Siirry sisältöön

Miksi kehoni lamaantui uhkaavassa tilanteessa?

Julkaistu 14.03.2019 - Väestöliitto
Miksi aivoni huusi, että pakene, mutta kroppani lamaantui? 
Tuottanut Väestöliitto

Ihminen pyrkii ensisijaisesti pakenemaan tai taistelemaan väkivaltatilanteessa, jos hänellä on siihen jonkinlainen mahdollisuus. Jos seksuaaliväkivallan uhrista esimerkiksi pidetään kiinni, tekijä on uhria voimakkaampi tai uhria uhataan väkivallalla, uhrilla on hyvin vähän mahdollisuuksia toimia.

Lamaantuminen herättää usein häpeän ja syyllisyyden tunteita, koska väkivallan kohde menettää toimintakykynsä eikä taistele vastaan.

Lamaantuminen on kehon tapa vähentää fyysistä ja henkistä kipua esimerkiksi seksuaalisen hyväksikäytön tai raiskauksen aikana.

Lamaantuminen on puolustuksellinen keino uhkaavassa tilanteessa. Keho pyrkii suojaamaan ihmistä kivulta sekä pelottavalta ja ahdistavalta kokemukselta.

Uhkaavassa, pelottavassa tai kauhua herättävässä tilanteessa ihminen voi lamaantumisen seurauksena jopa pyörtyä.

Pelottavassa tai kauhun tunnetta herättävässä tilanteessa hermosto tekee päätöksen siitä, että keho lamaantuu. Kyseessä on automaattinen hermostollinen toiminta. Ei ihmisen tietoinen päätös lamaantua.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten ja milloin puhun nuorelle seksuaalisuudesta? 

Tällä luennolla Kumitan asiantuntija antaa vinkkejä murrosikäisten vanhemmille, kun seksuaalisuudesta puhuminen oman nuoren kanssa pohdituttaa.

Mitä vulvallisen henkilön ejakulaatio ja squirttaaminen tarkoittaa?

Vulvallisen henkilön ejakulaatio ja squirttaaminen ovat fysiologisia ilmiöitä, jotka voivat tapahtua kiihottumisen ja orgasmin yhteydessä. Niiden...

Ensimmäinen seksikerta

Ensimmäinen seksikerta. Mitä kaikkea voi ekalla kerralla tapahtua ja miten niihin voi varautua ennakolta?