Milloin voi alkaa harrastamaan seksiä?
Seksiin toisen kanssa voi ryhtyä silloin kun keho ja mieli ovat siihen valmiita. Osaa kunnioittaa omia sekä toisen rajoja – ja tietty edellyttäen, että on joku samalla kehitystasolla oleva, kenen kanssa sitä voi suostumuksella tehdä.
Murrosiässä pojilla kasvaa penis, kiihottuessa saa herkemmin erektioita ja siemensyöksyt alkavat. Tytöillä emätin muuttuu joustavammaksi, immenkalvo laajenee ja kuukautiset alkavat. Pelkkä ulkoisen kehityksen taso ei kerro siitä, onko valmis seksiin. Myös järjen ja tunteiden pitää olla sillä tasolla, että seksi on mukavaa ja tuntuu hyvältä. Murrosikä tapahtuu kaikilla vähän eri aikaan, joten ei voi sanoa tarkkaa hetkeä, milloin kukin on valmis.
FINSEX-tutkimuksen mukaan viime vuosina seksielämän aloittaneilla nuorilla on helpompaa kuin esimerkiksi vanhemmillaan tai isovanhemmillaan. Seksiin valmistautumista on helpottanut se, että siitä puhutaan enemmän lapsuudenkodissa. Samassa tutkimuksessa on todettu, että Suomessa miehillä yhdyntöjen keskimääräinen aloitusikä on n. 17,5-vuotiaana ja naisilla n. 16,5-vuotiaana. Naiset aloittavat yhdynnät nuorempana siksi, että naiset myös alkavat seurustelemaan aikaisemmin kuin miehet. Tämä trendi on pysynyt samanlaisena jo useamman vuosikymmenen. Seksi on kuitenkin paljon muutakin kuin yhdyntöjä, kuten esimerkiksi suuseksiä, hinkkaamista tai käsillä hyväilyä.
Mistä sitten tietää, että on valmis seksiin henkisesti? Ensimmäiset seksikokeilut ovat kaikille jännittäviä. On kuitenkin tärkeää, ettei ajatus seksistä ja läheisyydestä pelota ja ahdista, ja että seksistä puhuminen kumppanin kanssa onnistuu. Kuten mitä toivoo seksissä tapahtuvan ja siihen liittyvistä rajoista. Lisäksi pitää osata huolehtia ja kantaa yhdessä vastuuta raskauksien ja seksitautien ehkäisystä.
Seksin pitää aina tapahtua suostumuksella – eli siten, että kaikki osapuolet haluavat sitä tehdä. Fiilistä kannattaa ilmaista ja tsekata myös seksin aikana. Jokaisella on oikeus muuttaa mieltään missä vaiheessa tahansa, ja lisäksi on tärkeää kommunikoida, jos jotain pitää tehdä enemmän, vähemmän, toisella tavalla tai ei ollenkaan. Ketään ei saa pakottaa tai painostaa seksiin, eikä seksiä pidä myöskään kumppanilta vongata – se tuskin lisää toisen kiinnostusta asiaa kohtaan.
Aikuisten keskuudessa isotkaan ikäerot eivät välttämättä ole este hyvälle seksisuhteelle. Kehittyvillä nuorilla parinkin vuoden ikäerolla on kuitenkin suhteellisesti suurikin merkitys. Useimmissa maissa on laissa säädetty suojaikäraja lasten ja nuorten suojelemiseksi seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Suomessa suojaikäraja tarkoittaa, että 16 vuotta täyttänyt ei saa harrastaa seksiä sitä nuoremman kanssa. 18 vuoden suojaikäraja pätee, jos vanhempi osapuoli on auktoriteettiasemassa, esimerkiksi nuoremman opettaja tai valmentaja.
Suojaikäraja ei kuitenkaan estä esim. kahta alle 16-vuotiasta harrastamasta seksiä, kunhan se tapahtuu kummankin omasta tahdosta. Jos nuori pari on jossakin vaiheessa kummallakin puolella suojaikärajaa, esim. toinen on 17-vuotias ja toinen 15-vuotias, suojaikärajan tarkoitus ei myöskään ole estää tai keskeyttää heidän välistä seksisuhdetta. Mahdolliset epäselvät tilanteet tulkitaan tapauskohtaisesti ja asiaan vaikuttaa osapuolten henkisen ja ruumiillisen kehityksen ero ja se, ovatko henkilöt olleet mahdollisesti parisuhteessa jo pidempään.