Siirry sisältöön

Miksi kehoni lamaantui uhkaavassa tilanteessa?

Julkaistu 14.03.2019 - Väestöliitto
Miksi aivoni huusi, että pakene, mutta kroppani lamaantui? 
Tuottanut Väestöliitto

Ihminen pyrkii ensisijaisesti pakenemaan tai taistelemaan väkivaltatilanteessa, jos hänellä on siihen jonkinlainen mahdollisuus. Jos seksuaaliväkivallan uhrista esimerkiksi pidetään kiinni, tekijä on uhria voimakkaampi tai uhria uhataan väkivallalla, uhrilla on hyvin vähän mahdollisuuksia toimia.

Lamaantuminen herättää usein häpeän ja syyllisyyden tunteita, koska väkivallan kohde menettää toimintakykynsä eikä taistele vastaan.

Lamaantuminen on kehon tapa vähentää fyysistä ja henkistä kipua esimerkiksi seksuaalisen hyväksikäytön tai raiskauksen aikana.

Lamaantuminen on puolustuksellinen keino uhkaavassa tilanteessa. Keho pyrkii suojaamaan ihmistä kivulta sekä pelottavalta ja ahdistavalta kokemukselta.

Uhkaavassa, pelottavassa tai kauhua herättävässä tilanteessa ihminen voi lamaantumisen seurauksena jopa pyörtyä.

Pelottavassa tai kauhun tunnetta herättävässä tilanteessa hermosto tekee päätöksen siitä, että keho lamaantuu. Kyseessä on automaattinen hermostollinen toiminta. Ei ihmisen tietoinen päätös lamaantua.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....