Poikien murrosikä. Mitä siinä tapahtuu?
Mistä sitten tietää hypänneensä murrosiän kelkkaan? Pojilla murrosiän ensimmäisiä näkyviä merkkejä on kivesten kasvaminen, jonka saa aikaan testosteroni eli mieshormoni. Osalla pojista kivekset kasvavat varhain ja melko nopeasti, osalla kasvu on hitaampaa ja kestää vuosia. Seuraava merkki on häpykarvoituksen kasvu, joka alkaa pojilla keskimäärin 12,5–13 vuoden iässä. Peniksen ympärille ilmestyvät karvat voivat yllättää ja hämmentää. Toisilla karvoitusta puskee enemmän ja toisille vähemmän. Karvoitus suojaa bakteereilta, pehmentää hankauksen vaikutusta ja pitää alapään lämpimänä.
Noin vuoden kuluttua kivesten kasvun alusta alkaa peniksen kasvu. Peniksen kasvu täyteen mittaansa kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Peniksen lopullinen koko riippuu pitkälti perintötekijöistä eli geeneistä. Peniksiä on monen kokoisia ja näköisiä. Erektiossa sen pituus on tavallisesti 9-17 senttiä, mutta koko voi myös sijoittua tämän skaalan ulkopuolelle.
Yölliset siemensyöksyt saattavat tulla ns. puskista, mutta ne kuuluvat asiaan. Niiden alkamisesta kertoo tilkka siemennestettä alushousuissa herätessä. Tämä tapahtuu ensimmäisen kerran noin 12-14 vuoden iässä. Yölliset siemensyöksyt ovat merkki siitä, että kivekset ovat alkaneet kehittää siemennestettä. Tämä puolestaan kertoo siitä, että murrosikä on ottanut askeleen eteenpäin.
Kun penis elää omaa elämäänsä ja partaa pukkaa
Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä jäykistäen peniksen. Erektio voi tulla monestakin syystä. Usein seksuaalisesta asiasta kiihottuminen tuottaa sen. Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät ajatukset ja pohdinnat kuuluvat murrosikään. Nuori pohtii omaa identiteettiään ja sitä, millaisista ihmisistä viehättyy ja kiihottuu. Aina erektio ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haluaisi tai ajattelisi seksiä. Esimerkiksi hankaantuminen housuihin, pelästyminen, jännittäminen, kylmä, kuuma ja kova virtsaamisen tarve voivat saada aikaan jöpötyksen.
Yön ja päivän aikana voi olla useita erektioita ja on tavallista, että aamulla herätessä penis on juhlakunnossa. Jöpötysten tulemiseen ei aina voi vaikuttaa. Toisinaan voi olla hämmentävää ja kiusallista, kun oma keho tuntuu elävän omaa elämäänsä. Säännölliset erektiot ovat kuitenkin merkki toimivasta ja terveestä peniksestä.
Äänenmurroksen alkamisen merkkinä äänenkorkeus usein heittää häränpyllyä vaihdellen korkeasta matalaan. Äänenmurros aiheutuu kurkunpään ja sen myötä äänihuulten kasvusta. Äänen muuttuminen voi alkaa jo 11-vuoden iässä tai vasta 17-vuotiaana. Muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen kestävän prosessin myötä ääni madaltuu pysyvästi. Samoihin aikoihin hien haju voimistuu, mikä saattaa tuntua häiritsevältä omaan ja muidenkin nenään. Ei hätää, onneksi deodorantti on keksitty! Tässä kohden myös ihoon alkaa pulpahdella finnejä, toisilla harmiksi asti.
Murrosiän loppupuolella pojat saattavat kasvaa pituutta jopa 10 senttiä vuodessa. Voimakkaimmillaan kasvupyrähdys on keskimäärin 13–14 vuoden iässä. Vaihe kestää yleensä pari vuotta, jonka jälkeen poika kasvaa pituutta vielä 3-5 vuotta. Jälleen kerran myös pituuskasvu on yksilöllistä ja toisilla sentit karttuvat tasaisempaan tahtiin. Pituuskasvun ohessa myös luuston ja lihaksiston massa kasvavat. Murrosiän loppupuolella pojille ilmaantuu parranalkua ja kainaloiden karvoitusta. Silloin murrosiän kehitys on käyty läpi ja ollaan usein kahdenkympin hujakoilla.
Viimeistään nyt on syytä mainita, että murrosiän vaikutukset eivät rajoitu ainoastaan fyysisiin muutoksiin. Kehon hormonien vuoksi voi tunne-elämä olla koetuksella, ja kehossa voi herätä täysin uudenlaisia tuntemuksia ja reaktioita. Fiilikset voivat tuntua kiitävän vuoristorataa ylös ja alas, kun mieli reagoi ympäristöön ja ihmisiin uudella tavalla. Mieli kuitenkin tasaantuu kun murrosikä on ohitettu.
Kuten sanottua, murrosiän alkaminen, sen etenemisen vauhti ja kesto ovat yksilöllisiä, eikä siksi kannata lähteä vertaamaan itseään muihin. Edellä mainittuihin seikkoihin vaikuttavat vanhemmilta perityt perintötekijät eli geenit, mutta myös ravitsemus ja elämäntavat.
LÄHTEET
tervekoululainen.fi/ylakoulu/murrosian-muutokset/pojasta mieheksi/
https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/miten-murrosika-vaikuttaa-tunteisiin/