Siirry sisältöön

Miten kofeiini ja energiajuomat vaikuttaa?

Julkaistu 22.08.2019 - Väestöliitto
Kofeiini on maailman eniten käytetty päihde. Se toimii niin, että kofeiini estää adenosiinin toiminnan aivoissa. Adenosiini säätele uni-valverytmiä ihmisen aivoissa. Kun kofeiini estää adenosiinin toiminnan, ihmisen väsymyksen tunne vähenee. Tähän perustuu kofeiinin väsymystä poistava vaikutus.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Kofeiini vaikuttaa myös keskushermostoon stimuloivasti, josta myös piristävä vaikutus johtuu. Se parantaa lisäksi reaktionopeutta, keskittymistä ja motorisia taitoja. Kofeiini parantaa myös fyysistä suorittamista. Se muun muassa parantaa lihasten kestävyyttä sekä kestävyysurheilun tuloksia. Mikään ihmeaine se ei kuitenkaan ole, sillä suoritustaso nousee keskimäärin noin 3 %.

Kofeiinilla on siis paljon hyviä vaikutuksia, mutta sillä on myös paljon negatiivisia vaikutuksia kehoon. Se nostaa verenpainetta ja aiheuttaa verisuonten supistumista. Se myös aiheuttaa unettomuutta, ahdistuneisuutta, tärinää sekä riippuvuutta. Kofeiinin aiheuttaa fyysistä riippuvuutta, mikä tarkoittaa sitä, että keho alkaa oireilemaan jos keho ei saa kofeiinia. Oireita ovat yleensä päänsärky, lihasjäykkyys ja –kipu. Se voi aiheuttaa myös pahaa-oloa sekä oksentelua ja se voi aiheuttaa mielialan laskua ja ärtyneisyyttä. Tämän kaiken lisäksi kofeiini voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen. Sen oireita ovat edellä mainittujen lisäksi sydämentykytykset ja jopa kouristukset. Myrkytysoireita esiintyy silloin, kun veren kofeiinipitoisuus nousee liian suureksi.

Kofeiini on siis aika rajua kamaa. Kofeiinin vaikutus riippuu ihmisen koosta ja nautittavasta määrästä. Siksi kofeiini myös vaikuttaa lapsiin voimakkaammin kuin aikuisiin. Lapsilla jo pieni annos voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Koska lapset ovat erikokoisia, heille kofeiinin saantisuositukset ilmoitetaan painokiloa kohden. Turvallinen enimmäismäärä päivässä on 2,5 milligrammaa kiloa kohden. Esimerkiksi 40-kiloisella lapsella se on 2,5 × 40 eli 100 milligrammaa. Se ylittyy jo yhdestä 0,33 litran energiajuomatölkistä. Kofeiiniriippuvuutta voi lapsilla esiintyä jo tätä alhaisemmalla kofeiinin saannilla.

Kofeiini esiintyy luonnossa kahvissa ja joissakin muissa kasveissa ja sitä lisätään moniin elintarvikkeisiin. Kahvin lisäksi kofeiinia on luonnollisena ainesosana teessä ja kaakaossa. Sitä myös lisätään moneen elintarvikkeeseen, kuten kolajuomiin ja niin sanottuihin energiajuomiin. Esimerkiksi kahvissa kofeiinia on 56–100 mg. 0,5 l kolajuomapullossa kofeiinia on 55mg. Samassa määrässä energiajuomaa kofeiinia on 160 mg. Kofeiinia on myös joissain särky- ja kuumelääkkeissä, kuten Paramax compissa ja Finrexin neo -jauheessa.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...