Siirry sisältöön

#munvalinta: Kuuluuko seksi seurusteluun?

Julkaistu 25.09.2018 - Väestöliitto
Seurusteluun voi kuulua seksi, tai sitten ei. Kuten seksiin voi liittyä seurustelu, tai sitten ei. Tämä riippuu siitä, ovatko suhteen osapuolet siihen valmiit, halukkaat ja miten asiasta sovitaan. Näitä asioita pohditaan #munvalinta-kampanjan yhteydessä tehdyssä Poikien Puhelimen videossa.
Tuottanut Väestöliitto

Seurustelu on erilaista eri-ikäisenä. Se voi olla erityinen ystäväsuhde, jossa tunteet kumppania kohtaan ovat erilaiset kuin hyvää ystävää kohtaan. Tai se voi olla jotain ihan muuta. Ihmissuhdetaitoja opitaan ja ne kehittyvät koko elämän aikana, mutta erityisesti nuorena. Kaikille kokemuksille on aina jokin ensimmäinen kerta. Ensimmäiset seurustelukokemukset voivat olla hyvin erilaisia eri ihmisille, ja silti kullekin todella merkityksellisiä – oli kyse kuukausia tai vuosia kestävästä suhteesta tai muutaman päivän tunnustelevasta tai varsin kiihkeästä jutusta.

FINSEX-tutkimuksen mukaan Suomessa aloitetaan vakituinen seurustelu keskimäärin noin 16–17 -vuotiaana; tytöt keskimäärin noin vuoden poikia aikaisemmin. Noin viidesosa on aloittanut ensimmäisiä seurustelusuhteita jo alle 15 vuoden iän, ja sunnilleen saman verran vasta 20 ikävuoden jälkeen. Se, mitä seurustelusuhteessa tehdään, on paljon kiinni osapuolten iästä, kehityksen tasosta ja elämäntilanteesta. Mikä tuntuu hauskalta, hyvältä ja ajankohtaiselta, mikä taas ei? Ratkaisevaa on, mitä suhteen osapuolet toivovat ja sopivat keskenään (ja nimenomaan sopivat).

Mun valinta -kampanjan yhteydessä Väestöliitto teki kyselyn, johon saatiin 969 vastausta. Noin 46 % vastanneista olivat 15–17 vuoden ikäisiä, 40 % 18–20 vuoden ikäisiä ja loput melko tasaisesti joko tätä nuorempia tai vanhempia. 79 % oli tyttöjä, 17 % poikia ja vajaa 3 % muunsukupuolisia.

Seksi kuuluu vastaajista kahden kolmasosan mukaan seurusteluun, mutta liki 90 prosentin mielestä ehdottomasti vasta sitten, kun molemmat seurusteluosapuolet ovat siihen valmiita. Kyselyssä oli mahdollista mainita kolme itselle tärkeintä asiaa, jotka kuuluvat hyvään seurustelusuhteeseen. Suosituimmat vastausvaihtoehdot olivat luottamus (81 % maininnut), mahdollisuus olla oma itsensä (49 % maininnut) ja että yhdessä on hauskaa (26 % maininnut). Vajaa 8 % mainitsi seksin yhdeksi kolmesta tärkeimmästä asiasta.

Tämä ei tarkoita, ettei seksi voisi ajan kanssa muuttua hyvinkin tärkeäksi suhteen tekijäksi. Parempaan seksiin edesauttaa usein se, että juuri nuo eniten mainitut kohdat ovat kunnossa. Luottamus, mahdollisuus olla oma itsensä ja että yhdessä yleensä on hauskaa tarkoittaa parhaimmillaan, että lakanoiden välissä voi kertoa asioita, mitä haluaisi kokeilla. Voidaan naurahtaa pillupieruille tai keksiä muuta kivaa tekemistä, jos seksi ei jostakin syystä juuri sillä hetkellä oikein suju. Ja eihän se todellakaan aina suju.

Kaikki eivät ole kiinnostuneet seksistä. Joku ei pidä siitä yhtä paljon kuin kumppani tai ei tykkää samoista asioista. Asian suhteen ollaan ehkä eri vaiheessa: ei haluta vielä seksiä, on stressiä tai on jokin muu asiaan vaikuttava seikka. Osa taas on kiinnostunut seksin harrastamisesta rennon ja turvallisen seksikumppanin kanssa, mutta ei niinkään mistään seurustelusta.
Niissäkin tilanteissa luottamus ja tila olla oma itsensä on kova juttu, jotta voi kertoa – ehkä satunnaisellekin – kumppanille omat halut ja rajat sekä mahdollisista muutoksista omissa fiiliksissä. Toinen ei välttämättä kaikkea pysty ymmärtämään, ja saahan sitä pettyäkin. Joskus näkemyserot ovat niinkin isoa, ettei suhteelle tai uudelle tapaamiselle ole edellytyksiä. Sekin voi tapahtua toista kunnioittaen ja tahallaan loukkaamatta. Mutta usein on mahdollista keksiä kaikille osapuolille toimivia ratkaisuja!

Lähteet

FINSEX-tutkimuksesta kirjoitettu artikkeli: Miten seksielämän aloittaminen on muuttunut? 

Artikkeli: Väestöliiton kysely: Nuoret toivovat suoraa puhetta seurustelusuhteissa

#munvalinta-kyselyn tulokset

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...