tai ei ole varma, onko seksitaudin kantaja, kannattaa hakeutua seksitautitesteihin asian selvittämiseksi. Mahdollinen klamydia- tai tippuritartunta näkyy testissä noin viikon kuluttua seksitilanteesta, mutta muut seksitaudit vasta kolmen-neljän viikon jälkeen. Testiin pääsee terveysasemilla, sukupuolitautien poliklinikoilla ja yksityisillä lääkäriasemilla.

Suojaamattomassa emätinyhdynnässä on raskauden mahdollisuus myös ilman siemensyöksyä, sillä myös esiliukasteessa eli ns. touhutipoissa on siittiöitä. Jos lapsi ei ole suunnitelmissa, apteekista kannattaa hankkia jälkiehkäisypilleri. Se estää tai siirtää naisella munasolun irtoamista, joka voi ehkäistä raskauden alkamisen. Se ei keskeytä jo alkanutta raskautta, joten pilleri tulee ottaa niin pian kuin mahdollista (viim. 3-5 vuorokauden sisällä yhdynnästä, valmisteesta riippuen). Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman reseptiä iästä riippumatta, noin 15-25 euron hintaan. Jälkiehkäisyyn ei pidä turvautua muiden ehkäisykeinojen vaihtoehtona, se on vain hätätapauksia varten.

Raskaustestin voi tehdä, kun kuukautiset ovat myöhässä. Se on hyvä tehdä 3 viikkoa jälkiehkäisystä, vaikka kuukautisvuoto olisi alkanutkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut.

Mikäli suojaamattoman seksin jälkeen epäilee raskautta tai seksitautitartuntaa, testituloksen odottaminen voi tuntua kuumottavalta. Asian selvittäminen voi pelottaa, mutta kun tilanteeseen saa selvyyden, ei tarvitse elää epävarmuuden kanssa. Tiedon saaminen on tärkeää, jotta niin itse kuin seksikumppanikin voi ottaa vastuun omasta terveydestä. Tilanne voi herättää tunteita ja huolia, niistä on hyvä jutella seksikumppanin lisäksi turvalliseksi koetun aikuisen kanssa. Apua saa myös kouluterveydenhuollosta ja terveysasemalta. Ajatuksista voi tulla juttelemaan myös Poikien Puhelimen päivystyspalveluihin sekä Väestöliiton nuorten Seksuaalineuvontachattiin.

Käytä kondomia oikein

Tarkista parasta ennen -päivämäärä. Säilytä kondomit huoneenlämmössä, suojassa valolta ja jatkuvalta hankaamiselta. Jos kondomi on kulkenut mukana vaikkapa lompakossa, se kannattaa uusia kuukauden välein. Kondomeihin on kannattaa tutustua etukäteen, jotta löytyy itselle sopiva koko ja malli, ja sen käyttöä voi harjoitella.

Liukuvoiteen käyttö yhdynnässä suojaa limakalvoja ja vähentää kitkaa, mikä auttaa kondomia pysymään ehjänä. Käytä lateksikondomin kanssa vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta – ei rasvapohjaisia voiteita, vaseliinia tai öljyjä, ne haurastuttavat kumia.

Kondomeissa ei ole ikärajaa ja niitä voi ostaa kaupoista, ja kioskeista. Verkkokaupassa voi tutustua rauhassa valikoimaan. Hinta vaihtelee merkin, ominaisuuksien ja pakkauskoon mukaan. Kappalehinta vaihtelee noin 50-80 sentistä aina kolmeen euroon (esimerkiksi lateksiallergikoille sopivat lateksittomat kondomit).

Kondomin käyttö:

  • Rullaa kondomia hieman auki, jotta näet, miten päin se laitetaan päälle.
  • Kondomi laitetaan jäykistyneen kalun päälle. Jos sinulla on esinahka, vedä se ensin taakse.
  • Aseta kondomi terskan päälle ja purista päässä olevasta siemennestesäiliöstä sormilla samalla, kun rullaat kondomin päälle, ettei kondomin ja peniksen väliin jää ilmaa. Rullaa kondomi peniksen tyveen asti.
  • Pidä kondomista kiinni peniksen tyven kohdalta, kun vedät peniksen ulos, ettei se irtoa.
  • Kondomit ovat kertakäyttöisiä ja laitetaan käytön jälkeen sekajätteeseen.

Esittäjän Audionautix kappale Closer To Jazz on suojattu lisenssillä Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/…)

Artisti: http://audionautix.com/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...