PERINTÄPROSESSI | Miten perintä etenee?
Kuvitellaan, että olet saanut 40 euron sähkölaskun, jonka eräpäivä lähestyy. Tilisi saldo ei riitä sen maksamiseen, joten mikä avuksi? Tällaisessa tilanteessa järkevintä on tarttua puhelimeen ja soittaa laskun lähettäneelle sähköyhtiölle. Eräpäivän siirtäminen on yleensä neuvoteltavissa. Satunnainen hajamielisyys on inhimillistä, mutta laskujen maksun suhteen se tulee kalliiksi.
Jos alkuperäisen laskun eräpäivästä on kulunut noin 1-2 viikkoa ja olet jättänyt sen maksamatta, joko tietoisesti tai hajamielisyyttäsi, saat siitä maksumuistutuksen, jossa alkuperäiseen laskutettavaan summaan lisätään 5 euron muistutusmaksu. Jos et pysty maksamaan laskua maksumuistutuksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä, kannattaa sinun viimeistään nyt ottaa yhteyttä laskuttajaan sopiaksesi takaisinmaksusta. Jos et syystä tai toisesta maksa avointa laskua muistutuksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä, sähköyhtiö siirtää laskun perintäyhtiön hoidettavaksi.
Jos kuitenkin olet maksanut laskun ennen maksumuistutuksen saamista, on kyseinen muistutus aiheeton, eikä vaadi sinulta toimenpiteitä. Laskun eräpäivän jälkeen avoinna oleva velka alkaa kasvamaan viivästyskorkoa, joka on tällä hetkellä 7%. Sähköyhtiö veloittaa seuraavan laskun yhteydessä viivästyskoron, jota myöhässä maksettu lasku on ehtinyt kasvanut. Laskut kannattaa siis hoitaa eräpäivään mennessä!
Laskujen maksaminen eräpäivään mennessä kuitenkin säästää sinut ylimääräisiltä sydämentykytyksiltä, joita postiluukusta tipahtelevat maksumuistutukset voivat saada aikaan.
Maksumuistutuksesta maksuvaatimukseen
Lowell, Intrum, SVEA, Gothia, Cash-In, OK Perintä – nimetäkseni muutaman perintäyhtiön. Niiden toimintaperiaatteena on ostaa avoinna olevia velkoja laskuttajilta. Mikä järki tässä sitten on? Alkuperäinen laskuttaja pääsee avoimesta laskusta eroon ja perintäyhtiö puolestaan kasvattaa bisnestään perimällä velalliselta lisämaksuja alkuperäisen velan lisäksi. Perintäyhtiö lähettää avoimesta velasta maksuvaatimuksen, jossa erääntyneeseen velkaan lisätään maksu perintätoimenpiteestä. Alkuperäisen velan määrästä riippuen maksuvaatimukseen lisätään 14-50 euron perintämaksu.
Jos lasku siirtyy perintäyhtiön hoidettavaksi, on viisainta sopia maksusuunnitelmasta perintätoimiston kanssa, mikäli et pysty maksamaan koko velkaa kerralla. Jos et maksa velkaa maksuvaatimuksesta huolimatta, perintätoimisto lähettää vielä toisen vaatimuksen tai sähkölaskun kohdalla katkaisuvaroituksen, johon lisätään perintäkuluja enintään puolet ensimmäisen maksuvaatimuksen kuluista. Mikäli suoritusta ei saada varoituksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä, sähköyhtiö katkaisee sähköntoimituksen. Katkaisun jälkeen sinun tulee maksaa erääntynyt velka kokonaisuudessaan sekä reilun 100 euron katkaisu- ja kytkentäkulut ennen sähkön takaisinkytkentää. Käytännössä sähköt voidaan katkaista aikaisintaan viiden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Jos tilanne on karannut näin pitkälle, voi alkuperäisen sähkölaskun summa jopa moninkertaistua.
Edellä kuvattua prosessia kutsutaan vapaaehtoiseksi perinnäksi. Mikäli se ei tuota tulosta, velkoja siirtää velan oikeudelliseen perintään eli ulosottoon, kun toisesta maksuvaatimuksesta on kulunut kaksi viikkoa. Myöhemmin tässä videosarjassa keskitymme tarkastelemaan ulosottoprosessia, joka voi johtaa maksuhäiriömerkintään ja ulosmittaustoimiin. Jos tilanne eskaloituu niin pitkälle, että velka siirtyy oikeudelliseen perintään, on maksusuunnitelman sopiminen käytännössä mahdotonta. Mitä aikaisemmin olet yhteydessä laskun lähettäjään, sitä helpompaa on neuvotella takaisinmaksusta, unohtamatta lisäkuluja, joilta vältyt.