PERHERIIDAT | Mitä voin tehdä?
Riitoihin, niiden syntymiseen sekä riitojen lopputulokseen voi vaikuttaa itse. Riitely vaatii taitoja, joita onkin hyvä harjoitella jo vanhempien kanssa tulevaisuuden parisuhteita ja ystävyyssuhteita varten.
Puhuminen on kaiken A ja O
Nuoren elämään kuuluu itsenäistyminen ja omien rajojen hakeminen. Joskus vanhemman voi olla hankalaa löysätä hihnaa ja antaa nuorelle lisää tilaa. Tällöin nuoren omat toiveet ja ajatukset eivät kohtaa vanhempien kanssa. Näissä tilanteissa ajaudutaan helposti riitelemään, kun koetaan pettymyksiä vanhemman asettaessa rajoja, joita ei itse toivoisi. Riitatilanteet kannattaakin ajatella ennemmin neuvotteluina, varsinkin jos on kyse esimerkiksi kotiintuloajoista, kotitöistä, siivoamisesta tai pelaamisesta. Neuvottelussa haetaan kompromissia tilanteeseen. Tällöin kummankin riidan osapuolen tulee tulla asioissa vastaan ja sopeutua hieman itselle epämieluisaan lopputulokseen. Esimerkiksi jos toivoisit kotiintuloaikasi olevan klo 22 ja vanhemmat pyytävät sinua tulemaan klo 20, voit ehdottaa ajaksi klo 21. Nuorena voit pyytää mahdollisuutta näyttää, että sovitut asiat onnistuvat.
Voit myös pyytää vanhemmilta selkeyttä asioihin, jos sinusta tuntuu, ettet tiedä mitä vanhemmat sinulta esimerkiksi kotitöiden suhteen odottavat. Pyydä sopimusta kotitöistä ja niiden ylös kirjaamista. Näin tiedät mitä sinun pitää milloinkin tehdä, eikä vanhempien tarvitse olla sinua niistä muistuttamassa joka päivä. Jos haluat eroon vanhempien ärsyttävästä muistuttelusta, pidä kiinni sopimuksista ja hoida oma osasi. Perheen yhteinen koti on yksikkö, jossa jokaisella tulisi olla hyvä ja rauhallinen mieli. Myös sinun vanhemmillasi. Jatkuva muistuttelu ja asioista vääntäminen stressaa myös vanhempia, jolloin ajaudutte riitoihin varmasti useammin. Muista, että vanhemmillakin on välillä stressiä ja hermo enemmän pinnassa.
Muista pyytää ja antaa anteeksi, joskus vanhemmatkin ovat väärässä
Nuorena sinun tulee muistaa, että vanhemmilla on sinusta vastuu. He antavat sinulle vapautta sen mukaan, miten ajattelevat sinun pärjäävän. Joskus vanhemmatkin voivat olla väärässä ja turhaan liian tiukkoja. Aina syy ei ole välttämättä sinussa, jos tilanne kärjistyykin nopeasti riidaksi. Silloin ei kuitenkaan auta jatkuva huutaminen asiasta, vaan asiallinen ja rauhallinen keskustelu. Näin voit näyttää olevasi tarpeeksi kypsä asiasta puhumiseen, eli ehkä myös tarpeeksi kypsä rajojen löystämiseen.
Jos ja kun tunteet kuitenkin kiehahtavat, täytyy muistaa muutama asia. Voit ottaa tilaa ja aikaa itsellesi rauhoittumiseen. Tämä oikeus on myös vanhemmillasi tai sisaruksillasi. Riidellessäkin täytyy pitää mielessä, ettei esimerkiksi toisen haukkuminen ja nimittely ole ok. Suuttuneena ja tunteiden ollessa pinnassa asiaa ei kannata selvittää, vaan vasta rauhoittumisen jälkeen. Riidassa ei ole oleellista kuka sen aloitti tai mistä se lähti liikkeelle. Oleellista on se, kuinka jatketaan sen jälkeen eteenpäin. Muista pyytää anteeksi, jos olet ollut epäkohtelias tai käyttäytynyt muuten huonosta suuttuneena. Kerro miltä sinusta tuntui riidan aikana ja miksi suutuit. Jos puhuminen on hankalaa, voit laittaa vaikka viestin. Voit kirjoittaa myös ylös omat pointtisi ja ehdotuksesi asioiden ratkaisemiseksi. Tätä kannattaa käyttää varsinkin silloin, jos koet tunteiden hallitsemisen olevan hankalaa keskustelun aikana. Näin sinun oma näkemyksesi ja ehdotuksesi ei ainakaan jää sanomatta hermostumisen tai ärsyyntymisen vuoksi.
Älä jää yksin, apua on aina saatavilla
Vaikka riitely onkin osa nuoruutta ja irtautumista vanhemmista, ei sen tulisi kuormittaa sinua liikaa. Jos koet riitelyn raskaana ja vaikuttavan omaan jaksamiseesi, on apua saatavilla. Esimerkiksi koulukuraattori tai kouluterveydenhoitaja voi auttaa sinua. Joskus nuoren ja vanhemman välille tarvitaan ulkopuolinen ihminen, jotta asioista saadaan sovittua. Väkivalta ja satuttaminen riitojen aikana ei ole sallittua, joten kerro siitä heti turvalliselle aikuiselle, kuten opettajalle koulussa tai aina voit soittaa Poikien Puhelimeen. Voit myös itse olla yhteydessä oman paikkakuntasi sosiaalitoimeen, lastensuojeluun tai suoraan hätäkeskukseen, jos sinua satutetaan fyysisesti tai henkisesti.