Miksi teette niin paljon seksiin liittyviä videoita?
Seksuaalisuus on muutakin kuin seksiä
Seksuaalisuus on seksiä laajempi asia ja osa ihmisenä olemista, ihan lapsuudesta vanhuuteen saakka. Siihen kuuluu lasten kokemukset läheisyydestä ja kosketuksesta, sekä kehittyvä käsitys omasta sukupuolesta ja kehosta. Seksuaalisuuteen kuuluu siis paljon asioita, jotka eivät suoranaisesti liity seksiin tai siihen kenestä tykkää. Jo lapsena on tärkeää oppia tutustua omaan kehoon sekä tunnistamaan, ja kunnioittamaan omien ja toisten rajoja.
Murrosiässä kehossa alkaa tapahtua uusia muutoksia. Koetaan ehkä ensimmäisiä ihastumisia ja huomataan, että omalla keholla ja mielikuvituksella voi kokea seksuaalista nautintoa. Seksi toisen ihmisen kanssa ei kuitenkaan ole vielä ehkä ajankohtaista. Seksuaalisuuteen kuuluu paljon identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Moni pohtii omaa kokemustaan sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Lisäksi kysymykset siitä, toivooko elämäänsä seksi- tai seurustelukumppania tai haaveileeko vanhemmuudesta. Kysymyksiä voi herättää myös itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyvät ajatukset sekä se, miten eri tavoin omaa seksuaalisuuttaan voi toteuttaa turvallisesti, niin yksin kuin suostumuksella toisten ihmisten kanssa.
Seksuaalisuus kehittyy elämän aikana. Iän ja eri elämäntilanteiden myötä voi nousta esiin uusia kysymyksiä seksuaalisuuteen liittyen. Koetaan ehkä ihastumisia ja pettymyksiä. Joku löytää itsestään uuden mieltymyksen, huomaa ehkä olevansa rakastunut useaan ihmiseen samanaikaisesti, tai ihmettelee, miksi viime aikoina haluttaa jatkuvasti tai ei ollenkaan. Joku sairastuu, kokee jotain pelottavaa tai hämmentävää. Seksuaalisuuteen liittyy paljon monenlaisia tunteita ja niiden ymmärtämisessä auttaa, jos asioista voi puhua, uskaltaa kysellä ja etsiä tietoa.
Seksuaalioikeuksiin kuuluu oikeus tietoon
Oikeus tietoon on perustavanlaatuinen seksuaalioikeus. Niillä tarkoitetaan oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Seksuaalioikeudet tavoittelevat sitä, että jokainen voi huolehtia omasta seksuaalisesta hyvinvoinnista ja kunnioittaa myös toisten seksuaalioikeuksia. Myös lapsilla ja nuorilla on oikeus tietoon sekä itselle tärkeisiin ihmissuhteisiin. Tiedon tulee olla saatavilla omaan terveyteen liittyvistä asioista tavalla, joka on heidän ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden ymmärrettävää.