Siirry sisältöön

Milloin seksin voi vielä lopettaa?

Julkaistu 06.03.2019 - Väestöliitto
Seksin voi lopettaa aina kesken, mikäli oma tai seksikumppanin mieli muuttuu. Seksin lopettamiseen kesken kaiken voi olla monia syitä. Kipu, oikean tunnelman puuttuminen, nälkä, pysäköintiajan päättyminen, jännitys, keskeyttämisen pelko tai Salkkareiden alkaminen. Syitä ei silti tarvitse etsimällä etsiä – jos seksistä ei nauti, ei sitä kannata jatkaa.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Vaikka itseä panettaisikin, ei kumppanin tee välttämättä mieli seksiä juuri samanaikaisesti. Hekuman hetkellä tämä voi itseä sapettaa, mutta tilanne tuskin on nautinnollinen kummallekaan osapuolelle, jos toinen lähtee siihen pelkästä miellyttämisen halusta. Seksin voi hoidella omatoimisestikin loppuun saakka tai odottaa parempaa hetkeä aktille.

Syy lopettamiseen on toki kohteliasta kertoa, ettei toinen joudu arvailemaan mistä on kysymys. Itse syyn ei kuitenkaan tarvitse olla sen kummoisempi, kuin että sillä hetkellä ei seksiä tee mieli.
Mikäli toisen painostaa tai pakottaa väkisin seksiin, on se seksuaalista väkivaltaa ja vakava rikos. Tämä pätee silloinkin kun kyseessä on oma poika- tai tyttöystävä. Seksi perustuu kaikkien osapuolten yhteiseen suostumukseen ja sopimukseen.

Seksuaalisessa väkivallassa ei ole enää kyseessä seksi, vaan vallankäyttö sekä toisen hyväksikäyttö ja alistaminen. Ihmisen perusoikeuksia on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Tämä tarkoittaa myös seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan.

Jos kumppanin tai kumppanien halusta seksiin ei ole varmuutta, se selviää parhaiten kysymällä. Seksistä on aina oikeus kieltäytyä. Vaikka seksi ei aina ota onnistuakseen, ei siitä pidä kuitenkaan lannistua. Seksissä on se(kin) hyvä puoli, että sen voi aina aloittaa uudestaan, kun tilanne on otollinen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....