Sä päätät - mistä tietää että on valmis seksiin?
Kaksiosainen Sä päätät -lyhytelokuva tarjoaa katsojalleen mahdollisuuden tutustua yläasteikäisiin Lauraan, Havuun ja Aleksiin.
Ekaa kerran määrittelyä ei ole kirjattu mihinkään vaan usein eka kerta elää ihmisten mielissä ja käsityksissä. Kukaan ei määritä toisen puolesta sitä, milloin on kokenut ekan kertansa tai miten eka kerrat tapahtuvat. Sitä paitsi ekoja kertoja on niin monenlaisia.
Olkoon seksi millaista tahansa, sen ensisijainen tarkoitus on tuottaa hyvää oloa ja nautintoa. On tavallista, että seksiin liittyvässä valmiudessa toinen voi kokea olevansa valmiimpi kuin toinen – seksissä edetään hitaamman tahtiin.
On täysin ok olla haluamatta seksiä nyt, puolen vuoden päästä tai koskaan. Olitpa nuori, nuori aikuinen, tyttö, poika, trans, muunsukupuolinen tai jotain muuta, suostumus seksuaalisiin tekoihin on saatava aina.
Ein sanominen ei tarkoita sitä, että kumppanisi ei pitäisi tai välittäisi sinusta – hän sanoo ei seksille, ei sinulle.
Seksissä toisen ihmisen kanssa tärkeintä on se, että kaikki sitä tekevät haluavat sitä ja kokevat olevansa valmiita siihen. Seksiin ja seksuaalisiin tekoihin painostaminen ei ole missään nimessä ok – jokaisella on velvollisuus kunnioittaa ja kuunnella mitä kumppani haluaa ja mitä hän ei halua. Painostaminen, maanittelu tai erolla uhkaaminen kertoo siitä, etteivät suhdeasiat ole kunnossa.
Malmin nuorisotyöyksikön alueen nuoret nostivat syksyllä 2017 esiin tarpeen videosta, jossa käsitellään seksiä, seksuaalisuutta ja ehkäisyä nuorten näkökulmasta. Nuoret kokivat, että aihe pyörii jokaisen mielessä, mutta nuorten kokemusmaailma ei välity tarjolla olevista videoista. Ehdotus nuorten tekemästä seksuaalikasvatusvideosta sai lopulta alueen Ruuti Budjetti -äänestyksissä suuren kannatuksen ja myöhemmin 10 000 € toteutusrahaa. Tuottaja: Kreatos Films
Katso toinen osa: Homo ei ole adjektiivi