Siirry sisältöön

Mikä on deittiraiskaus

Julkaistu 08.01.2020 - Väestöliitto
Deittiraiskauksella tarkoitetaan seksuaaliväkivallan tekoa, joka tapahtuu juhlinnan tai treffien yhteydessä. Tekijä on usein uhrille tuttu, joten moni uhri on kokenut tekijän riittävän turvalliseksi ja luottamusta herättäväksi ennen rikosta.
Tuottanut Väestöliitto

Seksuaaliväkivalta tapahtuu vastoin uhrin tahtoa. Uhri voi kokea tilanteen hengenvaaralliseksi, ja voi suojata itseään esimerkiksi vaikenemalla tai muuttumalla liikkumattomaksi. Hiljaisuus tai liikkumattomuus eivät merkitse suostumusta seksuaaliseen tekoon. Suostumuksen voi antaa vain täysin turvallisessa, ei-uhkaavassa tilanteessa, ja henkilöllä tulee olla mahdollisuus peruuttaa suostumusta milloin tahansa. (Porges & Peber 2015).

Seksuaaliväkivallantekoa on voinut edeltää uhrin saattaminen puolustuskyvyttömään tilaan, jolloin suostumusta ei voi todentaa. Puolustuskyvyttömäksi saattaminen voi tapahtua laittamalla huumaavaa ainetta uhrin juomaan tai juottamalla kohtuuton alkoholimäärä uhrille. Puolustuskyvyttömyys voidaan saavuttaa myös ilman päihteitä tai huumaavia aineita siten, että tekijä toimii aluksi turvallisuutta ja luottamusta herättävästi, mutta muuttuu vaativaksi, pelottavaksi tai fyysisesti uhkaavaksi kun on uhrin kanssa kahden.

Miten voit suojautua huumaamiselta tai tiedottomaan tilaan joutumiselta?

  • Älä jätä juomaa yksin pöytään ollessasi esimerkiksi tanssimassa.
  • Tiedosta, että on olemassa hajuttomia ja mauttomia huumaavia aineita kuten GHB ja Ketamiini. Rohypnol niminen huumaava aine muuttaa juoman ulkonäköä, joten älä nauti juomaasi, jos se näyttää tai maistuu erilaiselta.
  • Pidä juomasi omassa hallussasi koko ajan. Suojaa juomaasi kämmenellä esimerkiksi, kun olet syventynyt keskusteluun. Älä ota vastaan sinulle tuotuja tai tarjottuja juomia.
  • On hyvä miettiä etukäteen alkoholijuomiesi määrä ja pysyä päätöksessä.
  • Lähde ulos luotettavan kaverin kanssa. Pitäkää silmällä, että molemmat ovat illan kuluessa turvassa.
  • Ole avuksi, jos havaitset henkilön, joka on puolustuskyvyttömässä tilassa.
  • Jos alat voida huonosti, tai huomaat päihtyneesi liikaa, pyydä apua kaverilta, jonka kanssa olet liikkeellä, tai henkilökunnalta.
  • Varaudu aina siihen, että sinulla on taksiraha mukana, jotta pääset turvallisesti kotiin.

 

Tukea ja neuvontaa tilanteeseen tarjoavat:

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksen puhelin 116 006 suomeksi ma–pe klo 9–20, sekä ruotsiksi ma-pe klo 12-14.

Seksuaaliväkivallan uhrin tukikeskukset löydät täältä.

Poliisin nettisivut seksuaalirikoksista löydät täältä.

 

Päivitetty 28.03.2023

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.