Siirry sisältöön

Seksiin ei saa painostaa

Julkaistu 14.03.2019 - Väestöliitto
Nuoret kokevat varmasti jossain vaiheessa painetta seurustelun aloittamisesta tai seksuaalisiin tekoihin ryhtymisestä. Nämä ovat ihan tavallisia huolenaiheita, mutta nuoren ei kuitenkaan saa tai tarvitse antaa periksi näissä aiheissa muiden mielipiteille ja painostukselle.
Tuottanut Väestöliitto

Erilaisiin intiimeihin suhteisiin kuuluu ihania asioita kuten läheisyyttä, turvallisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Se ei kuitenkaan aina ole ruusuilla tanssimista, sillä mikään suhde ei aina suju suunnitelmien mukaan.

Ilman seurustelusuhdetta jää paitsi huonoista asioista, mikä onkin vain hyvä asia. Ero tai petetyksi tuleminen, riidat, epävarmuus ja turvattomuus sekä paineet seksuaalisiin tekoihin ovat asioita, joita ei toivoisi tapahtuvan kenellekään nuorelle eikä tietysti vanhemmallekaan. Nämä tapahtumat saattavat kasvattaa ja avartaa nuorten maailmankuvaa, mutta toisaalta pahimmassa tapauksessa niistä aiheutuu nuorille ahdistusta ja pelkoa.

Mikäli kumppani jossain tilanteessa painostaa johonkin seksuaaliseen tekoon, kuten suuteluun, kosketteluun tai seksiin, saattaa se itsestä tuntua pahalta, jos ei tunne vielä olevansa valmis. Tällöin itselle voi tulla jopa riittämätön tai viallinen olo, jos ei pysty vastaamaan toisen toiveisiin ja tarpeisiin.

Pahimmassa tapauksessa itse voi myöntyä johonkin sellaiseen, johon ei ole vielä valmis. Etenkin kovin nuorena tästä saattaa seurata jotain traumoja tai pelkoja tulevaisuudessa.

Aina on kuitenkin oikeus kieltäytyä ja toisen täytyy tätä päätöstä kunnioittaa. Seksissä ja seksuaalisuudessa on tärkeää kuunnella toista ja kompromisseja ei saisi tehdä vain toisen miellyttämisen vuoksi. Myös kaveripiiristä saattaa tulla painostusta seksuaalisiin tekoihin. Se ei välttämättä ole suoraa, mutta jos esimerkiksi on ainoa, jota ei ole koskaan suudeltu tai joka ei ole harrastanut seksiä, asian voi tuntea hyvin painostavana. Tällöin voi tuntua siltä, että kaikki muut ovat kokeneet jotain, mistä itse on jäänyt paitsi. Tällaiset asiat eivät kuitenkaan välttämättä tule kaveriporukoissa juuri esille, joten niistä olisi joskus hyvä jutella. Keskustelut esimerkiksi siitä, kuinka kaikki kehittyvät eri tahtiin ja kaikilla on omanlaiset toiveet ja elämänpolut, olisi hyvä aloittaa.

Teksti: Laura Levä, Nuorten verkkolehti Kantti, www.verkkolehtikantti.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.