Siirry sisältöön

Pitääkö huolestua, jos yhdyntä on kivulias?

Julkaistu 13.06.2019 - Väestöliitto
Yhdynnän ei ole tarkoitus olla kivuliasta, vaan tuottaa nautintoa ja mielihyvää. Jos kipu tulee tahattomasti silloin, kun sitä ei ole tarkoitus tuottaa, siihen pitää suhtautua vakavasti ja sen syy pitää selvittää.
Tuottanut Väestöliitto

Jos yhdynnässä tuntuu kipua, yhdyntä pitää keskeyttää. Kumppaniin pitää luottaa niin paljon, että uskaltaa sanoa, että nyt tuntuu pahalta enkä halua jatkaa.

Kivun syy pitää selvittää

Pojilla tavallisimmat yhdyntäkivun syyt ovat kireä esinahka ja terskan päässä oleva tulehdus, esimerkiksi hiivatulehdus. Myös se, ettei kumppani ole kunnolla kiihottunut eivätkä limakalvot ole riittävän kosteat, voi aiheuttaa kipua.

Tytöillä kivun aiheuttajia voivat olla esimerkiksi erilaiset tulehdukset, limakalvojen ärsytystilat tai immenkalvon tiukkuus.

Kumppanin kanssa pitää puhua ja tarvittaessa kannattaa käydä gynekologin tai urologin vastaanotolla.

Keho muistaa kivuliaan tapahtuman

Keho on viisas. Jos se joskus kokenut jonkun kivuliaan tapahtuman, se muistaa sen. Seuraavalla kerralla vastaavassa tilanteessa keho varautuu jännittymällä jo etukäteen. Tämä saattaa pahentaa tilannetta entisestään ja aiheuttaa suorituspaineita, jännitystä ja pelkoja jo etukäteen, jolloin esimerkiksi erektio ei onnistuu, limakalvot eivät kostu eikä kiihottumista tapahdu.

Tällöin seksi ei välttämättä onnistu ollenkaan tai jos onnistuukin, se on vain entistä kivuliaampaa. Siitä voi lähteä käyntiin noidankehä, joka on tosi vaikea keskeyttää. Siksi kivuliaaseen seksiin ei pidä suostua, vaan selvittää mistä kipu johtuu.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....