Siirry sisältöön

RAHAPELAAMINEN I Ajanvietteestä addiktioksi?

Julkaistu 26.10.2020 - Väestöliitto
Rahapelaaminen saattaa vaikuttaa viattomalta ajanvietteeltä, mutta voi olla pahimmassa tapauksessa koko henkilökohtaisen talouden romuttava addiktio. Peliautomaateista saatavilla tuloilla rahoitetaan paljon hyviä asioita yhteiskunnassa. Mutta henkilökohtaisella tasolla, rahapeliaddiktio voi olla todella kohtalokas.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Rahapeleiksi lasketaan niin raha-automaattipelit, arvat, arvontapelit, veikkauspelit, erilaiset vedonlyönnit ja kasino- ja totopelit. Myös internetissä on nykypäivänä mahdollista pelata erilaisia rahapelejä. Näistä monet ovat ulkomaalaisia, jolloin pelaamisen tuotot valuvat Suomen rajojen ulkopuolelle. Rahapelien skaala on siis melkoisen laaja. On myös tärkeää tietää, että kaikkien rahapelien ikäraja on 18-vuotta. Tällä pyritään suojaamaan alaikäisiä rahapelien haitallisuudelta. Näkyvin rahapelaamisen muoto on peliautomaatit, joita näkee niin kauppojen kuin kioskien tai baarien läheisyydessä. Suomi on Euroopan kärkimaita rahapelaamiseen kulutetun rahamäärän osalta.

Kuka rahapeleistä hyötyy?

Suomalainen rahapelijärjestelmä pohjautuu arpajaislakiin. Suomessa rahapelien järjestämisen yksinoikeus on Veikkaus oy:llä. Veikkaus on valtion omistama yhtiö, joka järjestää ja toteuttaa Suomessa pidettävät rahapelit. Veikkauksella on siis Suomessa monopoli, jolla yritetään hillitä rahapelien aiheuttamia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Rahapeleistä saatavia tuottoja käytetään myös urheilun, tieteen, taiteen, hevoskasvatuksen sekä nuorisotyön edistämiseen. Poikien Puhelin toimii Veikkauksen rahoituksella. Veikkauksen tuotot jaetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen, eli STEA:n, kautta erilaisille järjestöille. Veikkaus ei myöskään hyvää hyvyyttään tarjoa voittoja sen pelien pelaajille, vaan Veikkaus on liiketoimintaa harjoittava yritys.

Kuka rahapeleistä kärsii?

Rahapelien tuotoista iso osa tulee pieneltä määrältä pelaajia. 2,5 prosenttia rahapelejä pelaavista ihmisistä tuottaa noin puolet rahapelien tuotoista. Valtaosa hyvään käytettävistä rahoista tulee siis viikoittain pelaavilta, ongelmapelaajilta sekä sellaisilta pelaajilta, joiden taloudellinen tilanne ei välttämättä kestäisi rahapelaamista ylipäätään. Rahapeleistä aiheutuvat ongelmat näkyvät niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisella tasolla.

Ihminen, joka ei ole taloudellisesti vakaassa asemassa, saattaa hakea äkkirikastumista rahapeleistä. Muita pelaamiseen liittyviä motivaatioita saattaa olla esimerkiksi jännitys. Kun hedelmät rullailevat riveilleen, niin sen tuoma jännitys voi myös koukuttaa. Ei pidä myöskään unohtaa sitä, pelaaminen voi olla myös joillekin ihmisille tapa sosialisoida muiden kanssa. Ihmiset siis pelaavat rahapelejä monista eri syistä. Rahapelaaminen on myös siirtynyt verkkoon, mikä on tehnyt niiden pelaamisesta vieläkin helpompaa.

Mitä tehdä, jos pelaaminen lähtee lapasesta?

Ongelmapelaaminen voi kertoa myös muista ongelmista. Kokiessasi, että sinulla on aina tarve pelata rahapelejä, vaikka silloin kuin sinua ahdistaa, niin on hyvä pyrkiä selvittämään, mistä se ahdistus kumpuaa, jotta sitä voisi sitten hoitaa. On tärkeää osata kohdata sekä käsitellä omia tunteitaan muutenkin kuin pelaamalla rahapelejä. Jos ihminen voi henkisesti huonosti, saattaa hän hoidattaa esimerkiksi ahdistustaan tai masennustaan pelaamalla rahapelejä. Rahapelien luoma jännitys ja nopeat endorfiini kiksit saattavat helpottaa oloa hetkellisesti.

Jos koet, että rahapelien suhteen on homma lähtenyt kovaan sivuluisuun, niin on hyvä muistaa, että apua on saatavilla! Ongelmallinen rahapelaaminen saattaa tuhota niin henkilökohtaisen talouden kuin ihmissuhteetkin. Se on myös yksi syy, miksi pelaamisesta syntyvien haittojen vähentäminen on kirjattu valtionyhtiön ydintehtäviin. Ongelmallista rahapelaamista on hyvä pyrkiä hillitsemään tai jopa lopettamaan se. Kannattaa asettaa itselleen rajat sekä määritellä tavoitteet mihin pyrkii pelaamisen lopettamisella. Ei kannata tehdä koko elämän mittaisia lopettamispäätöksiä, vaan kannattaa asettaa pienempiä, helpommin saavutettavia tavoitteita. Esimerkiksi sen sijaan, että yrittäisi olla pelaamatta enää koskaan, kannattaa kokeilla olla viikko pelaamatta.

Jos tarvitset apua rahapelaamisen lopettamiseksi, niin peluuri.fi on paikka missä apua on tarjolla. Peluuri ehkäisee ja vähentää pelaamisesta aiheutuvia sosiaalisia, taloudellisia sekä terveydellisiä haittoja. Sieltä saa tukea myös ongelmapelaajan läheisille.

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

PÄIHTEET I Miks nuoret vetää niitä?

Märkää! Mä-mä-mä-mä-märkää! Ne huutaa: ”Tuu Petri juomaan, meillä on juhlat!” Pienet sille, ryypätään pois huolet ja tuskat. Näin...

Mikä on tipaton tammikuu?

Tipattoman tammikuun juuret juontavat toiseen maailmansotaan.

Miten nuuskan käytön voi lopettaa?

Nuuskaan voi syntyä vahvakin riippuvuus, mutta siitä pääsee kyllä eroon ajan kanssa. Lopettaminen on hyvä idea, jonka toteutumisesta kiittää...