Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet osa 2: Oikeus omaan seksuaalisuuteen

Julkaistu 28.04.2020 - Väestöliitto
Ensimmäinen seksuaalioikeus: oikeus omaan seksuaalisuuteen.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Oikeus omaan seksuaalisuuteen on yksi seksuaalioikeuksista, joilla tarkoitetaan yleisesti jokaisen ihmisen oikeutta päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista. Oikeus omaan seksuaalisuuteen tarkoittaa sitä, että kaikilla ihmisillä on oikeus päättää omasta seksuaalielämästään sekä oikeus seksuaaliseen nautintoon. Ketään ei saa painostaa tai pakottaa seksuaalisiin tekoihin. Seksiin on oltava kaikkien suostumus eikä sen tulisi tuntua ahdistavalta tai pelottavalta.

Seksuaalisella nautinnolla tarkoitetaan fyysistä ja/tai psyykkistä tyytyväisyyttä ja nautintoa, mikä koetaan joko yksin tai jaettuna seksuaalisena kokemuksena. Keskeisimpiä seksuaalisen nautinnon mahdollistavia tekijöitä ovat itsemääräämisoikeus, suostumus, turvallisuus, luottamus ja mahdollisuus puhua avoimesti seksuaalisista suhteista, kanssakäymisestä sekä omista ajatuksista.

Oikeus omaan seksuaalisuuteen pitää sisällään jokaisen oikeuden ilmaista seksuaalinen suuntautumisensa ja sukupuolensa haluamallaan tavalla sekä nauttia seksuaalisuudestaan vapaasti ilman pelkoa syrjinnästä tai kiusaamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että voit halutessasi määritellä seksuaalisen suuntautumisesi ja/tai sukupuolesi tai olla määrittelemättä näitä. Voit itse valita oman kumppanisi sekä määritellä omat rajasi. Seksuaalioikeuksien toteutuminen takaa sen, että seksuaalisuus ja seksuaalinen nautinto ovat positiivisia kokemuksia, eivätkä ne loukkaa muiden seksuaalioikeuksia tai hyvinvointia.

Päivän vinkki:

Kotona voit tunnustella omia rajoja seksiin liittyen. Voit tehdä listan asioista, joita olet seksissä kokeillut tai joita olisit utelias joskus kokeilemaan. Listaa myös asioista, jotka eivät tunnu olevan sinun juttusi. Miettimällä näitä etukäteen, on seksitilanteessa helpompaa pitää huolta omista ja muiden rajoista.

Lista jaetaan kolmeen osaan (mieti sitä, vaikka liikennevalona, jossa kyllä on vihreä, ehkä keltainen ja ei punainen)

KYLLÄ (olen utelias ja haluaisin joskus kokeilla tätä/kyllä, olen kokeillut ja haluaisin sen tapahtuvan uudestaan)

EHKÄ (haluaisin ehkä kokeilla/haluaisin vain tehdä tätä tiettyjen henkilöiden kanssa tai tietyissä tilanteissa)

EI (en halua kokeilla/olen kokeillut tätä, mutta en pitänyt siitä)

 

Lisätietoa:

https://www.hyvakysymys.fi/uploads/2019/12/f0684ecc-vaestoliitto_juliste_a3_web.pdf

https://www.hyvakysymys.fi/uploads/2019/12/12839351-valmiswebseksuaalisuusoikeus_julkaisu_2019_sisus_web.pdf

Esittäjän Kevin MacLeod kappale Itty Bitty 8 Bit on suojattu lisenssillä Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/…)

Lähde: http://incompetech.com/music/royalty-…

Artisti: http://incompetech.com/

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...