Siirry sisältöön

Lapsen tunnekokemukset, ystävyystaidot ja oikeus omiin rajoihin - vinkkejä kehotunnekasvatukseen

Julkaistu 05.12.2022 - Väestöliitto
Pohditko lapsen kehotunnekasvatukseen liittyviä asioita? Niin moni muukin! Tähän kolmiosaiseen videosarjaan on koostettu toimintatapoja huoltajia askarruttaviin kehotunnekasvatuksen tilanteisiin. Tässä jaksossa käsitellään lapsen tunnekokemuksia, ystävyystaitoja sekä oikeutta omiin rajoihin.
Natalia Peltokangas - Opinnäytetyön tekijä
Jenni Yrttikoski - Kuvittaja
Nokian kaupungin varhaiskasvatus -
Seinäjoen ammattikorkeakoulu -
Väestöliitto -
Tuottanut Väestöliitto

Mitä kehotunnekasvatus on? osa 2

Pohditko lapsen kehotunnekasvatukseen liittyviä asioita? Niin moni muukin!

Tähän videosarjaan on koostettu toimintatapoja huoltajia askarruttaviin kehotunnekasvatuksen tilanteisiin.

Esimerkki 1. Mikko saa itkupotkuraivarin ja heittäytyy maahan makaamaan kaupassa. Ihmiset tuijottavat ja omakin ahdistus kasvaa. Voinko viedä lapsen ulos kaupasta, vaikka hän ei halua?

Ole empaattinen ja herkkä. Jokaisella on joskus huono päivä ja harmittaa. Pysy rauhallisena ja lapsen lähellä, älä jätä lasta yksin haastavan tunnetilan kanssa. Tunnetila saattaa kestää kauan ja vaatia kovia hermoja. Siirry tarvittaessa turvallisempaan ja rauhallisempaan tilaan, jossa lapsi voi purkaa kiukkunsa. Jos lapsi on vaaraksi itselleen tai muille tai muuten arvioit, että hän tarvitsee enemmän tilaa rauhoittuakseen, hänet voi vastustelusta huolimatta ohjata ulos kaupasta.

Voit tarjota lapselle syliä rauhoittumiseen avuksi, jos se tuntuu häntä rauhoittavan. Kun lapsi on rauhoittunut, sanoita tunnetila. Voitte keskustella, mistä tunteenpurkaus tuli ja mitä voisitte ensi kerralla tehdä, jos harmittaa. Miettikää yhdessä, olisiko muita keinoja purkaa tunnetilaa?

Esimerkki 2. Mikko huomaa puistossa, että toinen lapsi on yksin ja näyttää surulliselta. Hän kertoo siitä isälle.

Kiitä lasta siitä, että hän on huomannut asian. Osoita aitoa kiinnostusta lastasi ja hänen huoltaan kohtaan. Keskustelkaa yhdessä, miltä toisesta lapsesta mahtaa tuntua. Voisitteko helpottaa hänen oloaan jotenkin?

Esimerkki 3. Mikon täti on tullut käymään ja hän on innoissaan nähdessään vihdoin pikkuisen. Mikkoa jännittää ja hän menee isän taakse piiloon. Täti käskee Mikon tulla halaamaan. Mikko pudistaa päätään ja pysyy isän takana.

Anna lapsen tutustua rauhassa uusiin ihmisiin. Jokainen saa päättää omasta kehostaan. Sanoita lapselle ja läheiselle, ettei ole pakko halata ketään, jos ei tahdo.

Lisää tietoa saat Väestöliitolta Hyvä Kysymys sivustolta otsikolla lapsi ja seksuaalisuus. Sekä vanhemman tietovihkosta: Tutkimustietoa upeaan kehoon. Neuvoja leikki-ikäisen lapsen seksuaalikasvatukseen.

Väestöliitto on tehnyt myös kirjalistan, josta löydät hyviä kehotunnekasvatukseen liittyviä kuvakirjoja lapsille.

Videot on tehnyt opinnäytetyönään Natalia Peltokangas. Kehystetyt kuvat on piirtänyt Jenni Yrttikoski. Yhteistyössä mukana Väestöliitto, Nokian kaupungin varhaiskasvatus ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Mitä kehotunnekasvatus on videosarja:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...