Miten voi tulla ulos kaapista?
Joskus ihmetellään, miksi sateenkaari-ihmiset tulevat kaapista ”kun eivät heterotkaan sitä tee”. Kaapissa oleminen tarkoittaa tosiaan, että salaa, jättää kertomatta tai vahvistamatta jotain tietoa itsestään – yleensä kokemuksesta että tarvitsee tai haluaa suojata itsensä. Kokemus voi johtua epävarmuudesta omasta identiteetistä tai siitä, miten muut ihmiset asiaan suhtautuisivat.
Moni miettii kertomista vaikka omalle perheelle tai kaverille todella pitkään, odotellen sitä sopivaa hetkeä. Erityisen hyvää hetkeä ei välttämättä tule, sillä epävarmuudessa on helppo heittäytyä turhan krantuksi ja huomaavaiseksi. Voi kuitenkin olla parempia ja huonompia ajankohtia, ottaen huomion vaikkapa oman tai läheisten terveyden ja jaksamisen tai muutokset elämässä ja ihmissuhteissa. Joskus taas uuden koulun aloittaminen tai muuttaminen omaan kämppään saattavat hankaloittaa asiaa.
Ei valitettavasti ole yhtä vaihtoehtoa, joka sopisi kaikille. Moni kuitenkin huomaa kerrottuaan, että pelko perhejäsenten tai kaverien kielteisestä suhtautumisesta olikin täysin turha. Toisten kohdalla lähipiiri tarvitsee puolestaan aikaa sulatella asiaa, jota itse on saattanut ehtiä pyöritellä päässä jo vuosia. Joskus ulostulo menee päin helvettiä, ja silloin on hyvä hakea apua.
Ihmiset voivat siis tulla kaapista ryminällä tai hiljalleen, riippuen siitä, minkä kokee itselle kunkin kanssa luontevaksi tai mitä nyt vahingossakin sattuu tapahtumaan. Tässä vähän vinkkejä:
• Usein on helpompaa aloittaa kertomalla asiasta jollekin muulle kuin omille vanhemmille. Luotettavalle kaverille tai aikuiselle, joka tuntuu turvalliselta. Tämän tyypin kanssa voi miettiä, kenelle kertoa seuraavaksi ja miten. On tärkeää, että voit luottaa ettei hän kerro asiasta eteenpäin, vastoin sinun tahtoasi.
- Jos on epävarmaa, miten toinen asiaan suhtautuu, asiaa voi vähän testata vaikkapa ottamalla puheeksi yleisesti. Esimerkiksi viittaamalla aiheeseen liittyvään ajankohtaiseen uutiseen tai katsomalla yhdessä aihetta käsittelevän leffan.
- Omille porukoille kertominen voi tuntua hankalalta, sillä varsinkin nuorena heistä ollaan yleensä riippuvaisia eri tavoin kuin kavereista tai muista aikuisista. Jotkut ottavat asian puheeksi kasvotusten, toiset autossa matkalla treeneihin, jotkut puhelimitse, viestillä, videolla tai vaikka kirjeellä. Jotkut tyytyvät antamaan asiasta enemmän tai vähemmän hienovaraisia vinkkejä, kuten ”unohtamalla” Setan esitteitä näkyville.
- Jos asia koskee seksuaalista suuntautumista, osalle on luontevaa kertoa porukoille vasta silloin, kun on kumppani, jonka haluaisi esitellä. Osa taas kaipaa vanhemmiltaan tukea ja ymmärrystä oman identiteetin etsimiseen ja ymmärtämiseen.
- Vaikka kertominen aiheuttaisikin ensin muutosta ilmapiirissä, on ulostulo oikeastaan mahdollisuus molemmille. Voitte oppia paljon toisistanne ja tutustua toisiinne paremmin, juuri sellaisina kuin olette. Jos koet että asia menee pahasti mönkään, älä jää sen kanssa yksin vaan hae apua! Vanhemmille tarjoaa asiasta tietoa ja tukea esimerkiksi www.perhesuhdekeskus.fi.
Lisää hyödyllistä tietoa kaapista tulemisesta saa Pirkanmaan Setan Sinuiksi-palvelusta, joka on julkaissut siitä mainion ja kattavan oppaan.
SOITA!
Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.
CHATTAA!
Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.