Siirry sisältöön

Miten korona vaikuttaa nuorten seksuaaliterveyspalveluihin?

Julkaistu 08.04.2020 - Väestöliitto
Terveyspalvelut ovat poikkeustilassa ja henkilöstöä on voitu joutua supistamaan. Sinulla on oikeus saada apua ehkäisyyn ja seksitauteihin sekä muihin seksuaaliterveyspulmiisi liittyen.
Tuottanut Väestöliitto

Teksti videolla:

Ehkäisyneuvolat, koulun terveydenhoitajat, terveyskeskukset ja sukupuolitautien poliklinikat palvelevat sinua yhä. Jos suinkin mahdollista, ennakoi ja ota hyvissä ajoin yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin jos tarvitset esimerkiksi ehkäisymenetelmän tai pohdit muita seksuaaliterveyteen liittyviä aiheita.

Kerro ajanvaraustilanteessa, jos kyseessä on kiireellinen asia kuten raskaudenkeskeytys tai seksitautitestaus. Jos et tiedä kuinka tavoittaa koulun terveydenhoitaja, kysy asiasta koulun henkilökunnalta. Saat apua mahdollisimman nopealla aikataululla, kun täytyy: – hakeutua raskaudenkeskeytykseen – tehdä raskaustesti – päästä seksitautitesteihin – jos sinulla on hankalia oireita tai kipuja.

Raskaudenkeskeytys: Raskaudenkeskeytystilanteissa kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan. Raskaudenkeskeytysten hoito jatkuu aiempaan tapaan. Seksitautitestaus: Seksitautitestaukset tehdään pääosin oman alueen terveyskeskuksissa. Tai jos olet oikeutettu YTHS palveluun, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon.

Joillain paikkakunnilla on myös sukupuolitautien poliklinikoita. Sinne hakeudutaan ensisijaisesti jos on oireita, kuten rakkuloita, haavaumia, kirvelyä pissatessa tai märkäinen vuoto peniksessä. Hakeudutpa mihin palveluun tahansa Soita sinne ensin, niin saat ajankohtaiset tiedot siitä, miten on hyvä toimia. Saat apua myös, kun on tarve: -uusia ehkäisyresepti, kuten e-pillerit. -löytää sopiva ehkäisymenetelmä. Jos palveluissa on ruuhkaa, soita uudestaan!

Mikäli asiasi ei ole kiireellinen, saatat joutua odottamaan normaalia pidempään, mutta älä silti epäröi pyytää apua.

Väestöliiton nuorten palvelujen asiantuntijat

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...